ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ME LED

Αποτέλεσμα εικόνας για led επιγραφες

Στατική οδήγηση εναντίον σάρωσης

Παλαιότερα οι επιγραφές με LED κυλιόμενου κειμένου χρησιμοποιούσαν τεχνολογία σάρωσης. Με αυτήν την τεχνολογία κάθε στιγμή λειτουργεί μόνο μια σειρά LED και ανάβουν τα LED αυτής της σειράς που πρέπει να ανάψουν ώστε να σχηματιστεί το γραφικό ή το κείμενο. Η εναλλαγή των σειρών γίνεται πολύ γρήγορα ώστε τελικά το μάτι να αντιλαμβάνεται ότι είναι αναμμένες όλες οι σειρές και να μπορούμε να διαβάσουμε το κείμενο.

Η σάρωση αυτή γίνεται με λόγο 1/4, 1/8, 1/16 που σημαίνει ότι η οθόνη χωρίζεται σε ομάδες των τεσσάρων των οκτώ ή των δεκαέξι γραμμών και η σάρωση περιορίζεται εντός κάθε ομάδας. Με αυτόν τον τρόπο τελικά κάθε σειρά ανάβει στο 1/4, 1/8 ή 1/16 του χρόνου αντίστοιχα. Το πρόβλημα είναι ότι όταν μια σειρά ανάβει στο 1/8 του χρόνου, για να πετύχουμε την καλύτερη φωτεινότητα θα πρέπει το ρεύμα την ώρα που ανάβει κάθε LED να είναι τουλάχιστο οκταπλάσιο σε σχέση με το ρεύμα που θα χρειαζόταν αν ήταν μόνιμα αναμμένο.

Τα LED καταπονούνται ιδιαίτερα με αυτόν τον τρόπο οδήγησης - ακόμα και για LED που έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι κατάλληλα για τέτοια λειτουργία η παράμετρος ζωής είναι διαφορετική για οδήγηση σάρωσης ή στατικής λειτουργίας (10.000 ώρες για την καλύτερη περίπτωση που είναι η σάρωση 1/4 αντί 100.000 ωρών για στατική οδήγηση).

Όταν η οδήγηση είναι στατική όλα τα LED της επιγραφής που πρέπει να ανάψουν είναι ταυτόχρονα σταθερά αναμμένα με το ονομαστικό ρεύμα τους. Η τεχνολογία αυτή έχει βέβαια αυξημένο κόστος επειδή για κάθε LED πρέπει να υπάρχει ένα ανεξάρτητο pin από τσιπάκι που το ελέγχει και απαιτούνται πολλά τσιπάκια LED DRIVERS για να ελέγξουν μια ολόκληρη επιγραφή.

Ο περιορισμός που υπάρχει σε επιγραφές στατικής οδήγησης είναι ότι δεν μπορεί (απ' όσο ξέρουμε) να κατεβεί η απόσταση των LED (dot pitch) κάτω από 12.5 mm γιατί τα τσιπάκια αυτά χρειάζονται τον χώρο τους στην πίσω πλευρά της πλακέτας.

Οι επιγραφές σάρωσης διακρίνονται οπτικά από τις επιγραφές στατικής οδήγησης από το έστω ελαφρύ τρεμόπεγμα (flickering)αλλά κυρίως από την συμπεριφορά στο κυλιόμενο κείμενο. Στην επιγραφή σάρωσης το κείμενο πλαγιάζει ή παραμορφώνεται καθώς κινείται ενώ στη στατική οδήγηση οι χαρακτήρες παραμένουν εντελώς όρθιοι και απαραμόρφωτοι.

Χρειάζεται πολύ προσοχή από τους υποψήφιους αγοραστές γιατί κανείς δεν πρόκειται να τους αναφέρει την τεχνολογία οδήγησης της επιγραφής που πρόκειται να αγοράσουν προπάντων αν είναι Κινέζικης προέλευσης. Πιστεύουμε ότι όπως στο παραστατικό πώλησης ή το τεχνικό εγχειρίδιο όπου αναφέρονται οι διαστάσεις και ο αριθμός LED μιας επιγραφής, πρέπει να αναφέρεται και η τεχνολογία οδήγησης η οποία βέβαια πρέπει να είναι μόνο πλήρως στατική ώστε να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα του αγοραστή σε περίπτωση εξαπάτησης.

