ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Νορβηγία: 100% ηλεκτρικός στόλος αυτοκινήτων ως το 2025


Η προσπάθεια για την παγκόσμια μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα έφτασε ένα ακόμα ορόσημο τον περασμένο μήνα, με τη Νορβηγία να ανακοινώνει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πλέον μερίδιο 37% στην αγορά της σκανδιναβικής χώρας.

Η νορβηγική κυβέρνηση θεωρεί ότι το μέλλον των χερσαίων μεταφορών βρίσκεται στα ηλεκτρικά οχήματα, και για αυτό τα προωθεί δυναμικότερα από σχεδόν κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, με οικονομικά κίνητρα όπως την απαλλαγή από το ΦΠΑ ύψους 25% για τις καινούριες αγορές.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η χώρα διέθετε 100.000 οχήματα μηδενικών εκπομπών στους δρόμους, με τον αριθμό να αναμένεται να τετραπλασιαστεί στα 400.000 μέχρι το 2020. Τα νούμερα αυτά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά για μια χώρα με πληθυσμό μόλις 5,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σήμερα, πάνω από το 5% όλων των αυτοκινήτων της Νορβηγίας είναι ηλεκτρικά, από 1% μόλις πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών της Νορβηγίας, είναι «ρεαλιστικό» ότι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων ορυκτών καυσίμων θα έχουν σταματήσει μέχρι το 2025. Τα οχήματα μηδενικών εκπομπών μπορεί να συμφέρουν οικονομικά με μεγάλη διαφορά έως τότε, αλλά η σκανδιναβική χώρα είναι μεταξύ αυτών που εξετάζουν ούτως ή άλλως την πλήρη απαγόρευση των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκονται σε άνοδο σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το 2025, περισσότερα από 37 εκατομμύρια πλήρως ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να βρίσκονται σε κυκλοφορία σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την ερευνητική συμβουλευτική εταιρεία Navigant, και θα είναι οικονομικά ανταγωνιστικά, χωρίς επιδοτήσεις.


Εξάλλου, οι τιμές των μπαταριών πέφτουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, κυρίως χάρις στην ταχεία ανάπτυξη της αγοράς στην Κίνα τα τελευταία χρόνια.