ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Το Bluetooth 5 και η επανάσταση του ΙοΤ

Το Bluetooth Special Interest Group, ο οργανισμός δηλαδή που καθορίζει τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές του προτύπου Bluetooth, ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα διατεθεί μια αναθεωρημένη έκδοση του γνωστού πρωτοκόλλου ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ συσκευών.


Η νεότερη εκδοχή του Bluetooth, που θα ονομάζεται Bluetooth 5, είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, δηλαδή το Bluetooth 4.2, ενώ εστιάζει στη συμβατότητα με το Internet of Things (IoT) και τις σχετικές με αυτό συσκευές και υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, το Bluetooth 5 αναμένεται να επιτυγχάνει κάλυψη τετραπλάσιου εύρους σε σχέση με την προηγούμενη αναθεώρηση του πρωτοκόλλου, ενώ θα επιτρέπει επίσης την μετάδοση οκτώ φορές περισσότερων δεδομένων και με διπλάσια ταχύτητα. Οι βελτιώσεις αυτές θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του IoT, καθώς περισσότερες συσκευές θα είναι δυνατόν να αυτονομηθούν. Ένα smartwatch για παράδειγμα, θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει σε μεγαλύτερη απόσταση από το smartphone με το οποίο είναι συνδεδεμένο, ενώ θα μπορεί να ελέγξει και διάφορες IoT συσκευές, ακόμα κι αν αυτές βρίσκονται αρκετά μέτρα μακριά. Χάρη στο νέο Bluetooth 5, τα έξυπνα σπίτια του μέλλοντος ίσως ελέγχονται με μόλις μερικά αγγίγματα στη μικροσκοπική οθόνη ενός smartwatch, ενώ ο χρήστης κάθεται αναπαυτικά στον καναπέ του.
Το Bluetooth Special Interest Group επισημαίνει ότι το Bluetooth 5 είναι κάτι παραπάνω από μια συνηθισμένη αναβάθμιση της ταχύτητας του πρωτοκόλλου. Ο οργανισμός αναφέρει σε σχετική δήλωση:
Με δυνατότητα μετάδοσης οκταπλάσιου όγκου δεδομένων, το Bluetooth 5 θα αποτελέσει σημαντική ώθηση στην εγκατάσταση και τη χρήση κατάλληλων πομπών, που θα διευκολύνουν την αυτοματοποίηση των σπιτιών του μέλλοντος, αλλά και της επαγγελματικής και βιομηχανικής αγοράς”.
Φυσικά, οι πιθανές εφαρμογές της νέας έκδοσης του πρωτοκόλλουBluetooth είναι άπειρες και δεν περιορίζονται στα παραδείγματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Οι πόλεις στο μέλλον θα μπορούν να αποκτήσουν τις απαραίτητες “έξυπνες” υποδομές, που θα πληροφορούν τον πολίτη μέσα σε δευτερόλεπτα σχετικά με τις αστικές συγκοινωνίες, την κίνηση στους δρόμους και τον καιρό, ενώ θα είναι δυνατόν να ενημερωθούν άμεσα και οι αρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση, για παράδειγμα, πυρκαγιάς, ή κάποιου ατυχήματος.
Βέβαια, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμα μέχρι η τεχνολογία να φτάσει σε τέτοιο σημείο. Με το Bluetooth 5 όμως, ίσως έγινε η πολύτιμη αρχή. Μαγικό (και ίσως τρομακτικό για κάποιους), συμφωνείτε;



πηγή:http://gr.pcmag.com/