ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018

Τοποθέτηση ενδεικτικής λυχνίας λειτουργίας θερμοστάτη του θερμοσίφωνα

Οι ασφαλιστικές διατάξεις και οπτικές σημάνσεις ενός κοινού θερμοσίφωνα 4000W αποτελούνται από:

1 διπολικό διακόπτη 25Α για χειρισμό της λειτουργίας του θερμοσίφωνα
1 αυτόματη ασφάλεια 20Α με την οποία ασφαλίζουμε τη γραμμή παροχής του θερμοσίφωνα
1 ενδεικτική λυχνία που ανάβει όταν σηκώσω το διπολικό διακόπτη και μου δείχνει ότι στο θερμοσίφωνα πηγαίνει ρεύμα. Ο θερμοσίφωνας όμως, όταν ο θερμοστάτης του πιάσει τη θερμοκρασία που είναι ρυθμισμένος , θα σταματήσει να λειτουργεί. Η ενδεικτική λυχνία όμως θα συνεχίσει να ανάβει.


Η συνδεσμολογία είναι η παρακάτωΚαλό και λειτουργικό θα ήταν να χρησιμοποιήσω και μια ακόμα ενδεικτική λυχνία που να μου δείχνει (να σβήνει) όταν ο θερμοστάτης του θερμοσίφωνα πιάσει τη θερμοκρασία που είναι ρυθμισμένος. Έτσι εγώ θα ξέρω ότι θα πρέπει να κατεβάσω το διπολικό διακόπτη.
Θα πρέπει λοιπόν να τραβήξω από την έξοδο του θερμοστάτη έναν αγωγό ακόμα, 4 mm2, που θα πηγαίνει στη δεύτερη ενδεικτική λυχνία.
Υπάρχει και η λύση η διατομή του αγωγού αυτού να είναι 1,5mm2, αλλά θα πρέπει να ασφαλιστεί με ξεχωριστή αυτόματη ασφάλεια λιγότερων ampere, π.χ 2Α


Στα 2 και 3 συνδέεται η αντίσταση του θερμοσίφωνα


 Η συνδεσμολογία είναι η παρακάτωΘεωρώ ότι η δεύτερη ενδεικτική λυχνία για το θερμοστάτη είναι περισσότερο λειτουργική από την πρώτη. Καλό είναι βέβαια να τοποθετούνται και οι δύο.