ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΗ-ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΟΙ ΜΕΤΡΗΤΕΣ



Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι καταναλωτές βρίσκουν τρόπους ώστε να κλέβουν παρανόμως ρεύμα απο τη ΔΕΗ.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, από τις χαμένες κιλοβατώρες θα μπορούσε να συγκεντρωθεί η μισθοδοσία του προσωπικού όλης της χώρας, δηλαδή 720,000 ευρώ το μήνα.

Τα τεχνικά συνεργεία της ΔΕΗ έχουν βγει στο κυνήγι του πειραγμένου μετρητή, αφού χιλιάδες καταναλωτές βρίσκουν καθημερινά τρόπους για να γλιτώσουν κιλοβατώρες και χρήματα.

Είναι χαρακτηριστικό οτι από το 2012 εως το 2013 τα περιστατικά ρευματοκλοπής σχεδόν διπλασιάστηκαν και από 4,300 εκτοξεύθηκαν στα 8,400!

Η ρευματοκλοπή δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά και άκρως επικίνδυνη. Όλοι οι μετρητές συνεχίζουν να έχουν τάση, ακόμη και αν το ρεύμα είναι κομμένο που σημαίνει οτι οποιαδήποτε παρέμβαση απο κάποιον ερασιτέχνη μπορεί να οδηγήσει στην ηλεκτροπληξία.

Το 16% κλέβει ρεύμα απο το εναέριο δίκτυο, δηλαδή απο τα σύρματα στους πυλώνες. Το 22% απο τα καλώδια της παροχής, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό, το 62%, "πειράζει" τους μετρητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνήθως αναλαμβάνουν δράση..πολύ καλοί γνώστες του αντικειμένου, οι οποίοι λειτουργούν ομαδικά, έχουν συγκεκριμένο πελατολόγιο και ξέρουν τους τρόπους για να μειώσουν σταδιακά κάθε μήνα τις κιλοβατώρες, έτσι ώστε να μην κινήσουν υποψίες στους υπαλλήλους της ΔΕΗ.
Εκτός από τους... ερασιτέχνες ηλεκτρολόγους, σε παρεμβάσεις ρευματοκλοπών εμπλέκονται συχνά και σπείρες ηλεκτρολόγων που υπόσχονται χαμηλές καταναλώσεις στις επιχειρήσεις, με ειδικές μεθόδους ρευματοκλοπής. Η ρευματοκλοπή γίνεται κυρίως από επαγγελματίες ηλεκτρολόγους, οι οποίοι ζητούν μέχρι 200 ευρώ για να παρέμβουν στη σύνδεση του σπιτιού.

Σε περίπτωση ρευματοκλοπής ο μετρητής αντικαθίσταται απο τους υπαλλήλους αμέσως, ενώ ακολουθούν ποινικές κυρώσεις προς τους επιτήδειους καταναλωτές.

Από τρυπημένα κουτιά, έως σπρέι και ειδικά μηχανήματα βρίσκει η ΔΕΗ. Χίλιους δύο τρόπους, μηχανεύονται ιδιώτες και επιχειρήσεις, προκειμένου να κάνουν τους μετρητές της ΔΕΗ να γράφουν μειωμένη κατανάλωση ρεύματος, καθώς κάθε χρόνο χάνει όλο και περισσότερα εκατομμύρια από τη ρευματοκλοπή.

Τα όσα ανακαλύπτουν κατά καιρούς, τα συνεργεία της ΔΕΗ, ξεπερνούν κάθε φαντασία, ενώ ακόμα και μέσω ίντερνετ έχουν κάνει την εμφάνισή τους μηχανισμοί που «τρελαίνουν» τους μετρητές της ΔΕΗ.
Η πλήρης αποσύνδεση ειδικών εξαρτημάτων του μετρητή, τα οποία επιτρέπουν στο ρεύμα να φτάνει στον καταναλωτή χωρίς να καταγράφεται η κατανάλωση, είναι μία από τις πρακτικές ρευματοκλοπής.
Η πλέον διαδεδομένη πρακτική, που είναι αδύνατον να εντοπιστεί εάν δεν υπάρχει καταγγελία, ώστε να γίνει ο έλεγχος από το αρμόδιο συνεργείο, είναι η αλλοίωση της ένδειξης του μετρητή.

