ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Αντιμικροβιακός Χαλκός Cu+®


Τι είναι ο Αντιμικροβιακός Χαλκός Cu+®

Ο όρος Αντιμικροβιακός Χαλκός Cu+® αναφέρεται στο στερεό χαλκό και σε κράματα χαλκού, με περιεκτικότητα σε χαλκό τουλάχιστον 60%. Σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερη η περιεκτικότητα σε χαλκό, τόσο αποτελεσματικότερη η αντιμικροβιακή δράση. Ο Αντιμικροβιακός Χαλκός χαρακτηρίζεται από:
  • Αποτελεσματικότητα: έχει πολύ πιο δυνατή αντιμικροβιακή δράση σε σχέση με τις επιστρώσεις υλικών με βάση το ασήμι
  • Μακροχρόνια δράση: αποδεδειγμένα σκοτώνει διαρκώς τα μικρόβια που προκαλούν μολύνσεις
  • Αντοχή: η αντιμικροβιακή του δράση δεν εξασθενεί ακόμα και υπό σκληρές συνθήκες – μετά από επαναλαμβανόμενο στεγνό ή υγρό τρίψιμο, επαναμόλυνση, φυσική οξείδωση, μηχανική επεξεργασία
  • Ασφάλεια: δεν είναι βλαβερός για τους ανθρώπους ή το περιβάλλον, δεν περιλαμβάνει χημικά συστατικά και είναι πλήρως ανακυκλώσιμος
  • Μοναδικότητα: το μόνο αντιμικροβιακό υλικό στερεάς επιφάνειας που έχει καταχωρηθεί και προωθείται στην αγορά ως «προϊόν με θετικές ιδιότητες για τη δημόσια υγεία» – σε αντίθεση με παραδοσιακά προϊόντα, όπως τα αέρια, τα υγρά, τα σπρέυ και οι συμπυκνωμένες πούδρες
  • Επιστημονικές αποδείξεις: οι ισχυρισμοί για την ευεργετική αντιμικροβιακή δράση του χαλκού υποστηρίζονται από εκτεταμένες εργαστηριακές και κλινικές έρευνες που πραγματοποιούνται παγκοσμίως
  • Aνεξάρτητη πιστοποίηση: η αποτελεσματικότητα της αντιμικροβιακής δράσης του χαλκού στηρίζεται σε στατιστικά στοιχεία που έχουν επιβεβαιωθεί και εγκριθεί από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA)
Ο Αντιμικροβιακός Χαλκός Cu συμβάλει στη μάχη κατά των λοιμόξεων

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν κρίσιμο ζήτημα με σημαντικό κόστος για τα ιατροφαρμακευτικά συστήματα παγκοσμίως. Στην Ε.Ε., περίπου 4 εκατ. άνθρωποι προσβάλλονται ετησίως από τέτοιες λοιμώξεις και περίπου 37.000 πεθαίνουν. Τέτοιες λοιμώξεις προκαλούνται από οργανισμούς που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά φάρμακα και εξαπλώνονται από το νοσοκομειακό περιβάλλον σε σχολεία, δημόσιους χώρους, χώρους εργασίας, άθλησης, εργασίας, εστίασης, δημόσιες συγκοινωνίες και αλλού. 
Παρά τις συστηματικές πολιτικές ελέγχου των μολύνσεων, που εστιάζουν στο προσεκτικό πλύσιμο των χεριών και στους καθαρισμούς ρουτίνας, ο ρυθμός των μολύνσεων σε διεθνές επίπεδο παραμένει πολύ υψηλός, συνεπώς απαιτείται περαιτέρω βελτίωση και συστηματική αντιμετώπιση. 

Ο Αντιμικροβιακός Χαλκός Cu+® αναγνωρίζεται ως το πιο σύγχρονο όπλο στη μάχη ενάντια στα παθογόνα μικρόβια, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά το φορτίο των μικροβίων από τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά. 

