ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΟ

Τι είναι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας


Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι η συσκευή που παρέχει ζεστό νερό χρησιμοποιώντας την ενέργεια του ηλεκτρικού ρεύματος είτε με αντιστάσεις είτε με μπόιλερ.

Πιο αναλυτικά ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας δεν είναι τίποτε άλλο από ένα δοχείο σε κυλινδρικό σχήμα, αποτελούμενο από διπλά θερμομονωμένα τοιχώματα και μια αντίσταση που βρίσκεται στο μέσο του δοχείου. Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας θερμαίνει την αντίσταση, η οποία με τη σειρά της θερμαίνει το νερό, μέσα στον κύλινδρο. Ο θερμοσίφωνας είναι συνδεδεμένος με την παροχή νερού και για κάθε ποσότητα θερμού νερού που αντλείται για χρήση, υπάρχει αυτόματη αναπλήρωση με ψυχρό νερό.


Υπάρχουν ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες διαφόρων μεγεθών και χωρητικοτήτων. Συνήθως ξεκινάνε από τα 40 λίτρα και φτάνουν μέχρι τα 120. Οι μικροί καλύπτουν τις ανάγκες του νεροχύτη της κουζίνας, ενώ οι μεγαλύτεροι παρέχουν θερμό νερό για όλες τις ανάγκες του σπιτιού.

Γενικά υπάρχουν ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες αργής θέρμανσης, και ταχείας, που γίνεται δηλαδή τη στιγμή που ρέει το νερό. Πρόκειται για τους λεγόμενους ταχυθερμοσίφωνες, οι οποίοι έχουν δύο πλεονεκτήματα: ζεσταίνουν όση ποσότητα νερού χρειαστεί κάποιος, χωρίς το φόβο «να μείνει στα κρύα του λουτρού» και καταναλώνουν ρεύμα μόνο όταν περνάει νερό μέσα τους.
Ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας μπορεί να είναι κρεμαστός (οριζόντιος ή κάθετος) ή επιδαπέδιος. Επιδαπέδιοι είναι αυτοί που τοποθετούνται στο δάπεδο της αποθήκης ή στο πατάρι.
Υπάρχουν ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες διπλής ενέργειας, που καταναλώνουν ρεύμα, αλλά εκμεταλλεύονται και την κεντρική θέρμανση του κτιρίου, αν υπάρχει η κατάλληλη εγκατάσταση. Μπορείτε δηλαδή με έναν τέτοιο θερμοσίφωνα να εκμεταλλευτείτε το ζεστό νερό που παράγει ο λέβητας του καλοριφέρ, ως θερμαντικό μέσο του θερμοσίφωνα

Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες διακρίνονται ανάλογα:
- τη χωρητικότητά τους (σε λίτρα),
- τη στήριξή τους (δαπέδου ή κάθετοι),
- το μέταλλο του περιβλήματος δοχείου και
- την ταχύτητα απόκρισης στη θέρμανση νερού


Στην τελευταία περίπτωση ειδική κατηγορία αποτελούν οι Ταχυθερμοσίφωνες ή Ταχυθερμαντήρες

Πολλοί είναι οι παράγοντες που συντελούν στη φθορά ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Η ποιότητα του νερού είναι ένας απ’ αυτούς, καθώς η ύπαρξη αλάτων επιταχύνει τις φθορές. Επιπλέον η συχνότητα χρήσης και οι χάλκινες σωληνώσεις που φθείρουν το μέταλλο του θερμοσίφωνα, μειώνουν τη διάρκεια ζωής του.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που καταστρέφονται οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες μετά από μερικά χρόνια χρήσης, είναι να τρυπήσουν εσωτερικά, οπότε και δεν μπορούν να επιδιορθωθούν.

Συχνά παρουσιάζονται βλάβες στην αντίσταση ή στο θερμοστάτη του θερμοσίφωνα. Άλλες φορές πάλι η κακή λειτουργία στο μπόιλερ του θερμοσίφωνα δημιουργεί προβλήματα στη θέρμανση νερού. Για το λόγο όλων αυτών των τεχνικών χαρακτηριστικών στα ευπαθή τους μέρη, οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες κυμαίνονται σε πολύ διαφορετικές τιμές.

Πρέπει να γίνεται προσεκτική χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με τη βοήθεια χρονοδιακόπτη, που μπορεί να περιορίσει εξαιρετικά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και να προφυλάξει το θερμοσίφωνα από επιπλέον φθορές.