Η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, μπορεί να γίνει μόνο από ηλεκτρολόγους, που παρεμβαίνουν και επιβραδύνουν την ταχύτητα κίνησης του μετρητή.

Σύμφωνα με τεχνικούς της ΔΕΗ, δεν είναι λίγοι οι ιδιώτες στην περιοχή μας που κλέβουν ρεύμα από τη ΔΕΗ. Φυσικά, δεν καταφεύγουν στην «τσιγγάνικη» μέθοδο να κατεβάζουν ρεύμα με άγγιστρα απευθείας από τις κολώνες, αλλά «πειράζουν» τα ρολόγια της ΔΕΗ.

Καθόλου αμελητέος επίσης δεν είναι και ο κίνδυνος πυρκαγιάς που μπορεί να προκληθεί από ακατάλληλα καλώδια τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις τάσεις και τις εντάσεις των δικτύων της

Μπορείτε να διαβάσετε το Άρθρο 95 του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ)

Οι τεχνικοί βρίσκουν κομμένες τις σφραγίδες των μετρητών και στη συνέχεια έχουν αφαιρεθεί τα καπάκια και κάνουν επεμβάσεις. Συχνό, είναι και το φαινόμενο της τοποθέτησης μαγνητών, ώστε να γυρίζει λιγότερο ή καθόλου ο δίσκος του μετρητή.

«Πολύ συχνά συναντάμε, τα ρολόγια να είναι τρυπημένα. Δηλαδή, τα τρυπούν στο πλάι με ένα μεταλλικό αντικείμενο και
 με ξύλο σφηνώνουν το δίσκο, ώστε να μην περιστρέφεται και να μην γράφει ο μετρητής. Αυτά τα εντοπίζουμε όταν πηγαίνουμε για μετρήσεις. Έχουμε πάει σε πολυκατοικίες για έλεγχο και έχουμε βρει 10 πειραγμένα ρολόγια. Άλλοι βγάζουν τα λαμάκια του μετρητή για να μην γράφει. Κάποιοι άλλοι με ένα ειδικό σπρέι ψεκάζουν τις επαφές αυτές για να παγώνουν και να μην γράφουν οι μετρητές.

Και σε επιχειρήσεις Ακόμα πιο συχνό είναι το φαινόμενο σε επιχειρήσεις και μάλιστα όπως μας λένε άνθρωποι της ΔΕΗ σε μεγάλες επιχειρήσεις και καταστήματα.

Έρχονται διάφοροι επιτήδειοι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι παίρνουν και υψηλή αμοιβή και με διάφορα μηχανήματα χαμηλώνουν το κόστος ενέργειας μιας επιχείρησης.
 Τοποθετούν το μηχάνημα στο μετρητή που «γράφει» μικρότερη κατανάλωση. Και αυτό είναι παράνομο. Ιδιαίτερα δε, επεμβαίνουν στους ηλεκτρονικούς μετρητές», σημειώνει τεχνικός της ΔΕΗ που συνομιλήσαμε.

Φυσικά γι’ αυτές τις ενέργειες υπάρχουν επιπτώσεις από τη ΔΕΗ, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που το διακινδυνεύουν. Στους παρανομούντες επιβάλλονται πρόστιμα. Το πρώτο είναι ένα ποσό που βγαίνει αφού υπολογισθεί η αξία ρεύματος που είχαν σε καταναλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, και το δεύτερο πρόστιμο.

Οι μεγάλοι καταναλωτές έχουν ενταχθεί στο δίκτυο τηλεμέτρησης και ελέγχονται απευθείας από τα κεντρικά των Αθηνών. Ακόμα αναμένεται εκσυγχρονισμός του δικτύου διανομής και αντικατάσταση των παλαιών με «έξυπνους» μετρητές νέας γενιάς.
Οι νέοι μετρητές θα διαθέτουν εξειδικευμένο λογισμικό που επιτρέπει τη συλλογή πληροφοριών, όπως διάφορες μεταβλητές ενέργειας, καταγραφή χρήσης σε πολλαπλές «ταρίφες τιμολόγησης», ακόμη και πληροφορίες σχετικά με τυχόν προσπάθειες υποκλοπής ρεύματος.

