ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΟΠΤΙΚΗΣ ΙΝΑΣ

Οι οπτικές ίνες είναι μια τεχνολογία που με τα δίκτυα HFC (Hybrid fibre-coaxial) έχει κατοχυρωθεί στα καλωδιακά δίκτυα CATV, εδώ και πολλά χρόνια. Στο εξωτερικό, λόγο της άνθησης της τεχνολογίας, ο εξοπλισμός γύρω από την οπτική ίνα έχει εξελιχθεί πολύ. Μάλιστα, στην φετινή έκθεση Anga Cable η οπτική ίνα ήταν το κεντρικό θέμα σε πολλά περίπτερα μεγάλων εταιρειών, αναδεικνύοντας τις τάσεις της αγοράς. Η χώρα μας δεν ακολούθησε αυτήν την πορεία, πιθανότατα επειδή η εξέλιξη των HFC δικτύων συνέπεσε με την οικονομική ύφεση και ακολούθως με την έλλειψη μεγάλων έργων καλωδιακών δικτύων CATV.
Από την άλλη πλευρά, η ευκολία διαχείρισης των οπτικών ινών, η μείωση του κόστους εξοπλισμού και ταυτόχρονα τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν τις οπτικές ίνες και στην ελληνική αγορά.
Ξεκάθαρο δείγμα της αλλαγής στον εξοπλισμό διαχείρισης της οπτικής ίνας αποτελεί ο συγκολλητής οπτικών ινών κάποιων εταιριών όπως ο KL-300T από την εταιρία AMF Electronics και ο DVP-740

Αποτέλεσμα εικόνας για KL-300TΑποτέλεσμα εικόνας για DVP-740 fusion splicer
Κόλληση οπτικής ίνας με... οθόνη και μενού
Ενσωματώνει οθόνη με μενού παραμετροποίησης και προβολή της διαδικασίας με κάμερες που διαθέτει στο σημείο της ένωσης. Τα εξαιρετικά εξελιγμένα μηχανήματα υποστηρίζουν τεχνολογία PAS (Profile ALignment System) για ευθυγράμμιση πυρήνα σε πυρήνα, ψηφιακή συγκόλληση με αυτόματη εστίαση, προβολή μόνο άξονα X ή Υ, ή προβολή και των δύο ταυτόχρονα και αυτόματη ανίχνευση σφάλματος. Όλη η διαδικασία προβάλλεται στην έγχρωμη οθόνη TFT των 5,6' και παράλληλα υποστηρίζει USB και VGA interface. Μέσα από το μενού της μονάδας μπορεί να ρυθμιστεί σε βάθος η διαδικασία και οι παράμετροι της κόλλησης, ανάλογα το είδος της οπτικής ίνας. Οι ρυθμίσεις αυτές μπορούν να αποθηκευτούν σε διαφορετικά προφίλ για να επαναφέρονται άμεσα.
Κόλληση και όχι τερματισμός...
Προτού προχωρήσουμε στην εμπειρία της κόλλησης με το KL-300T και το DVP-740, να επισημάνουμε ότι η διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με τερματισμό της οπτικής ίνας με βύσμα και για αυτό το λόγο η AMF Electronics διαθέτει πλήρη γκάμα pig tails διαφόρων ακροδεκτών. Αυτή είναι μια διαδικασία η οποία δεν μπορεί να γίνει εκτός εργοστασίου και γι' αυτό το λόγο πωλούνται έτοιμες, πιστοποιημένες ίνες τερματισμένες με βύσμα μόνο από τη μια πλευρά του καλωδίου. Από την άλλη πλευρά έρχεται να γίνει η κόλληση, με ένα Splicer.
Κόλληση στην πράξη
Στο κουτί μεταφοράς του KL-300T περιέχονται και τα αντίστοιχα κοπτικά και καθαριστικά της οπτικής ίνας.
Αποτέλεσμα εικόνας για KL-300T
Αρχικά πρέπει να καθαρίσουμε την ίνα από το εξωτερικό περίβλημα, όπως και από το εσωτερικό, έως ότου μείνει ο πυρήνας γυμνός. Έπειτα, πρέπει να καθαριστεί καλά με το κατάλληλο οινόπνευμα.
Στη συνέχεια, με το κοπτικό μηχάνημα, που διαθέτει ροδέλα από διαμάντι, η ίνα κόβεται σε συγκεκριμένο μήκος με απόλυτη καθετότητα. Φυσικά, η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στο άλλο κομμάτι οπτικής ίνας.


Σειρά έχει πλέον το Splicer, όπου τοποθετούμε τους πυρήνες από τις δύο ίνες αντικριστά σε απόλυτα συγκεκριμένη θέση, κοντά στις ακίδες όπου παράγεται ο σπινθήρας.



Σχετική εικόνα
Έχοντας επιλέξει το κατάλληλο προφίλ παραμέτρων, κλείνουμε το καπάκι και η συσκευή προχωράει αυτόματα στο καλιμπράρισμα των ινών και στην κόλλησή τους. Σε περίπτωση όπου υπάρχει απόκλιση από τις απαιτήσεις που έχουν ρυθμιστεί (σκόνη, κακή κοπή της ίνας), παρουσιάζει προειδοποιητικό μήνυμα και δεν προχωράει στην κόλληση, εκτός εάν το θελήσει ο τεχνικός.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον έχει η προβολή των ινών από τις κάμερες κοντά στις ακίδες της κόλλησης, όπου φαίνεται με απόλυτη λεπτομέρεια η όλη διαδικασία.
Αποτέλεσμα εικόνας για KL-300T
Μετά την κόλληση, η συσκευή πραγματοποιεί έλεγχο αντοχής τεντώνοντας την ίνα και παρουσιάζει τις απώλειες της κόλλησης, ως τελικό αποτέλεσμα.



 Δείτε τη διαδικασία με το DVP-740



Δείτε τη διαδικασία με το KL-300T