ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Ανακαίνιση ηλεκτρολογικης εγκατάστασης

Ανακαινίζοντας τα ηλεκτρολογικά του χώρου μας

Σχετική εικόνα

Όταν σκεφτόμαστε να κάνουμε ανακαίνιση στο χώρο μας χρειάζεται να έχουμε στο νου μας ότι είναι απαραίτητος ο έλεγχος και η ανακαίνιση στα ηλεκτρολογικά του σπιτιού μας. Όταν λέμε ηλεκτρολογικά αναφερόμαστε σε όλες τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του σπιτιού, από τον ηλεκτρολογικό πίνακα και τις πρίζες έως την καλωδίωση και τη γείωση..


Τι εννοούμε όμως όταν λέμε ότι θα ανακαινίσουμε τα ηλεκτρολογικά;

Αυτό που χρειάζεται αρχικά να κάνετε και αφού έχετε καταλήξει στον ηλεκτρολόγο με τον οποίο θα συνεργαστείτε, είναι να συναντηθείτε μαζί του και να συζητήσετε για τις ανάγκες του χώρου σας και στη συνέχεια να σας παραδώσει μια σχετική ηλεκτρολογική μελέτη. Πολλές φορές ένας ειδικός μπορεί να μας προτείνει λύσεις που εμείς δεν είχαμε φανταστεί, γλιτώνοντας μας με αυτόν τον τρόπο από περιττό κόπο και έξοδα.

Ποιες εργασίες χρειάζεται να γίνουν για την ανακαίνιση στα ηλεκτρολογικά του σπιτιού μας;

Μια από τις πρώτες απαραίτητες εργασίες είναι αν αυτή κρίνεται απαραίτητη (π.χ. σε παλιές κατοικίες), η αλλαγή του ηλεκτρολογικού πίνακα και των καλωδίων τόσο του σπιτιού όσο και του κλιμακοστασίου μας όπως και η εγκατάσταση ρελέ διαφυγής έντασης στο σπίτι.

Σχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για ηλεκτρικος πινακας

Συμβαδίζει η εγκατάσταση σας με την εποχή; Με τους γρήγορους ρυθμούς εξέλιξης της τεχνολογίας, η απάντηση είναι πιθανόν όχι. Σε πολλά σπίτια υπάρχει το φαινόμενο της υπερφόρτωσης λόγω των πολλών συσκευών και φορτίων που βρίσκονται συνδεδεμένα στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση, προκαλώντας βλάβες που θα μπορούσαν εύκολα να προληφθούν με ένα νέο ηλεκτρολογικό πίνακα.
Σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχουν προβλήματα στον ηλεκτρικό πίνακα ή στα καλώδια

·         Φώτα που τρεμοπαίζουν.
·         Άσχημες  μυρωδιές προερχόμενες από τον ηλεκτρολογικό πίνακα, τα ντουί ή τις ηλεκτρικές συσκευές
·         Διακόπτες που σπινθηρίζουν ή ασφάλειες που συχνά πέφτουν.
·         Λιωμένες μονώσεις στα ηλεκτρικά καλώδια.
·         Ελαττωματικές ασφάλειες που αποτυγχάνουν να πέσουν, με αποτέλεσμα βραχυκυκλώματος, υπερθέρμανσης και πυρκαγιάς.
·         Τσιμπήματα από επαφή με τα υδραυλικά ή τις συσκευές, μη γειωμένος πίνακας και ηλεκτρικές γραμμές.
·         Διάβρωση ή σκουριά στους διακόπτες, στις ασφάλειες ή και στο πλαίσιο του πίνακα.
·         Η υπερθέρμανση των ηλεκτρικών αγωγών.
·         Ο πίνακας δεν είναι εξοπλισμένος με αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ προστασίας.. Με 30-35 ανθρώπινες ζωές σε ετήσια βάση  εξακολουθούν να πληρώνουν οι Έλληνες τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας περί ασφαλών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, και συγκεκριμένα του νόμου που καθιστά από το 2006 υποχρεωτική την ύπαρξη του ρελέ διαρροής, γνωστού και ως «αντιηλεκτροπληξιακού διακόπτη» τόσο στις κατοικίες, όσο και στα επαγγελματικά ακίνητα.
·         Η ανάγκη προσθήκης νέας ηλεκτρικής γραμμής για μεγάλα φορτία όπως, κεντρική θέρμανση και κλιματισμό, σόμπες, τον εξοπλισμό ηλεκτροπαραγωγής(γεννήτριας ρεύματος) και άλλα πολλά.

Εν ολίγοις, παλαιοί ηλεκτρολογικοί πίνακες και καλώδια οδηγούν σε κίνδυνο ηλεκτροπληξίας για την οικογένεια και την περιουσία σας.

Ακριβώς επειδή δεν ζείτε πλέον σε ένα σπίτι του μεσαίωνα δεν σημαίνει ότι ο ηλεκτρολογικός σας πίνακας είναι ασφαλής …Οι σημερινοί ηλεκτρικοί πίνακες είναι καλά σχεδιασμένοι αξιόπιστοι και ασφαλή. Τα σπίτια με πίνακες που είναι εγκατεστημένα τη δεκαετία του 1980 ενδέχεται να περιέχουν συστατικά που έχουν επιδεινωθεί λόγο παλαιότητας και θέτουν ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής.

Το επόμενο βήμα είναι η αλλαγή των παλιών διακοπτών των χαλασμένων ντουί και των πριζών (τηλεόρασης, τηλεφώνου κτλ.) με νέους ή η προσθήκη επιμέρους από αυτούς. Καθώς οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα διαρκώς αυξάνονται (ίντερνετ, συναγερμός κ.ά.) αυξάνονται και οι ανάγκες σε πρίζες και διακόπτες. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, ο ηλεκτρολόγος σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονήσει, θα προχωρήσει στην τοποθέτηση νέων πριζών και διακοπτών στους χώρους του σπιτιού ώστε να καλύπτονται οι ξεχωριστές ανάγκες σε κάθε δωμάτιο.

Αποτέλεσμα εικόνας για βραχυκυκλωμα  διακοπτηςΑποτέλεσμα εικόνας για παλιος   διακοπτης φωτισμου

Ο έλεγχος των ηλεκτρικών συσκευών και των φωτιστικών στους χώρους του σπιτιού καθώς και η τυχόν προσθήκη επιμέρους φωτιστικών ή κρυφού φωτισμού έρχεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία της ανακαίνισης στα ηλεκτρολογικά. 

Τέλος, να σημειώσουμε ότι πρέπει να εκδοθεί το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου, το οποίο πιστοποιεί την ορθή λειτουργία της ηλεκτρικής εγκατάστασης του κτιρίου και είναι απαραίτητο για την αλλαγή ονόματος στη ΔΕΗ σε περιπτώσεις μίσθωσης ακινήτου αλλά και για την ηλεκτροδότηση νέας οικοδομής.

6 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