ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Οι πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές της αιολικής ενέργειας διεθνώς

Αυτές είναι οι πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές της αιολικής ενέργειας διεθνώς



 Η αιολική ενέργεια παραμένει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές ενέργειας διεθνώς, ανταγωνιζόμενη μονάχα από τα φωτοβολταϊκά.
Η χρήση μεγάλων ανεμογεννητριών για την επίτευξη υψηλής απόδοσης επιτρέπει στα αιολικά πάρκα να μετατρέπουν ήπιους ανέμους σε ηλεκτρική ενέργεια για το σπίτι μας. Ποια όμως είναι τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα αιολικών πάρκων παγκοσμίως;
Ας κάνουμε ένα ταξίδι στα πιο αξιοσημείωτα αιολικά πάρκα. Ερευνήσαμε σημερινές εγκαταστάσεις και σχεδιασμούς ανεμογεννητριών που θεωρούμε ότι κερδίζουν τον τίτλο αυτό.
Αιολικά πάρκα
Wild Horse, Kittitas, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Η μονάδα αυτή αποτελείται από 127 ανεμογεννήτριες σε μια έκταση 348 τ.χμ., εκ των οποίων το πάρκο καλύπτει μονάχα 0,66 τ.χμ. Η κατασκευή του έφερε απασχόληση και κέρδη 1 εκατ. από τους φόρους προς την κομητεία. Ο σχεδιασμός της μονάδας (τοποθεσία, υπόγεια καλώδια, υποσταθμός κτλ.) σέβεται το τοπικό περιβάλλον και τις άλλες χρήσεις γης. Η ονομαστική ισχύς του πάρκου είναι 230 μεγαβάτ.
Γιατί είναι ενδιαφέρον; Επειδή ο σχεδιασμός ήταν εξόχως συμπληρωματικός προς την τοποθεσία.
London Array, Βρετανία

Το μεγάλο αυτό υπεράκτιο πάρκο βρίσκεται στις εκβολές του Τάμεση και έχει ονομαστική ισχύ 630 μεγαβάτ. Η ενέργεια αυτή είναι ικανή να τροφοδοτήσει 470.000 κατοικίες. Το London Array παραμένει το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο διεθνώς και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013. Η Βρετανία πλέον διαθέτει πάνω από 3,6 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ισχύος και βρίσκεται καθ' οδόν για να πιάσει τα 18 γιγαβάτ στα τέλη της δεκαετίας.
Γιατί είναι ενδιαφέρον; Είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό του κόσμου.
Tehachapi Pass, νότια Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Το πάρκο Tehachapi Pass δέχεται συνεχείς ανέμους μεταξύ της ερήμου Μοχάβε και της κοιλάδας Σαν Χοακίν. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται συχνά για την δοκιμή νέων αιολικών τεχνολογιών. Οι εταιρείες έχουν εκμεταλλευτεί το δυναμικό της περιοχής και γύρω στις 10 από αυτές έχουν εγκαταστήσει 5.000 ανεμογεννήτριες. Η ισχύς του συγκεκριμένου πάρκου είναι 562 μεγαβάτ.
Γιατί είναι ενδιαφέρον; Είναι η τέλεια τοποθεσία για ένα αιολικό πάρκο.
Middelgrunden, Κοπεγχάγη, Δανία

Παρόλο που διαθέτει μια ισχύ μόλις 40 μεγαβάτ, το Middelgrunden λειτουργεί συνεργατικά και δεν απέκτησε ποτέ χρέος σαν έργο. Οι μέτοχοι διαθέτουν έκαστος το 1/40.500 της ιδιοκτησίας του και λαμβάνουν μονάχα μια ψήφο. Το Middelgrunden απέδειξε ότι τα υπεράκτια αιολικά μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια σε πολυσύχναστες ναυτιλιακές γραμμές και περιοχές αναψυχής. Η μονάδα έχει γίνει τουριστική ατραξιόν.
Γιατί είναι ενδιαφέρον; Για να το προτιμούν οι τουρίστες, πρέπει να είναι ενδιαφέρον!
Horse Hollow, Τέιλορ, Τέξας, ΗΠΑ

