ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Τα τελευταία χρόνια  οι μαθητές της Β τάξης της ειδικότητας των Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών της 1ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ δημιουργούν πρότυπες κατασκευές   σαν εφαρμογή πέρα από τις υποχρεωτικές εργαστηριακές ασκήσεις του Προγράμματος Σπουδών .
Οι  εθελοντικές αυτές εργασίες αυξάνουν το ενδιαφέρον των μαθητών για θέματα της ειδικότητάς τους, καλλιεργούν και αναπτύσσουν ατομικές κλίσεις και δεξιότητες, πρωτοβουλία, ομαδικότητα καθώς και ικανότητα επίλυσης τεχνικών προβλημάτων κατά τη σχεδίαση και εκτέλεση ενός έργου.

Κάθε Παρασκευή πρωί δεχόμαστε επισκέψεις από σχολεία κατόπιν συνεννοήσεως (πληροφορίες στο τηλ 2310721858-721854 και 6973223029). Γίνεται ενημέρωση για το πρόγραμμα σπουδών της ειδικότητας των «Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών» , ξενάγηση στα εργαστήρια της ειδικότητας και παρουσίαση διαφόρων κατασκευών από τους σπουδαστές μας.

Δείτε σε video μερικές από τις εργασίες:
6.ΓΚΑΡΑΖΟΠΟΡΤΑ


Από την παρουσίαση της εργασίας μας (έξυπνο σπίτι) στο Σύνδεσμο Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νομού Θεσσαλονίκης
8.ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ-ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΑΣ-ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΟΥ ΜΕ PLC


ΟΙ λειτουργίες που πραγματοποιήθηκαν είναι οι παρακάτω:

Κύκλωμα  κλιμακοστασίου:
Πατώντας οποιοδήποτε μπουτόν ορόφου ανάβουν οι λάμπες του κλιμακοστασίου για 20 sec. Όταν ο χρόνος φτάσει στα 15 sec έχουμε στιγμιαίο αναβόσβημα των λαμπών για να μας προειδοποιήσει ότι υπολείπονται ακόμα 5 sec για να σβήσουν οι λάμπες. Αν ξαναπατήσω οποιοδήποτε μπουτόν ο χρόνος ανανεώνεται.
Επίσης αν πατήσω παρατεταμένα οποιοδήποτε από τα μπουτόν, οι λάμπες παραμένουν μόνιμα αναμμένες. Αν ξαναπατήσω παρατεταμένα τότε οι λάμπες μένουν αναμμένες για όσο χρόνο έχουμε ρυθμίσει τον αυτόματο και σβήνουν.

Κύκλωμα διπλού αλερετούρ με δύο μπουτόν που ελέγχει ένα τρίφωτο:
Με ένα πάτημα οποιουδήποτε μπουτόν ελέγχουμε τη μια λάμπα του τρίφωτου.
Με δύο συνεχόμενα πατήματα οποιουδήποτε μπουτόν ελέγχουμε τις άλλες δύο λάμπες του τρίφωτου.

Κύκλωμα κομμιτατέρ με ένα μπουτόν που ελέγχει ένα τρίφωτο:
Με ένα πάτημα του μπουτόν ελέγχουμε τη μια λάμπα του τρίφωτου.
Με παρατεταμένο πάτημα του μπουτόν ελέγχουμε τις άλλες δύο λάμπες του τρίφωτου.

Κύκλωμα αλερετούρ με τρία μπουτόν που ελέγχουν ένα απλό φωτιστικό
Με ένα πάτημα οποιουδήποτε από τα μπουτόν ελέγχουμε το απλό φωτιστικό

Κύκλωμα WC
Με ένα πάτημα του μπουτόν ανάβει ή σβήνει μόνο το φωτιστικό.
Με παρατεταμένο πάτημα του μπουτόν ανάβει το φωτιστικό και ο εξαεριστήρας.
Ξαναπατώντας παρατεταμένα σβήνει  το φωτιστικό και ο εξαεριστήρας εξακολουθεί να δουλεύει για 20 sec.

Κύκλωμα μπουτόν πανικού
Με πάτημα του μπουτόν αναβοσβήνουν όλα τα φώτα και χτυπάει διακεκομμένα μια σειρήνα.

Κύκλωμα close all με ένα μπουτόν
Με ένα πάτημα του μπουτόν σβήνουν όλα τα φωτιστικά που τυχόν είναι αναμμένα.

Κύκλωμα ηλεκτρικής κλειδαριάς με κωδικό αποτελούμενο από 7 απλά μπουτόν (αριθμημένα από το 1 έως το 6 και ένα μπουτόν reset).

Βάζοντας το σωστό κωδικό μέσα σε 2 sec, με τη βοήθεια των μπουτόν,  ανοίγει η ηλεκτρική κλειδαριά για 3 sec.
 Αν βάλω λάθος κωδικό τότε χτυπάει μια σειρήνα για 4 sec11. Ένας άδειος και κιτρινισμένος τοίχος από γυψοσανίδα μεταμορφώθηκε σε μια εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση οικίας.