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, είναι το μόνο υλικό επιφάνειας αφής, που μπορεί να σκοτώνει διαρκώς πάνω από 99,9% των βακτηρίων των ιών και των μυκήτων που προκαλούν νοσοκομειακές λοιμώξεις, μέσα σε δύο ώρες από την έκθεσή τους στο χαλκό. Τα διάφορα κράματα ασημιού που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την εξόντωση των παθογόνων μικροβίων, παρουσιάζουν συγκριτικά πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα, ακόμα και σε σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δράσης.
Τα ιόντα του αντιμικροβιακού χαλκού σκοτώνουν τα μικρόβια διαπερνώντας την εξωτερική τους μεμβράνη, με αποτέλεσμα να διακόπτουν τις κύριες λειτουργίες αυτών. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο Αντιμικροβιακός Χαλκός Cu+® δεν αντικαθιστά τις τυπικές συνθήκες καθαρισμού και απολύμανσης αλλά δρα συμπληρωματικά και θα πρέπει να συνδυάζεται με τις τυπικές διαδικασίες καθαρισμού των επιφανειών. Για να διατηρούν την αντιμικροβιακή τους δράση στο μέγιστο, οι επιφάνειες από χαλκό θα πρέπει να συντηρούνται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, που είναι ειδικές ανάλογα με τα προσδοκώμενα επίπεδα απολύμανσης για το κάθε αντικείμενο. 

Πεδία εφαρμογής του αντιμικροβιακού χαλκού  Cu+®

Η αναγνωρισμένη αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα του χαλκού έχει οδηγήσει σε αυξημένο ενδιαφέρον για τη χρήση του, με στόχο την προστασία των επιφανειών αφής από μολυσματικά μικρόβια σε νοσοκομειακά ιδρύματα και δημόσιους χώρους. Στην πραγματικότητα, κάθε επιφάνεια αφής μπορεί να αναβαθμιστεί με κράματα αντιμικροβιακού χαλκού, που έχουν θετικές ιδότητες για τη δημόσια υγεία και τη βελτίωση της υγιεινής. 

Χώροι Υγειονομικής Περίθαλψης και Νοσοκομεία

Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο American Medical Association Journal, το 51% των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε 75 χώρες αναπτύσσει ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, γεγονός που διπλασιάζει την πιθανότητα θανάτου τους σε σύγκριση με άλλους ασθενείς. Είναι ανησυχητικό ότι το 80% των ενδονοσοκομειακών αυτών λοιμώξεων μεταδίδονται μέσω της επαφής, καθώς οι επιφάνειες στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ιδιαίτερα μολυσμένες και αγγίζονται συχνά από ασθενείς, οικογένειες, ιατρικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου. Συμπληρωματικά προς την εφαρμογή αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων του πλυσίματος των χεριών και της συχνής απολύμανσης των επιφανειών, οι επιφάνειες αφής αντιμικροβιακού χαλκού μπορούν να προσφέρουν μία επιπλέον γραμμή άμυνας ενάντια στις μολύνσεις, σκοτώνοντας τα μικρόβια ακριβώς εκεί που βρίσκονται, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων μέσω των μολυσμένων επιφανειών. Ο Αντιμικροβιακός Χαλκός μπορεί να εφαρμοστεί σε χερούλια πορτών και παραθύρων, χειρολαβές, προσκέφαλα, δίσκους, και ιατρικό εξοπλισμό.

Σχετική εικόνα

Σχετική εικόνα

Σχετική εικόνα
Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για αντιμικροβιακος χαλκος

Σχολεία και Δημόσια Κτίρια

Λόγω του μεγάλου πλήθους που χρησιμοποιεί τους εκπαιδευτικούς και δημόσιους χώρους, την πληθώρα των μολυσμένων επιφανειών και τη συχνή απουσία καθαριότητας, τα μέρη αυτά είναι ιδανικά για την εξάπλωση μολυσματικών μικροβίων που αντιστέκονται στην αντιβίωση (π.χ. E.Coli O157, influenza) και μπορούν να επιβιώσουν για μέρες, ακόμα και μήνες, καθώς κανένα απολυμαντικό ή κράμα ασημιού δεν μπορεί να τα εξουδετερώσει σε διαρκή βάση. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι παιδικές λοιμώξεις σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς συχνά μεταδίδονται μέσω της επαφής των χεριών των παιδιών με επιφάνειες τραπεζιών, βρύσες, καλύμματα τουαλέτας και χερούλια. Με τις επικίνδυνες επιδημίες να αυξάνονται ανησυχητικά παγκοσμίως, οι επιφάνειες αφής Αντιμικροβιακού Χαλκού Cu+® μπορούν να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων που προκαλούνται από παθογόνα μικρόβια σε σχολεία και δημόσιους χώρους. 

Σχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για αντιμικροβιακος χαλκος

Δημόσιες Συγκοινωνίες

Οι επιφάνειες αφής στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι άριστες δεξαμενές μολυσματικών μικροβίων, εξαιτίας της έλλειψης χώρου και του μεγάλου συνωστισμού. Συνεπώς, οι λοιμώδεις επιδημίες μπορούν να λάβουν μεγάλες διαστάσεις μέσω της ταχύτατης μετάδοσής τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εκτός από τις επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, οι μολυσμένες επιφάνειες των δημόσιων συγκοινωνιών μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγικότητα και τα ποσοστά απουσίας από την εργασία, και κατ’ επέκταση να οδηγήσουν σε μείωση του αριθμού των επιβατών στις δημόσιες συγκοινωνίες. Οι χειρολαβές και άλλες επιφάνειες αφής από Αντιμικροβιακό Χαλκό Cu+® μπορούν να προστατεύσουν τους πολίτες από επιβλαβείς οργανισμούς που επιβιώνουν για μήνες στις επιφάνειες των σιδηροδρόμων και των λεωφορείων, που τυπικά είναι από ανοξείδωτο χάλυβα. 

Εστίαση και Φιλοξενία

Οι επιφάνειες αφής σε χώρους εστίασης και φιλοξενίας – ειδικά σε χώρες με εύκρατο κλίμα – μπορούν να αναπτύξουν μολυσματικά παθογόνα που ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις (π.χ. campylobacter, E.coli O157, Listeria monocytogenes) ή άλλες σοβαρές παθήσεις με σχετικά υψηλό κίνδυνο νοσηλείας ή και θανάτου. Με δεδομένο ότι τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε αρκετά εκατομμύρια μέσα σε 8 ώρες, ο Αντιμικροβιακός Χαλκός Cu+®μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις κατάλληλες επιφάνειες, όπως οι πάγκοι ξηράς προετοιμασίας φαγητού, τα χερούλια πορτών, προκειμένου να σκοτώσει τα λοιμώδη μικρόβια. Η χρήση χαλκού βοηθάει στη δημιουργία ενός υγιεινού περιβάλλοντος, εξουδετερώνοντας επικίνδυνους οργανισμούς μέσα σε δύο ώρες έκθεσής, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της μετάδοσης μολύνσεων στους χώρους εστίασης. 

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Αθλητικές εγκαταστάσεις και αθλητικός εξοπλισμός χρησιμοποιούνται από μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε τακτική βάση και χαρακτηρίζονται από ζεστές, υγρές συνθήκες, που είναι ιδανικές για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Καθώς οι λοιμώξεις από σταφυλόκκοκο (staphylococcus aureus) είναι σε άνοδο στις αθλητικές εγκαταστάσεις, και ένα 20-30% του πληθυσμού φέρει το βακτήριο χωρίς να το γνωρίζει, είναι σαφές ότι η καλή υγιεινή και απολύμανση των επιφανειών σε αθλητικές εγκαταστάσεις δεν επαρκούν για να αποτρέψουν τις μολύνσεις. Η εφαρμογή αποτελεσματικών επιφανειών αφής από αντιμικροβιακό χαλκό σε αθλητικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση μολύνσεων σε διαρκή βάση, συμπληρωματικά με τις βασικές διαδικασίες καθαρισμού.

Έρευνα για τον αντιμικροβιακό  Cu+®  χαλκό στην Ελλάδα 

Ο Όμιλος ΧΑΛΚΟΡ είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ) και συνεργάζεται μαζί του για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας και των εφαρμογών του Αντιμικροβιακού Χαλκού στην Ελλάδα. Μεταξύ των εφαρμογών που έχουν ολοκληρωθεί και μελετηθεί είναι οι εξής:
  • H εγκατάσταση των χειρολαβών των θυρών και των κιγκλιδωμάτων που βρίσκονται στις σκάλες (κουπαστές), όπως επίσης και τα σημεία ώθησης στις πόρτες, σε δύο κτίρια που στεγάζονται 5 δημοτικά σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας του Αρσακείου (Ψυχικό & Εκάλη), ως επιπρόσθετου αποτελεσματικού μέτρου για τον περιορισμό της εξάπλωσης επικίνδυνων μικροβίων στα σχολεία.
    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που εκπονήθηκε από την επιστημονική ομάδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ) σε συνεργασία με το Βιοπαθολογικό Πανεπιστημιακό Εργαστήριο του Αρεταίειου Νοσοκομείου Αθηνών, η εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού στις παραπάνω σχολικές εγκαταστάσεις παρουσίασε στατιστικά σημαντική μείωση της μικροβιακής χλωρίδας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των επιδημιολογικών δεδομένων όσο αφορά το σύνδρομο της γριππώδους λοίμωξης (κοινή γρίπη), τη σχολική περίοδο του 2011 - 2012.
    Η χρήση των κραμάτων του Αντιμικροβιακού Χαλκού για την προστασία της δημόσιας υγείας παρουσιάζει ενθαρρυντικά αποτελέσματα: σε συνδυασμό πάντοτε με τις βασικές μεθόδους πρόληψης της εξάπλωσης των μολύνσεων (καθαρισμός χεριών κλπ.). Ο Αντιμικροβιακός Χαλκός μειώνει σημαντικά τη διάδοση των μικροβίων και των ιών. 