Θερμότητα

Στην Ελλάδα το κλίμα είναι ιδιαίτερα ζεστό για πολλούς μήνες τον χρόνο και ακόμα πιο ζεστό στα νότια. Οι επιγραφές στην Ελλάδα πρέπει να έχουν εξαερισμό. Πολλές επιγραφές κατασκευάζονται για χρήση σε πιο δροσερό κλίμα, δεν έχουν εξαερισμό και παρ' όλα αυτά εισάγονται και πωλούνται ως έχουν από χώρες της Ευρώπης και την Κίνα. Μάλιστα τέτοιες επιγραφές τονίζουν στα "θετικά" τεχνικά χαρακτηριστικά την κατηγορία στεγανότητας "ΙΡ-65" που σημαίνει ότι έχει πλήρη στεγανότητα και μπορείς να τη βουτήξεις για παράδειγμα στο νερό χωρίς να πάθει τίποτα!!! Βέβαια κατασκευάζονται και στην Ελλάδα επιγραφές χωρίς εξαερισμό βασικά για μείωση του κόστους ή από άπειρους κατασκευαστές που δεν ξέρουν τα προβλήματα που πρόκειται να δημιουργηθούν και να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι και οι πελάτες τους.

Οι κατασκευαστές των LED αναφέρουν σαν μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας τους 50 βαθμούς Κελσίου ενώ σαν μέγιστη θερμοκρασία στα όρια καταστροφής (maximum rating) τους 60βαθμούς Κελσίου. Κάποτε όταν μετρήσαμε την εσωτερική θερμοκρασία επιγραφής που ήταν σβηστή αλλά κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο πλησίαζε τους 60 βαθμούς Κελσίου. Φανταστείτε τώρα αυτήν την επιγραφή να λειτουργεί και να παράγει την θερμότητά της χωρίς αυτή να μπορεί να αποβληθεί. Να αναφέρω επίσης ότι στις επιγραφές μας, όπου το εσωτερικό θερμόμετρο ξεκινά τον εξαερισμό στους 50 βαθμούς Κελσίου εσωτερική θερμοκρασία, ο εξαερισμός μπαίνει σε λειτουργία από τις ηλιόλουστες μέρες του Απριλίου με θερμοκρασία περιβάλλοντος 25 βαθμούς.

Το αποτέλεσμα; Μια επιγραφή χωρίς εξαερισμό θα πάθει συνολική γήρανση πολύ γρήγορα και έτσι εκτός της σημαντικής μείωσης φωτεινότητας των LED θα αρχίσει να παρουσιάζει συνεχώς βλάβες. Οι επιγραφές πρέπει να έχουν εξαερισμό και μάλιστα υψηλής απόδοσης χωρίς να προσπαθούμε να μειώσουμε από αυτό το κόστος κατασκευής.

Υπεριώδης ακτινοβολία

Ότι αφήνεται στον ήλιο ξεραίνεται και χαλάει. Το ίδιο παθαίνουν τα LED και το πλέξυ γλάς. Βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλοί (Έλληνες κυρίως) ευκαιριακοί κατασκευαστές οι οποίοι για να πετύχουν πολύ μικρό κόστος, αντί να χρησιμοποιήσουν πλακέτα για τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα (LED) τρυπούν ένα πλέξυ γκλας στα σημεία που θέλουν, με τρύπες όπου τα LED μπαίνουν σφηνωτά και στη συνέχεια ενώνουν τα LED στην πίσω πλευρά του πλέξυ γκλάς με συρματάκια. Πολλοί βάζουν και σιλικόνη ή κόλλα πίσω από το LED για να γίνει και αδιάβροχο. Η πώληση αυτών των κατασκευών είναι σκάνδαλο.
Το ίδιο το πλέξυ γκλάς δεν είναι ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία και χαλάει γρήγορα (στην αρχή παρουσιάζει ραγίσματα και φουσκίτσες, χάνει την ελαστικότητά του και στο τέλος σπάει. Ο χρόνος είναι τρία με τέσσερα χρόνια. 

