ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Οργιάζει η μαύρη εργασία στον κλάδο των οικοδόμων

Αποτέλεσμα εικόνας για μαυρη εργασια
Οργιάζει η μαύρη εργασία στη Ρόδο, στον κλάδο των οικοδόμων γι αυτό και τα πρόστιμα πέφτουν «βροχή» το τελευταίο διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό, πως μόνο κατά την τελευταία επίσκεψη κλιμακίου του ΚΕΠΕΚ Πειραιώς (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου), πριν τις γιορτές, επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα που αγγίζουν τα 150.000 ευρώ (!), τόσο σε εργολάβους όσο και σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων. Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν μαύρη εργασία, ελλιπή μέτρα ασφαλείας και υγιεινής και μη πιστοποιημένα μηχανήματα. Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα, έγινε διακοπή εργασιών μέχρι να αποκατασταθούν οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.
Τα πρόστιμα αναμένεται να κοινοποιηθούν στους παραβάτες εντός των ημερών. Το κλιμάκιο έρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη Ρόδο και κόβει πρόστιμα με την... σέσουλα, αφού οι εργολάβοι δεν συνετίζονται και συνεχίζουν να απασχολούν εργαζόμενους, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, χωρίς ασφάλιση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η «καμπανιά» των 150.000 ευρώ που έπεσε από το κλιμάκιο στο τέλος του 2016, αφορούσε μόνο σε τρεις εργολαβίες! Κατά τη διάρκεια του έτους έχουν επιβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εργολάβους και ιδιοκτήτες, για μη συμμόρφωσή τους με την νομοθεσία.
Ένα ακόμα βασικό πρόβλημα, είναι πως οι εργολάβοι που έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας για να αναλάβουν έργα, δεν προσλαμβάνουν ντόπιο προσωπικό αλλά φέρνουν μαζί τους εργαζόμενους από άλλες περιοχές και πολλές φορές ανειδίκευτο, με αποτέλεσμα η ανεργία των οικοδόμων σε τοπικό επίπεδο να χτυπάει «κόκκινο» και παράλληλα, να χάνει πολλά χρήματα η τοπική αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό, πως εργολάβος από άλλη περιοχή της Ελλάδας, που ανέλαβε έργο στη Ρόδο, έφερε στο νησί μας δικό του προσωπικό, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, και δεν είχε ασφαλίσει ούτε έναν εργαζόμενο! Οι δε αλλοδαποί τους οποίους φέρνουν οι εργολάβοι, κυρίως, από την Αθήνα, πολλές φορές δεν έχουν ούτε καν άδεια παραμονής στη χώρα.
Το φαινόμενο αυτό, της... εισαγωγής δηλαδή οικοδόμων, και τις περισσότερες φορές ανειδίκευτων, προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις εις βάρος του ντόπιου δυναμικού και κατ΄επέκταση της τοπικής οικονομίας.
Η έλλειψη τοπικού ελεγκτικού μηχανισμού, διογκώνει το πρόβλημα της μαύρης εργασίας, που στον χώρο της οικοδομής τείνει πλέον, να γίνει κανόνας. Οι έλεγχοι από το κλιμάκιο της Αθήνας, θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς καθ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα, σε μια προσπάθεια να επιβληθεί τάξη στο χάος που έχει δημιουργηθεί σε τοπικό επίπεδο, όπως λένε οι ντόπιοι οικοδόμοι, οι οποίοι ψάχνουν εναγωνίως για ένα μεροκάματο την ώρα που οι «εισαγόμενοι» συνάδελφοί τους, τους παίρνουν την δουλειά μέσα από τα χέρια, χωρίς καν να πληρούν τις προϋποθέσεις.