Αγορά ηλεκτρικού θερμοσίφωνα


Ψάχνοντας για ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ενδιαφέρουν τρία βασικά στοιχεία, η τιμή, η απόδοση και η οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος. Με βάση αυτά τα τρία χαρακτηριστικά κινηθείτε στην ελληνική αγορά, έχοντας υπόψη σας τα εξής:
  • Δώστε προσοχή στη μόνωση του θερμοσίφωνα που θα επιλέξετε. Όσοι έχουν ένα μόνο στρώμα πολυουρεθάνης, δεν συμφέρουν οικονομικά, καθώς το νερό ψύχεται αρκετά γρήγορα.
  • Σταθμίστε τέλος σωστά τις ανάγκες σας, ώστε να επιλέξετε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα κατάλληλης χωρητικότητας, γιατί άλλου μεγέθους θερμοσίφωνα θα αγοράσει ένας εργένης κι άλλον μια τετραμελής οικογένεια.
Το θερμοσίφωνο αποτελείται από 3 κομμάτια ουσιαστικά.


1.Θερμοστάτης
2.Αντίσταση
3.ΚάδοςΌταν πάθει κάτι ο θερμοσίφωνας το πρώτο που κοιτάμε είναι αν έχει τρυπήσει ο κάδος και αν χύνονται νερά. Αν χύνονται πάει για αλλαγή. Αν δεν χύνονται τότε ίσως να υπάρχει ελπίδα.

Θερμοστάτης

Ένα πλαστικό με ένα τσουνί μεταλλικό . Στο  πλαστικό μέρος υπάρχουν οι βίδες σύνδεσης των αγωγών καθώς και ένα μπλε ή κόκκινο ρυθμιστή βαθμονομημένο σε οC όπου στρέφοντάς το πετυχαίνουμε τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του  νερού.
Επίσης έχει μια μικρή ασφάλεια η οποία πετάγεται έξω αν βραχυκυκλώσει, οπότε πριν αλλάξεις θερμοστάτη έλεγξε μήπως έχει βγει η ασφάλεια έξω (είναι ένα μικρο πλαστικό τσουνί με διάμετρο οδοντογλυφίδας).

Το μεταλλικό μέρος μπαίνει μέσα στην αντίσταση για να παίρνει πληροφορίες για τη θερμοκρασία του νερού μέσα στον κάδο. Βρίσκεται πίσω από ένα πλαστικό στρογγυλό μεγάλο κάλυμμα το οποίο είναι βιδωμένο με μια βίδα πάνω στο θερμοσίφωνα

Οι θερμοστάτες των 4 θέσεων έχουν τις δύο κεντρικές θέσεις (2-3) για την αντίσταση (κουμπώνουν πάνω στην αντίσταση με ένα βιδάκι και ένα παξιμαδάκι) και οι 1 και 4 θέσεις είναι με βιδάκια για παροχή ρεύματος.
Πάντα στο ρεύμα έχεις ένα καφέ ή μαύρο αγωγό και ένα μπλε . Το καφέ είναι η φάση και πάει πάντα στη θέση ένα και το μπλε  είναι η επιστροφή και πάει πάντα στην  4.


Επίσης έχεις 1  κίτρινο αγωγό που είναι η γείωση. Γι΄αυτά έχει προβλεφθεί ειδική βίδα πάνω στον θερμοσίφωνα με το αντίστοιχο σύμβολο.Τέλος πάνω στις θέσεις 2-3 μπαίνουν και οι αγωγοί για το λαμπάκι .

Έχει δύο κατηγορίες αυτούς με τα 4 καλώδια και αυτούς με τα δυο.


Αντίσταση


Η αντίσταση είναι ένα μεταλλικό έλασμα το οποίο μπαίνει μέσα στο κουβά και ζεσταίνει το νερό.
Βρίσκεται πίσω από το θερμοστάτη και είναι κολλημένη με ένα λάστιχο στο θερμοσίφωνα. Για να τη βγάλεις πρέπει πρώτα να αδειάσεις το νερό.

Ο θερμοσίφωνας έχει δύο παροχές πάνω του . Η μία είναι η μπλε και από εκεί έρχεται το κρύο νερό και η κόκκινη είναι από εκεί που βγαίνει το ζεστό νερό .
Πάνω στην Μπλε παροχή συνδέεται και η βαλβίδα ασφαλείας, που είναι μια βαλβίδα που σε περίπτωση που ο θερμοστάτης δεν λειτουργήσει και δημιουργηθούν υδρατμοί, να εξαερωθούν για να μην σκάσει ο θερμοσίφωνας από την αύξηση της πίεσης.