Τα LED επίσης είναι πολύ ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία - με αυτόν τον τρόπο κατασκευής τα εκθέτουμε πλήρως σε αυτήν. Τα διαφανή στρόγγυλα LED είναι τα πιο ευαίσθητα - αυτός ο τρόπος κατασκευής χρησιμοποιεί μόνο τέτοιου είδους LED. Ακόμα και σε επιγραφή που χρησιμοποιούνται πλακέτες για τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και κάλυμμα από πλέξυ γκλάς τα LED είναι εκτεθειμένα το ίδιο, εκτός από την περίπτωση που το πλέξυ γκλας είναι στο χρώμα των LED (κυρίως κόκκινα LED με κόκκινο ημιδιάφανο πλεξυ γκλάς).
Το συμπαγές πολυκαρβονικό φύλο είναι υλικό το οποίο λειτουργεί σαν φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας. Επιγραφή που χρησιμοποιεί τέτοια φύλλα σαν κάλυμμα έχει αυξημένο κόστος κατασκευής αλλά εξασφαλισμένη μακροζωία.

Τελευταία έχει προκύψει μια νέα τεχνοτροπία προερχόμενη αποκλειστικά από την Κίνα η οποία έχει μοναδικό στόχο την μείωση του κόστους, όπου οι πλακέτες πακτώνονται με κάποιο συνθετικό υλικό από την πλευρά των LED ώστε να μην εισέρχεται το νερό και δεν χρησιμοποιείται καθόλου κάλυμμα!!! Εκτός από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δημιουργείται και το πρόβλημα περιορισμού απαγωγής θερμότητας που είναι απαραίτητη για την ψύξη του LED, αφού οι ακροδέκτες τους που είναι ο απαγωγός θερμότητάς τους είναι τώρα πακτωμένοι και η θερμότητα δεν απάγεται. Κάποια πλαστικά καλύμματα με σκιάδιο των LED απλώς αυξάνουν την αντίθεση της επιγραφής επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα απαγωγής θερμότητας. Αποτέλεσμα: χαμηλό κόστος και μικρή διάρκεια ζωής. Σε επιγραφή με κάλυμμα βέβαια για να μην γίνονται χειρότερα τα πράγματα θα πρέπει η επιφάνεια που βρίσκονται τα LED να έχει ελεύθερη ροή αέρα με το εσωτερικό της επιγραφής και πολύ καλό εξαερισμό.

Συγκεκριμένα, οι κινέζοι και όχι μόνο κατασκευαστές καταφεύγουν στους παρακάτω τρόπους:

China-LED-Displays

Χρησιμοποιούν το σίδηρο ως υλικό βάσης του LEDαντί για το ανθεκτικό αλουμίνιο. Αυτή η «οικονομική» επιλογή του σιδήρου μπορεί να αποβεί επικίνδυνη σε περίπτωση υπερθέρμανσης του LED, γιατί δυσκολεύει τη διαφυγή της θερμοκρασίας από τον πυρήνα του LEDπρος το σύστημα ψύξης της επιγραφής.

Όχι μόνο κατασκευάζουν τον πυρήνα του LED χρησιμοποιώντας φθηνά υλικά, αλλά και μικραίνουν σημαντικά τον όγκο του. Η συρρίκνωση και η φθηνή κατασκευή του πυρήνα του LED όσο μειώνει το κόστος τόσο αυξάνει τους κινδύνους καταστροφής του LEDστις μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας - ειδικά στις συνθήκες εξωτερικών χώρων.

Κατασκευάζουν επιγραφές που υστερούν σε ομοιογένεια, ομοιομορφία και διαύγεια φωτεινότητας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κατασκευαστές μειώνουν το χρόνο κατασκευής του LED, παράγοντας πολλά LEDsσε λίγο χρόνο.

Χρησιμοποιούν πολύ χαμηλού και ασταθούς ρεύματος LEDdrivers, προκειμένου να μειώσουν το κόστος.Δηλαδή, τα τσιπάκια που οδηγούν με ρεύμα τα LEDγια να εμφανιστούν οι πληροφορίες στην επιγραφή, είναι χαμηλής ποιότητας και απόδοσης, γιατί προορίζονταν για άλλες εφαρμογές. Καθώς τα τσιπ αυτά δεν μπορούν να παρέχουν ικανοποιητικό ρεύμα, τα LEDsδεν μπορούν να αποδώσουν την ονομαστική τους φωτεινότητα. Επίσης ελλείψει απαραίτητων σταθεροποιητών ρεύματος, τα LEDsκινδυνεύουν από τις πιθανές ανωμαλίες του ρεύματος με αποτέλεσμα την καταστροφή ή την εξασθένισή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Χρησιμοποιούν τροφοδοτικά με μειωμένες προστασίες και τις περισσότερες φορές χωρίς τις απαραίτητες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Το τροφοδοτικό (δηλαδή, ο μετατροπέας του ρεύματος σε χαμηλή συνεχομένη τάση) είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της επιγραφής με LED, που εξασφαλίζει την καλή λειτουργία της συσκευής αλλά και την ασφάλεια των χρηστών της. Η σημαντική έκπτωση της ποιότητας χάριν οικονομίας γεννά κινδύνους, που δεν περιορίζονται μόνο στην αξιοπιστία και την ποιότητα της επιγραφής, αλλά απειλούν και την ασφάλεια των ανθρώπων.