  • H εγκατάσταση χειρολαβών, πόμολων, επιφανειών ώθησης και κιγκλιδωμάτων όπως επίσης επιφανειών τροχήλατων τραπεζιδίων και των γραφείων των ιατρών και προϊσταμένων από Αντιμικροβιακό Χαλκό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» αποτέλεσε την πρώτη εφαρμογή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι μελέτες οι οποίες έγιναν από την επιστημονική ομάδα του ΕΙΑΧ και τους ιατρούς του Γ.Π.Ν. «Αττικόν», κατέδειξαν τη σημαντική μείωση της μικροβιακής χλωρίδας στη συγκεκριμένη ΜΕΘ.

  • H εγκατάσταση χειρολαβών, πόμολων, επιφανειών ώθησης όπως επίσης επιφανειών τροχήλατων τραπεζιδίων και των γραφείων των ιατρών και προϊσταμένων από Αντιμικροβιακό Χαλκό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Πειραϊκού Θεραπευτηρίου» στον Πειραιά, κατέληξε επίσης στη σημαντική μείωση της μικροβιακής χλωρίδας στη συγκεκριμένη ΜΕΘ. Η επιστημονική ομάδα του ΕΙΑΧ έχει προχωρήσει σε οικονομικοτεχνική μελέτη των θετικών επιπτώσεων στη λειτουργία της συγκεκριμένης ΜΕΘ. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν καταρχήν μείωση των οικονομικών παραμέτρων λειτουργίας της παραπάνω ΜΕΘ μετά την εφαρμογή του Αντιμικροβιακού Χαλκού.

  • Η πρώτη παγκοσμίως επιχάλκωση της ΜΕΘ νεογνών ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβρη του 2012 στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Η Β΄ΜΕΘ νεογνών του συγκεκριμένου νοσοκομείου αντικατέστησε τις υπάρχουσες χειρολαβές, πόμολα, επιφάνειες ώθησης όπως επίσης και τις επιφάνειες των τροχήλατων τραπεζιδίων και των γραφείων των ιατρών και προϊσταμένων από Αντιμικροβιακό Χαλκό. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν τη σημαντική μείωση της μικροβιακής χλωρίδας στη συγκεκριμένη ΜΕΘ.

  • Η πρώτη - σε παγκόσμια κλίμακα - παραγωγή και εγκατάσταση συστήματος αερισμού από χαλκό σε ένα χώρο γραφείων 3.000 τ.μ. στο Μαρούσι. Δέκα τόνοι χαλκού χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος εξαερισμού υψηλής αισθητικής, που παράλληλα προωθεί την υγεία στο εργασιακό περιβάλλον. Το πρόγραμμα εκπονήθηκε ως πρωτοβουλία του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ), με σκοπό να δημιουργηθεί μία πρότυπη εγκατάσταση που θα αποδείκνυε τη θεραπευτική αξία του καθαρού αέρα, προσθέτοντας παράλληλα και μία καινοτόμο προσέγγιση στο σχεδιασμό του εργασιακού χώρου. Αν και οι λοιμώξεις στον εργασιακό χώρο δεν έχουν ακόμα επιστημονικά αποδειχτεί, η επίδραση του χαλκού στα βακτήρια που αναπτύσσονται στα συστήματα εξαερισμού είναι δραστική.

Οι παραπάνω εφαρμογές που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα έχουν παρουσιαστεί σε Παγκόσμια και Πανελλήνια Συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί επιστημονικές εργασίες αντίστοιχα.

Αποτέλεσμα εικόνας για αντιμικροβιακος χαλκος

Σχετική εικόνα