ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Γιατί «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί της ΔΕΗ;


Διευκρινίσεις γιατί φουσκώνουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δίνει η Ένωση Καταναλωτών Βόλου με ενδιαφέροντα παραδείγματα. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, δέχεται συνεχώς αναφορές – παράπονα από καταναλωτές για «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά και άλλων παρόχων, ποσοστό που ανέρχεται στο 33% από το 2010 και μετά. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει ή να μειώσει δραστικά οι υπερβολικές χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων.
Η ανακοίνωση
Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου δέχεται συνεχώς αναφορές – παράπονα από καταναλωτές για «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. Στα τελευταία χρόνια οι λογαριασμοί ρεύματος πράγματι έχουν «φουσκώσει» από τις απανωτές επιβαρύνσεις στο ρεύμα, τις «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις», και τα ποσά που πάνε ... «υπέρ τρίτων». Συγκεκριμένα από την έναρξη της κρίσης το 2010 και την καθίζηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η τιμή του ρεύματος στους λογαριασμούς των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 33%, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) υπερδεκαπλασιάστηκε 1.175%. 
Η χρέωση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για 4μηνιαίες καταναλώσεις έως 1600 kWh αυξήθηκε κατά 39%, για καταναλώσεις 1601-2000 υπερδιπλασιάζεται, ενώ για καταναλώσεις 2001-3000 οι χρεώσεις εξαπλασιάζονται όπως φαίνεται στο παρακάτω πίνακα:
Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις
Ας δούμε όμως, πέραν της αξίας του ρεύματος, ποιες είναι οι υπόλοιπες χρεώσεις που βλέπουμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων.
ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ
Εγκρίνονται από την Πολιτεία και εφαρμόζονται σε όλους τους πελάτες που κάνουν χρήση του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος, ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχουν επιλέξει.
1) Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Η/Ε: Αφορά τις δαπάνες λειτουργίας του Δικτύου Μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας σε Υψηλή Τάση από τα εργοστάσια παραγωγής στους Υποσταθμούς των αστικών περιοχών 
2) Ελληνικό Σύστημα Διανομής Η/Ε: Αφορά τις δαπάνες λειτουργίας του Δικτύου Διανομής, Μέσης και Χαμηλής Τάσης για να φθάσει η ενέργεια στους τελικούς καταναλωτές της χώρας 
3) Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: Υπηρεσίες που αφορούν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας: α) Στους καταναλωτές των νησιών με υψηλό κόστος παραγωγής ρεύματος στις ίδιες τιμές με τους υπόλοιπους β) σε πολύτεκνες οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, κ.λπ., που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, σε τιμές σημαντικά μειωμένες. 
4) Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων: Θεσπίστηκε για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων ρύπων. 
5) Λοιπές Χρεώσεις: Επιβάλλονται από τη νομοθεσία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΦΟΡΟΙ 
6) Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ Ν. 3336/05) Υπολογίζεται επί της κατανάλωσης και αποδίδεται στο Κράτος 
7) Ειδικό Τέλος Ν. 2093/92 5‰ επί της αξίας του ρεύματος και του ΕΦΚ. Αποδίδεται στο Κράτος
8) Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 13%: Υπολογίζεται επί των ανωτέρω χρεώσεων πλην του τέλους 5‰ και αποδίδεται στο Κράτος ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ 
9) Δημοτικά Τέλη (ΔΤ) – Δημοτικοί Φόροι (ΔΦ) – Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ): Ορίζονται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν δηλωθεί στο Δήμο, τη τιμή ζώνης και τη παλαιότητα του κτίσματος
10) ΕΡΤ (Ν. 4324/29-4-15): Ανταποδοτικό τέλος υπέρ της εταιρίας ΕΡΤ Α.Ε. 3€ μηνιαίως (36€ το χρόνο)
Κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ. Οικιακό Τιμολόγιο Γ1 και Νυχτερινό Τιμολόγιο Γ1Ν.
– Οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος διαφοροποιούνται οριακά μόνο στην αξία της ενέργειας και όχι στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς συγκρίνοντας όχι μόνο τους πρώτους μήνες των προνομιακών χρεώσεων, αλλά τις τιμές για όλη τη διάρκεια της σύμβασης που θα υπογράψουν.
- Η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος για θέρμανση, αυξάνει δραματικά όχι μόνο τις KWh αλλά και τα κλιμάκια χρέωσης της ενέργειας και των Υπηρεσιών κοινής Ωφέλειας.
- Η καταχώρηση των ενδείξεων του μετρητή από το καταναλωτή στο δίμηνο, δεν μειώνει τα κλιμάκια χρέωσης διότι αυτά υπολογίζονται αναλογικά με το συντελεστή Α = ημέρες κατανάλωσης /120 ημέρες
- Μπορούμε να γλυτώσουμε χρήματα μειώνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.