Κατασκευάζουν το περίβλημα της επιγραφής από σίδηρο -αντί αλουμινίου- με αποτέλεσμα να γίνεται δυσκολότερη η διαφυγή της θερμοκρασίας στο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, που η εσωτερική θερμοκρασία στις πινακίδες με LEDξεπερνάει τους 60 βαθμούς κελσίου, όριο που είναι το μέγιστο όριο ασφαλείας για τη λειτουργία των LEDs.

Αμελούν το σύστημα ψύξης με ανεμιστήρες μεγάλης αντοχής σε υψηλές θερμοκρασίες. Συχνά στις φθηνές επιγραφές το σύστημα ψύξης έρχεται δεύτερο ή είναι εντελώς ανύπαρκτο, αν και οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μεγάλες μεταβολές (από τις υψηλότερη στη χαμηλότερη) είναι ο μεγάλος εχθρός των ηλεκτρονικών πινακίδων. Ειδικότερα στην Ελλάδα όπου οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, το σύστημα ψύξης κρίνεται απολύτως απαραίτητο.

Πρότυπα κατασκευής και CE
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΤΕΓΑΝΟΤΗΤΑΣ

Ο τρόπος κατασκευής που πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις επιγραφές και τους σταυρούς με LED, πρέπει να καλύπτει την διαβάθμιση ΙΡ-53, που σημαίνει:

- Προστασία από σκόνη, σε σημείο που δεν επηρεάζεται η λειτουργία της συσκευής.
- Πλήρης προστασία από επαφή.
- Προστασία από νερό που ψεκάζεται από γωνία μικρότερη από 60 μοίρες σε σχέση με τον κάθετο άξονα.

Αυτή η διαβάθμιση προσδίδει και τον χαρακτηρισμό "Αδιάβροχη - Κατάλληλη για εξωτερική χρήση".


Οδηγίες εγκατάστασης - συντήρησης επιγραφών led - Αποφυγή επικίνδυνης χρήσης.


1.    Μηχανική εγκατάσταση: Η μηχανική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση - απεγκατάσταση της επιγραφής πρέπει να γίνει αποκλειστικά από αδειούχο εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο. Μην εξουσιοδοτήσετε αναρμόδια άτομα και μην επιχειρήσετε ποτέ, να κάνετε την εγκατάσταση και απεγκατάσταση μόνοι σας. Μην τοποθετείτε την επιγραφή πάνω από διέλευση ανθρώπων, ζώων και αυτοκινήτων. Κίνδυνος από ενδεχόμενη πτώση της επιγραφής. Μην τοποθετείτε την επιγραφή σε δημόσιο χώρο, διότι απαγορεύεται. Μην τοποθετείτε την επιγραφή κοντά σε σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας. Κίνδυνος παραπλάνησης οδηγών και πεζών. Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος και η μηχανική εγκατάσταση (μόνιμης ή προσωρινής τοποθέτησης) της επιγραφής πρέπει να γίνεται έως τα όρια που επιτρέπει η κρατική νομοθεσία και οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.


