ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Εικονική αυτοπαραγωγή

Greenpeace και Δήμος Θεσσαλονίκης εγκατέστησαν το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα που θα αξιοποιεί τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής



ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το φωτοβολταϊκό σύστημα εγκαταστάθηκε στο 18ο Λύκειο Θεσσαλονίκης “ Εμμανουήλ Κριαράς” και η καινοτομία του εντοπίζεται στο ότι θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκεςμίας κοινωνικής δομής του δήμου (Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιώντους) που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο της πόλης.
Το έργο αυτό δείχνει τον δρόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα μπορεί να εξοικονομεί ετησίως εκατομμύρια ευρώ και να τα κατευθύνει σε αναπτυξιακές δράσεις ή δράσεις κοινωνικής πολιτικής χάρη στην εικονική αυτοπαραγωγή. Η εγκατάσταση του έργου ολοκληρώθηκε, ωστόσο θα συνδεθεί στο δίκτυο μόλις το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράψει την πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση για την εικονική αυτοπαραγωγή.

Η Greenpeace καλεί το ΥΠΕΝ να επισπεύσει τις διαδικασίες υπογραφής ώστε να ενθαρρυνθούν ανάλογες επενδύσεις σε όλη τη χώρα και να βελτιώσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι οι πολίτες την εικονική αυτοπαραγωγή.

Πώς λειτουργεί η εικονική αυτοπαραγωγή

Η εικονική αυτοπαραγωγή επιτρέπει την παραγωγή και έγχυση της ηλιακής ενέργειας σε ένα σημείο του δικτύου και τον συμψηφισμό με μετρητή κατανάλωσης που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του δικτύου. Έτσι, για παράδειγμα οι δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις στέγες των σχολικών κτιρίων που δεν έχουν σημαντική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος(συγκριτικά με το διαθέσιμο ηλιακό δυναμικό της οροφής τους) και να παράγουν ηλιακή ενέργεια που πιστώνεται υπέρ άλλων δημοτικών κτιρίων με σημαντική κατανάλωση ενέργειας (πχ δημαρχείο, δομές φιλοξενίας, ιατρεία και κλινικές, κοινωνικά παντοπωλεία κτλ). Η πρακτική αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών για τους δήμους,ποσά που μέχρι σήμερα δαπανούνταν για να καλύψουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δομών αυτών.


Το φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 10kWp που τοποθετήθηκε στο σχολείο θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους. Το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης που θα προκύψει για τον Δήμο θα ενισχύει κάθε χρόνο τα δημοτικά ταμεία και θα επανεπενδύεται σε νέα έργα ηλιακής ενέργειας αλλά και σε κοινωνικές δράσεις.Ένα μέρος θα κατευθύνεται προς το σχολείο που φιλοξενεί το σύστημα φωτοβολταϊκών.

Η συγκεκριμένη δράση είχε ανακοινωθεί σε κοινή συνέντευξη τύπου του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκου Χαραλαμπίδη τον περασμένο Νοέμβριο. Εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων της συμμαχίας BreakFree στην Ελλάδα το διάστημα 12 με 31 Μαρτίου.
Το BreakFree πραγματοποιείται φέτος σε περισσότερες από 50 χώρες και μέσα από τις δράσεις του στοχεύει στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου της κοινωνίας των πολιτών που θα μεγεθύνει και θα προωθήσει κάθε προοδευτική, πολιτική και κοινωνική διεκδίκηση.

Η Greenpeaceκαλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, καθώς και να δρομολογήσει τις απαραίτητες τροπολογίες που θα επιτρέψουν σύντομα το άνοιγμα της εικονικής αυτοπαραγωγής για  όλους τους πολίτες χωρίς αποκλεισμούς.

πηγή:www.4green.gr