ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Βοηθητικά εξαρτήματα αυτόματων διακοπτών


Πηνία έλλειψης τάσης

Το πηνίο (ρελέ) έλλειψης τάσης είναι ένας ηλεκτρομαγνήτης ο οποίος, όταν τοποθετείται στον μικροαυτόματο, επιτρέπει το κλείσιμό του, εφόσον στα άκρα του πηνίου (D1-D2) βρίσκεται συνδεδεμένη η τάση στην οποία επιλέχτηκε, με ανοχή προς τα κάτω από 70% μέχρι 35%.
Αν με κλειστό τον μικροαυτόματο, η τάση στα άκρα του πηνίου έλλειψης τάσης πέσει κάτω από τα παραπάνω όρια, τότε ο μικροαυτόματος ανοίγει βεβιασμένα.

 Συνδέοντας το πηνίο έλλειψης τάσης στην τάση λειτουργίας του μικροαυτόματου προς την πλευρά της εισόδου του, κάθε φορά που κόβεται η τάση αυτή, θα ανοίγει ο μικροαυτόματος και δε θα μπορεί να ξανακλείσει αν δεν αποκατασταθεί η τάση.

Αν πάλι συνδέσουμε το πηνίο έλλειψης τάσης σε μια βοηθητική ή στην κύρια τάση, μέσω ενός μπουτόν NC ή μέσω μιας NC επαφής, κάθε φορά που θα ενεργοποιείται το μπουτόν ή η επαφή, θα πέφτει ο μικροαυτόματος.

Η διάταξη αυτή χρησιμοποιείται σε τηλεχειρισμούς ή μανδαλώσεις ασφαλείας σε περίπτωση απουσίας τάσης. 




Πηνία εργασίας

 Συνδέοντας το πηνίο εργασίας στην τάση λειτουργίας του μικροαυτόματου προς την πλευρά της εισόδου του πετυχαίνουμε τον τηλεχειρισμό των μικροαυτομάτων μέσω βοηθητικής τάσης ελέγχου




Βοηθητικές επαφές θέσης/σφάλματος

 Βοηθητικές επαφές ένδειξης θέσης (λειτουργίας):
Η κατάσταση της επαφής εξαρτάται από την θέση του μικροαυτόματου. Δηλαδή οι επαφές αλλάζουν κατάσταση κατά το χειρισμό του μικροαυτόματου

Βοηθητικές επαφές ένδειξης σφάλματος:
Η κατάσταση της επαφής εξαρτάται από την απόζευξη του μικροαυτομάτου λόγω υπερέντασης, βραχυκυκλώματος ή διαρροής αλλά όχι από την χειροκίνητη παρέμβαση στον μικροαυτόματο ή στο ρελέ διαρροής.
 Δηλαδή οι επαφές δεν αλλάζουν κατάσταση κατά το χειρισμό του μικροαυτόματου αλλά μόνο σε περίπτωση πτώσης αυτού