2. Ανάρτηση: Το ύψος ανάρτησης της επιγραφής πρέπει να είναι πάνω από 3,0μ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη από παιδιά. Η επιγραφή συνοδεύεται από ενσωματωμένα σημεία ανάρτησης που πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα. Αυτά είναι ανάλογα με την εκάστοτε παραγγελία ανάρτησης και την διάσταση της επιγραφής: α) Σταθερή με πέλματα: Ενσωματωμένες τουλάχιστον 2 μεταλλικές ροζέτες που η κάθε μια έχει 2 οπές διαμέτρου 10 χιλιοστών. Τα εξαρτήματα σύνδεσης της επιγραφής με τον τόπο ανάρτησης παρέχονται. Είναι τουλάχιστον 4 μεταλλικά καρφωτά στριφώνια για μπετό μήκους 15 εκατοστών με παξιμάδια, ροδέλες και γκρόβερ.  ή β) Σταθερή με γωνίες: Τουλάχιστον 2 μεταλλικές γωνίες με 2 μπουλόνια 8 χιλ. μήκους 3 εκ. με ροδέλες και γκρόβερ και τουλάχιστον 2 μεταλλικά καρφωτά στριφώνια για μπετό μήκους 15 εκατοστών με παξιμάδια, ροδέλες και γκρόβερ. ή γ) Κρεμαστή με κρίκους: Γαλβανιζμένοι τουλάχιστον 2 κρίκοι διαμέτρου 3,5 εκ., πάχους 8 χιλ, με βίδα Μ8 με ανυψωτική ισχύ >50kg, τουλάχιστον 2 ορειβατικοί κρίκοι γαλβανιζέ μήκους 8 εκ. και πάχους 8 χιλ. Ανυψωτική ισχύς >50kg, τουλάχιστον 2 μεταλλικά καρφωτά στριφώνια για μπετό μήκους 15 εκατοστών με παξιμάδια, ροδέλες και γκρόδερ, τουλάχιστον 2 γαλβανιζμένοι κρίκοι διαμέτρου 4,8 εκ., πάχους 10 χιλ, με πάσα Μ10, με ανυψωτική ισχύ >80kg. Μην επιχειρήσετε να προσθέσετε σημεία ανάρτησης, με οποιονδήποτε τρόπο και μην τροποποιήσετε τα υπάρχοντα σημεία ανάρτησης. Μην ανοίγετε πρόσθετες τρύπες και μην προσθέτετε βίδες. Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και καταστροφής της επιγραφής. Η ανάρτηση της επιγραφής πρέπει να γίνει σε σημείο του κτιρίου όπου υπάρχει μπετόν (όχι σε τούβλα, διότι υπάρχει κίνδυνος πτώσης λόγω ασταθούς ανάρτησης). Ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης πρέπει να λάβει υπ΄ όψιν του την αντοχή ανάρτησης της επιγραφής, σε μακροχρόνια έκθεση στους ισχυρούς ανέμους.


3. Ηλεκτρολογική εγκατάσταση: Η επιγραφή συνοδεύεται από κατάλληλο καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος περιλαμβανομένης και της γείωσης. Η σύνδεση της γείωσης είναι υποχρεωτική. Μη γειωμένη επιγραφή επιφέρει κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Η προέκταση του καλωδίου γίνεται με αντίστοιχης ποιότητας και διατομής καλώδιο. Τηρήστε τους ηλεκτρολογικούς κανόνες προέκτασης του καλωδίου. Προστατέψτε το καλώδιο παροχής ρεύματος από φθορές που μπορεί να προκληθούν από την τριβή, την βροχή, την υγρασία, την θερμοκρασία, την ηλιακή ακτινοβολία και την σκόνη. Σε εξωτερικό χώρο είναι υποχρεωτική η προστασία του καλωδίου με ειδική σωλήνωση ηλεκτροφόρων καλωδίων (σπιράλ). Η τροφοδοσία εναλλασσομένου ρεύματος 220-240V της επιγραφής γίνεται μέσω ασφάλειας 16Α από τον ηλεκτρολογικό πίνακα. Ο έλεγχος παροχής ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται μέσω διακόπτη 20Α από τον ηλεκτρολογικό πίνακα. Μην συνδέετε οικιακούς διακόπτες. Ο ηλεκτρολογικός πίνακας πρέπει να διαθέτει συσκευή προστασίας από ηλεκτροπληξία. Για την προστασία των εξαρτημάτων της επιγραφής από καταστροφή, απαιτείται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος να γίνεται μέσω συσκευών προστασίας από υπέρταση και κεραυνό.


4. Ηλεκτροσυγκόλληση: Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ηλεκτροσυγκόλλησης στο σώμα και στα στηρίγματα της επιγραφής. Όταν χρησιμοποιείτε συσκευή ηλεκτροσυγκόλλησης, για οποιονδήποτε λόγο, αφαιρέστε την παροχή ρεύματος της επιγραφής από το δίκτυο και απομακρύνετε την επιγραφή από τον τόπο διεξαγωγής της ηλεκτροσυγκόλλησης.