Οι μαθητές του τμήματος Ηλεκτρολογίας της 1ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ μετέτρεψαν ένα άδειο βρώμικο τοίχο από γυψοσανίδα του εργαστηρίου σε μια απεικόνιση μιας  ηλεκτρικής εγκατάστασης γραμμών φωτισμού μιας οικίας. Να σημειώσουμε ότι η εγκατάσταση έγινε με ότι υλικά βρέθηκαν στο σχολείο.
Ο γενικός πίνακας είναι μονοφασικός 5 γραμμών:

Γραμμή εξωτερικού φωτισμού αποτελούμενη από ένα ανιχνευτή κίνησης ,  ένα φωτοκύτταρο μέρας-νύχτας  και ένα ανιθχνευτή ήχου που ελέγχουν από ένα φωτιστικό το καθένα. Επίσης υπάρχει και η μπουτονιέρα του θυροτηλεφώνου και  η  ηλεκτρική κλειδαριά της εξώπορτας.

Γραμμή κλιμακοστασίου με ένα απλό διακόπτη κλιμακοστασίου που κρατά τα φώτα αναμμένα για 30 δευτερόλεπτα. Επίσης υπάρχει και ένα μπουτόν κουδουνιού.

Γραμμή σαλονιού με δύο διπλούς αλερετούρ που ελέγχουν ένα πολύφωτο, έναν κομμιτατέρ που ελέγχει ένα δεύτερο πολύφωτο και ένα dimmer που ελέγχει ένα απλό φωτιστικό. Στο σαλόνι υπάρχει το κουδούνι και η συσκευή θυροτηλεφώνου.

Γραμμή υπνοδωματίου με δύο ακραίους και ένα μεσαίο αλερετούρ που ελέγχουν ένα απλό φωτιστικό

Γραμμή WC με ένα φωτιστικό και έναν εξαεριστήρα με την εξής λειτουργία:

 Κλείνοντας τον διακόπτη ανάβει το φωτιστικό και ξεκινάει ο εξαεριστήρας. Κλείνοντας το διακόπτη σβήνει το φωτιστικό και ο εξαεριστήρας συνεχίζει να δουλεύει για ακόμα 30 δευτερόλεπτα με τη βοήθεια ενός χρονικού delay off.12. Μονοφασικός και τριφασικός πίνακας σε σύστημα γείωσης ΤΝ (ουδετερογείωση)


20.Λαμπτήρες με αυτόματη εναλλαγή τροφοδοσίας

Τοποθέτηση 40 λαμπτήρων στους εξωτερικούς διαδρόμους των εργαστηρίων των Ηλεκτρολόγων της 1ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Οι λαμπτήρες ανάβουν με χρονοδιακόπτη τις βραδυνές ώρες. Σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος γίνεται αυτόματη μεταγωγή της τροφοδοσίας των λαμπτήρων από αυτόνομο φωτοβολταικό σύστημα που περιλαμβάνει:
6 φωτοβολταικά πάνελ των 50W παράλληλα μεταξύ τους με τους απαραίτητους ελεγκτές φόρτισης.
1 inverter 350 Watt
6 μπαταρίες συνδεδεμένες παράλληλα των 40Ah η κάθε μία.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις και δράσεις του σχολείου

1. Από την επίσκεψη των μαθητών των Ηλεκτρολόγων της 1ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στα γραφεία της Hager στη Θεσσαλονίκη (9/12/2016).
Έγινε παρουσίαση του ραγουλικού και μια εκτεταμένη ενημέρωση για τις έξυπνες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ΚΝΧ με ιδιαίτερη βαρύτητα στη ρύθμιση και  τον έλεγχο μιας  εγκατάστασης με το σύστημα easylink


2. Σεμινάριο της Legrand στο τμήμα Ηλεκτρολόγων της 1ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (31/3/2017). Έγινε παρουσίαση των συστημάτων θυροτηλεοράσεων και θυροτηλεφώνων 2 καλωδίων και ανάλυση των τεχνικών χαρακτηριστικών και του προγραμματισμού αυτών.

Στο τέλος της παρουσίασης έγινε από τους μαθητές η συνδεσμολογία και ο προγραμματισμός δύο monitors και μιας μπουτονιέρας 2 καλωδίων καθώς και ενός ΚΙΤ θυροτηλεόρασης3. Παρουσίαση από την ΑΒΒ του ραγουλικού της και παράδωση της χορηγίας της στο σχολείο μας (10/5/2018)
4. Παρουσίαση από την HomeAutomation των προιόντων απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών και παρακολούθησης της ενέργειας κατανάλωσης (7/12/2018)5.Ομιλία του Προέδρου του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νομού Θεσ/νίκης Άγγελου Κουντουργίάννη για το μέλλον και τις προοπτικές του επαγγέλματος του Ηλεκτρολόγου (5/4/2019)


6. Παρουσίαση από την ΑΒΒ του ραγουλικού της και παράδωση της χορηγίας της στο σχολείο μας (8/11/2019)Δεν υπάρχουν σχόλια: