ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Αποθήκευση ενέργειας με τεράστιο πιστόνι εκατοντάδων μέτρων


Η γερμανική εταιρεία Heindl Energy προτείνει ένα νέο τρόπο αποθήκευσης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, με τη χρήση αντλησιοταμίευσης.
Η κεντρική ιδέα ακούει στο όνομα "βαρυτική αποθήκευση" και έχει να κάνει με τη χρήση ενός τεράστιου πιστονιού από πέτρα, διαμέτρου τουλάχιστον εκατό μέτρων, το οποίο βρίσκεται μέσα σε δεξαμενή νερού. Το πιστόνι αυτό σηκώνεται με τη βοήθεια αντλιών όταν υπάρχει ενεργειακό πλεόνασμα και στη συνέχεια αφήνεται να πέσει όταν χρειάζεται να προσφέρει ενέργεια η μονάδα στο δίκτυο.
Η χωρητικότητα μιας τέτοιας μονάδας μπορεί να φτάσει τις 8 γιγαβατώρες αν η διάμετρος είναι 250 μέτρα, όπως υποστηρίζει η Heindl, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι η ισχύς ενισχύεται στην τέταρτη δύναμη για κάθε αύξηση της ακτίνας του πιστονιού κατά μια μονάδα. Αντιθέτως, το κόστος κατασκευής αυξάνεται μόνο κατά το τετράγωνο της αύξησης της ακτίνας, άρα η όλη ιδέα έχει νόημα, τουλάχιστον στη θεωρία.
Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε επαφές για να κατασκευάσει πιλοτικό έργο με διάμετρο 20 μέτρων στη Σαουδική Αραβία, ώστε στη συνέχεια να κατασκευάσει μεγαλύτερες μονάδες.