5. Εξαερισμός: Φροντίστε για τον επαρκή εξαερισμό της επιγραφής. Μην σκεπάσετε ή καλύψετε μέρος ή όλη την επιγραφή με κανέναν τρόπο. Απομακρύνετε όλα τα αντικείμενα 50 εκατοστά μακράν της επιγραφής. Φροντίστε η επιγραφή να βρίσκεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος από -100 C έως 450 C. Μην τοποθετείτε ή αποθηκεύετε την επιγραφή κοντά σε πηγές θερμότητας. Μην ενσωματώνετε την επιγραφή, χωρίς να φροντίσετε πρώτα για τον επαρκή εξαερισμό της.


6. Ηλιακή ακτινοβολία: Προστατέψτε την επιγραφή από την ηλιακή ακτινοβολία. Η μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των διόδων LED από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει υπερβολικά την εσωτερική θερμοκρασία της επιγραφής, με αποτέλεσμα την μερική η ολική καταστροφή της.


7. Υγρασία: Μην χρησιμοποιείτε ή αποθηκεύετε την επιγραφή σε περιβάλλον με υδρατμούς. Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Μην χρησιμοποιείτε ή αποθηκεύετε την επιγραφή σε παραθαλάσσιο περιβάλλον. Κίνδυνος συσσώρευσης αλάτων στο εσωτερικό και εξωτερικό μέρος, με αποτέλεσμα την επικίνδυνη λειτουργία και καταστροφή της επιγραφής. Μετά από λανθασμένη χρήση σε παραθαλάσσιο περιβάλλον, απαιτείται άμεση διακοπή λειτουργίας και έγκαιρη αφαίρεση των αλάτων από το τεχνικό μας προσωπικό, όπου και θα διαπιστωθεί η συνέχιση ή μη λειτουργίας της επιγραφής σε άλλο ασφαλές περιβάλλον. Προστατεύετε την επιγραφή από την έκθεση στην βροχή. Μην αγγίζετε την επιγραφή αν έχει βραχεί, υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Ο ηλεκτρολόγος σας πρέπει να κάνει πλήρη αποσύνδεση της επιγραφής από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος πριν την αγγίξετε.


8. Στατικός ηλεκτρισμός: Λειτουργία της επιγραφής σε περιβάλλον με στατικό ηλεκτρισμό απαγορεύεται. Διακόψτε αμέσως την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά την διάρκεια αστραπών.


9. 24ωρη λειτουργία: Μην έχετε την επιγραφή σε συνεχή λειτουργία επί 24 ώρες. Διακόψτε την λειτουργία της επιγραφής για τουλάχιστον 4 ώρες το 24ωρο. Μην έχετε σε λειτουργία την επιγραφή όταν ο επαγγελματικός σας χώρος είναι κλειστός.


10. Φωτεινότητα: Ρυθμίζετε την φωτεινότητα και την κίνηση του περιεχομένου της επιγραφής με τρόπο ώστε να μην ενοχλεί τους περίοικους και τους περαστικούς οδηγούς ή πεζούς. Πάντοτε στα όρια που επιτρέπει η κρατική νομοθεσία και οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Μην κοιτάζετε την οθόνη πιο κοντά από τα 3μ. υπάρχει κίνδυνος να ζαλιστείτε. Μην κοιτάζετε παρατεταμένα την οθόνη ακόμα και μακρύτερα των 3 μέτρων.


11. Συντήρηση: Ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος σας, πρέπει να ελέγχει κατά τακτά χρονικά διαστήματα όχι μεγαλύτερα των 12 μηνών, τα σημεία εξαερισμού της επιγραφής για φραγή τους από σκόνες, έντομα ή άλλα αντικείμενα, επίσης για τυχόν οξειδώσεις στο σώμα της επιγραφής και την σταθερότητα της ανάρτησης της. Για χρήση σε εξωτερικό χώρο απαιτείται διετής έλεγχος του εσωτερικού της επιγραφής, από το τεχνικό μας προσωπικό. Απαγορεύεται το άνοιγμα της επιγραφής από μη γραπτώς εξουσιοδοτημένο άτομο.


12. Χειρισμός: Απαγορεύεται η χρήση της επιγραφής από ανήλικους κάτω τω 18 ετών.


13. Παιδιά: Φυλάσσετε την επιγραφή και το πρόγραμμα διαχείρισης μακριά από παιδιά.


14. Προσοχή: Η μη τήρηση όλων των ανωτέρω οδηγιών, επιφέρει ελαττωματική λειτουργία ή καταστροφή της επιγραφής, κίνδυνο πτώσης & τραυματισμού, κίνδυνο ανάφλεξης και κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.