Το Horse Hollow ήταν το 2008 το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο παγκοσμίως. Η μονάδα έγινε, όμως, στόχος της πρώτης αγωγής στα χρονικά των ΗΠΑ για όχληση. Η υπόθεση είχε να κάνει με την αισθητική της περιοχής και εν τέλει το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες.
Γιατί είναι ενδιαφέρον; Γιατί νίκησε τις αντιδράσεις.
Altamont Pass, κεντρική Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Το Altamont Pass φιλοξενεί μια από τις παλαιότερες αιολικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ και διαθέτει την υψηλότερη συγκέντρωση ανεμογεννητριών διεθνώς. Επίσης, έχει οδηγήσει σε θάνατο τα περισσότερα αρπακτικά πουλιά από κάθε άλλο αιολικό πάρκο στη Βόρεια Αμερική. Αυτό συμβαίνει επειδή βρίσκεται στο κέντρο μιας σημαντικής οδού μετανάστευσης των πτηνών.
Γιατί είναι ενδιαφέρον; Επειδή δεν συνδυάζει την προστασία της φύσης με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
San Gorgonio Pass, Παλμ Σπρινγκς, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Η τοποθεσία του San Gorgonio Pass χαρακτηρίζεται από υψηλούς ανέμους το καλοκαίρι (όταν η ζήτηση για ηλεκτρισμό κορυφώνεται στην περιοχή). Η μονάδα αποδείχτηκε πολύ αξιόπιστη λόγω των σταθερών ανέμων που προκύπτουν από το συνδυασμό του θερμού αέρα της ερήμου με τις ψυχρότερες μάζες στα παράλια. Η μέση ταχύτητα είναι από 24 ως 32χμ/ώρα.
Γιατί είναι ενδιαφέρον; Είναι η ιδανική τοποθεσία για την τεχνολογία αυτή.
Gansu, Κίνα

Επίσης γνωστό ως Jiuquan Wind Power Base, αυτό το αιολικό πάρκο τελεί υπό κατασκευή στην επαρχία Γκανσού της Κίνας. Με εγκατεστημένη ισχύ 5.000 μεγαβάτ, ο σχεδιασμός είναι να αυξηθεί στα 20.000 μεγαβάτ ως το 2020. Μόλις ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο σύνολο αιολικών πάρκων.
Γιατί είναι ενδιαφέρον; Γιατί θα αποτελέσει το μεγαλύτερο συνδυαστικό αιολικό πάρκο του κόσμου.
Jaisalmer, Ινδία

Το Jaisalmer αναπτύχθηκε από τη Suzlon Energy και είναι το μεγαλύτερο εν λειτουργία αιολικό πάρκο της Ινδίας. Εγκαινιάστηκε το 2001 και το 2005 ξεπέρασε σε ισχύ τα 1.000 μεγαβάτ, γεγονός που το καθιστά από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.
Γιατί είναι ενδιαφέρον; Η Ινδία αναπτύσσει ταχέως τις ΑΠΕ. Η μονάδα αυτή αποτελεί σημαντικό σταθμό στην προσπάθειά της.
Ανεμογεννήτριες
Η ήσυχη επανάσταση

Ο διαθέσιμος χώρος είναι συνήθως περιορισμένος σε αστικές περιοχές, οπότε η ανάπτυξη μεγάλων αιολικών στις πόλεις δεν είναι εφικτός. Ποια είναι η λύση; Οι ανεμογεννήτριες επάνω σε κτίρια. Η ανεμογεννήτρια QR5 σχεδιάστηκε για να ικανοποιεί την ανάγκη για συστήματα που λειτουργούν αποτελεσματικά σε αστικά κέντρα. Διαθέτει διαφορετικές λεπίδες που προσανατολίζονται γύρω από έναν κάθετο άξονα, παρά το παραδοσιακό οριζόντιο σχέδιο.
Η ανεμογεννήτρια έχει πέντε μέτρα ύψος και τρία μέτρα διάμετρο. Είναι μικρή και εύκολη στην εγκατάσταση και διαθέτει ένα μόνο κινητό μέρος. Οι σχεδιαστές της ισχυρίζονται ότι απαιτεί χαμηλή συντήρηση.
Γιατί είναι ενδιαφέρουσα; Επειδή επιτρέπει την μαζική εγκατάσταση σε αστικές περιοχές.
Windspire

To Windspire είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του QR5. Έχει ύψος 9 μέτρων και διάμετρο 1,2 μέτρων και αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα ανεμογεννήτριες σε κάθετο άξονα. Αυτό την καθιστά και πιο φιλική προς την άγρια ζωή.
Γιατί είναι ενδιαφέρουσα; Για τον ίδιο λόγω όπως η QR5, αλλά σε πιο μεγάλη κλίμακα.
Dragonfly Invisible Turbine 
Το Dragonfly χρησιμοποιεί ένα σχεδιασμό με τέσσερις λεπίδες και μπορεί να εκμεταλλευτεί χαμηλούς ανέμους, ακόμα και στα 6,4 χμ./ώρα. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο ώστε να αντιγράφει τα φυσικά χαρακτηριστικά της λιβελούλας. Πρόκειται ίσως για το τέλειο σύστημα για αστικά κέντρα.
Γιατί είναι ενδιαφέρουσα; Γιατί είναι πολύ κομψή και δίνει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης πολύ χαμηλών ανέμων.
(του Κρίστοφερ Μακφάντεν, interestingengineering.com)