Σχετική εικόνα

Για να αδειάσεις το νερό πρέπει να ξεβιδώσεις και τις δύο παροχές για να μπορεί να πάρει αέρα ο θερμοσίφωνας από την μια, ενώ από την άλλη αδειάζεις.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΑΠΙ

Αν πρόκειται για κατακόρυφο ή οριζόντιο θερμοσίφωνα τοίχου αφαιρούμε τα σπιράλ κρύου/ζεστού, τοποθετούμε μόνο του ζεστού στην είσοδο του κρύου, μετά απλά ανοίγουμε μια βρύση ζεστού νερού και αδειάζει.
Στους οριζόντιους δαπέδου που οι σωλήνες (σπιράλ) εισόδου και εξόδου κρύου και ζεστού νερού αντίστοιχα είναι από πάνω αφού αφαιρέσουμε τα σπιράλ κρύου/ζεστού τοποθετούμε ένα αλφαδολάστιχο εξωτερικής διατομής 10mm-εσωτερικής 8mm στην είσοδο του κρύου και τον αδειάζουμε με φυσική ροή αφού πρώτα ρουφήξουμε δυνατά για να ξεκινήσει η ροή. Εδώ είναι σημαντικό να αφαιρέσουμε το σπιράλ της παροχή του ζεστού ώστε να παίρνει αέρα το εσωτερικό του θερμοσίφωνα ώστε να ξεκινήσει η ροή.

Το αλφαδολάστιχο χωράει να περάσει εσωτερικά στον σωλήνα
Αφου αδείασει τελείως και μόνο τότε μπορείς να βγάλεις την αντίσταση ξεβιδώνοντας την από ένα πλαίσιο που έχει και χτυπώντας την προς τα μέσα για να βγει από το λάστιχο. Μετά τοποθετείς πρώτα την αντίσταση μετά το λάστιχο και τέλος το πλαίσιο το οποίο βοηθάει την αντίσταση να πιεστεί πάνω στο πλαίσιο.

Αν κατά την αλλαγή δεις ότι έχει ο κουβάς σου πολλά άλατα, ή τον καθαρίζεις ή τον αλλάζεις.
Ένας καινούριος θερμοσίφωνας με τα πάντα πάνω, στοιχίζει περίπου 100-130 ευρώ αναλόγως τα λίτρα που χωράει.


Αποτέλεσμα εικόνας για αντισταση θερμοσιφωνα με αλαταΑποτέλεσμα εικόνας για αντισταση θερμοσιφωνα με αλατα

Διάδορα είδη αντιστάσεων:
Κάδος


Είναι το μεταλλικό άσπρο πράγμα σαν κύλινδρος και ο σκοπός του είναι να περιέχει το νερό, σαν κουβάς.


Αφού τον συνδέσεις ηλεκτρικά και υδραυλικά όπως είπα πιο πάνω, ανοίγεις την βρύση στο ζεστό νερό και μετά ανοίγεις τον Κεντρικό διακόπτη νερού . Στην αρχή δεν θα  τρέχει νερό, αλλά θα βγάλει τον αέρα που έχει μέσα ο καινούριος κουβάς και μετά από κανένα 5λεπτο θα αρχίσει να βγάζει νερό που σημαίνει ότι ο κάδος γέμισε νερό.


Ηλεκτρολογική συνδεσμολογία1. Μέτρηση αντίστασης θερμοσιφώνου


2. Αλλαγή αντίστασης και θερμοστάτη σε θερμοσίφωνο


3. Τοποθέτηση ηλεκτρικού θερμοσιφώνου

Η τοποθέτηση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα εξαρτάται από το είδος του θερμοσίφωνα που αγοράσαμε. Αν αυτός είναι οριζόντιας ή κάθετης τοποθέτησης. Και τι εννοούμε με αυτό.

Αν ο θερμοσίφωνας είναι οριζόντιας επιδαπέδιας τοποθέτησης θα έχει την παρακάτω μορφή:


Βλέπουμε πως η εισαγωγή του κρύου νερού γίνεται από χαμηλά και η εξαγωγή του ζεστού νερού από ψηλά. Δηλαδή τραβάμε το νερό από το γεμάτο θερμοσίφωνα το οποίο έχει ζεσταθεί από την αντίσταση.
Δεν μπορούμε λοιπόν αυτόν τον θερμοσίφωνα να τον βάλουμε κάθετα.

Αν ο θερμοσίφωνας είναι οριζόντιας επιτοίχιας τοποθέτησης θα έχει την παρακάτω μορφή:


Βλέπουμε πως και εδώ η εισαγωγή του κρύου νερού γίνεται από χαμηλά και η εξαγωγή του ζεστού νερού από ψηλά. Δηλαδή τραβάμε το νερό από το γεμάτο θερμοσίφωνα το οποίο έχει ζεσταθεί από την αντίσταση.

Αν ο θερμοσίφωνας είναι κάθετης τοποθέτησης θα έχει την παρακάτω μορφή:


Βλέπουμε πως και εδώ η εισαγωγή του κρύου νερού γίνεται από χαμηλά και η εξαγωγή του ζεστού νερού από ψηλά. Δηλαδή τραβάμε το νερό από το γεμάτο θερμοσίφωνα το οποίο έχει ζεσταθεί από την αντίσταση.


4. Ρύθμιση θερμοκρασίας  θερμοστάτη ηλεκτρικού θερμοσφώνου


5. Γιατί δεν ανάβει ο θερμοσίφωνας-έλεγχος θερμοστάτη