ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Ένας ηλεκτρικός λαμπτήρας 60W είναι εύκολο να βρούμε πόσο μας κοστίζει, τι ενέργεια καταναλώνει αν δουλέψει π.χ 10 ώρες. Θα είναι 60*10=600 Wh.
Τι γίνεται όμως με άλλες ηλεκτρικές συσκευές όπως ο Η/Υ, τα ψυγεία, τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων και τα κλιματιστικά?


Πόσο κοστίζει η λειτουργία του υπολογιστή?
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως το να έχει ένας υπολογιστής τροφοδοτικό 500 Watt δεν σημαίνει πως θα καίει μια κιλοβατώρα κάθε δύο ώρες που λειτουργεί. Ούτε πως ένας υπολογιστής με τροφοδοτικό 1000 Watt θα κοστίζει σχεδόν 10 λεπτά του ευρώ κάθε ώρα που είναι ανοιχτός.
Η κατανάλωση του υπολογιστή εξαρτάται από τα υποσυστήματά του, καθώς και από τον φόρτο εργασίας - τα παιχνίδια, πχ, καταναλώνουν πολύ περισσότερο ρεύμα από τη συγγραφή ενός κειμένου στο Word.
Ουσιαστικά η ισχύς του τροφοδοτικού δείχνει μέχρι πόσες συσκευές του υπολογιστή μπορούν να συνδεθούν με ασφάλεια (κάρτες γραφικών, σκληροί δίσκοι κλπ), καθώς και ποια θα είναι η μέγιστη δυνατή κατανάλωσή του, σε πλήρη φόρτο εργασίας.
Για να το πούμε και αλλιώς, δύο κατά τα άλλα ολόιδιοι υπολογιστές, ο ένας με τροφοδοτικό 500 Watt και ο άλλος με τροφοδοτικό 1000 Watt θα καταναλώνουν ακριβώς την ίδια ενέργεια για τις ίδιες εργασίες.
Γενικά πάντως, σε κανονικές συνθήκες εργασίας, ο υπολογιστής καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια από αυτή που αναγράφει το τροφοδοτικό.
Η κατανάλωση αυτή είναι σχετικά δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια, καθώς αλλάζει ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε εργασίας.

Πόσο κοστίζει η λειτουργία του πλυντηρίου ρούχων ?
Αυτό θα το βρούμε από την ενεργειακή του ετικέτα. Σε αυτή γράφει την κατανάλωση σε Kwh/έτος η οποία βασίζεται σε 220 τυπικούς κύκλους πλύσης το χρόνο για τα προγράμματα πλυσίματος βαμβακερών στους 60°C και 40°C σε πλήρες και μερικό φορτίο, και στην κατανάλωση ενέργειας στις λειτουργίες χαμηλής ισχύος.
Άρα για να βρούμε  την  κατανάλωση ενέργειας/πρόγραμμα θα  κάνουμε κατανάλωσης ενέργειας / έτος (Kwh)/220
Πόσο κοστίζει η λειτουργία του πλυντηρίου πιάτων ?
Αυτό θα το βρούμε από την ενεργειακή του ετικέτα. Σε αυτή γράφει την κατανάλωση σε Kwh/έτος η οποία βασίζεται σε 280 πρότυπους κύκλους πλύσης το χρόνο.
Άρα για να βρούμε  την  κατανάλωση ενέργειας/πρόγραμμα θα  κάνουμε κατανάλωσης ενέργειας / έτος (Kwh)/280
Πόσο κοστίζει η λειτουργία του ψυγείου ?
Ένα ψυγείο 400W δεν σημαίνει ότι καταναλώνει σε μια ώρα 400Wh. Αυτό θα το βρούμε από την ενεργειακή του ετικέτα. Σε αυτή γράφει την κατανάλωση σε Kwh/έτος η οποία βασίζεται στα αποτελέσματα 24ωρης πρότυπης δοκιμής.
Άρα για να βρούμε  την  κατανάλωση ενέργειας/ημέρα θα  κάνουμε κατανάλωσης ενέργειας / έτος (Kwh)/365 ημέρες
Πόσο κοστίζει η λειτουργία του κλιματιστικού ?
Αυτό θα το βρούμε από την ενεργειακή του ετικέτα. Σε αυτή γράφει την κατανάλωση σε Kwh/έτος σε ψύξη και σε θέρμανση η οποία βασίζεται σε 500 ώρες λειτουργίας το έτος