Πώς γίνονται οι έλεγχοι; Ο ΔΕΔΔΗΕ «χτυπάει» σε περιοχές όπου τα στατιστικά δείχνουν αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας. Επίσης, κάνει ελέγχους σε περιπτώσεις όπου πηγαίνει στο ρολόι του ακινήτου για να διακόψει την παροχή λόγω χρεών. Έλεγχοι γίνονται και σε τακτική βάση.

Η διαδικασία Οι ελεγκτές του ΔΕΔΔΗΕ έχουν εντολές, σε περίπτωση που εντοπίσουν παράβαση, να βγάλουν φωτογραφίες. Αφαιρούν το ρολόι και το μεταφέρουν σφραγισμένο στην υπηρεσία. Στον καταναλωτή μπαίνει καινούργιο ρολόι καθώς ο εντοπισμός της παράβασης από ένα συνεργείο δεν ισοδυναμεί και με καταδίκη. Μάλιστα, ο καταναλωτής μπορεί με δικό του εμπειρογνώμονα να ελέγξει το ρολόι στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να χαράξει την υπερασπιστική του γραμμή.

Σε περίπτωση οριστικής καταδίκης: 
1. Ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει το ρεύμα η ποσότητα του οποίου υπολογίζεται με αντικειμενικό τρόπο
2. Επί της αξίας του ρεύματος επιβάλλονται προσαυξήσεις
3. Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις υπάρχουν και ποινικές.
Μέχρι στιγμής, στα δικαστήρια για αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί ποινές που φτάνουν μέχρι και τα τρία χρόνια.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι αν κάποιος δημόσιος υπάλληλος υποπέσει στο αδίκημα της ρευματοκλοπής τότε α) όσο διαρκεί αναστέλλεται η ιδιότητα του ως δημόσιος υπάλληλος και β) αν καταδικαστεί κινδυνεύει να χάσει τη θέση του.

Ωστόσο οι σφραγίδες που τίθενται στις χελώνες από την ΔΕΗ Α.Ε δεν αποτελούν σφραγίδες αρχής και η παραβίαση τους δεν στοιχειοθετεί το έγκλημα του άρ. 178 περ. β΄ ΠΚ καθώς η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να θεωρηθεί άσκηση κρατικής εξουσίας αφού από πουθενά δεν προκύπτει ότι το κράτος έχει το μονοπώλιο στην παροχή ρεύματος.

Η ΔΕΗ Α.Ε που θέτει τις σφραγίδες κάθε άλλο παρά αρχή είναι αφού έχει την εταιρική μορφή της ανώνυμης εταιρείας και ο μεγαλύτερος κάτοχος του μετοχικού της κεφαλαίου (45,07 %) ανήκει σε ιδιώτες επενδυτές. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια η αγορά παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έχει απελευθερωθεί κατόπιν ευρωπαϊκών κανονισμών και οδηγιών και έτσι η ΔΕΗ έχει απωλέσει το μονοπώλιο, ενώ την ίδια στιγμή πολλές νέες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν προσφέροντας υπηρεσίες παροχής ρεύματος στους Έλληνες πολίτες. Συνεπώς, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορεί να θεωρηθεί άσκηση δημόσιας εξουσίας αφού, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν και ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν το συγκεκριμένο αγαθό.

Πηγή:tharrosnews.gr(της Βίκυς Βετουλάκη),eglimatikotita.gr,star.gr


Κοντά στις 1.500 οι εντοπισμένες ρευματοκλοπές το 1ο δίμηνο του 2016

Οι περιπτώσεις ρευματοκλοπών που εντόπισε ο ΔΕΔΔΗΕ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς κάθε άλλο παρά «μεταφράζονται» σε σημάδια ύφεσης του φαινομένου, αφού μέσα στο πρώτο δίμηνο η εταιρεία εντόπισε περίπου 1.500 κρούσματα. Ένα νούμερο που, αν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα όλο το 2016, θα σημαίνει πως η χρονιά θα «κλείσει» με 9.000 εντοπισμένες ρευματοκλοπές, δηλαδή κοντά στις περίπου 8.500 που καταγράφηκαν το 2015.
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο αριθμός των εντοπισμένων κρουσμάτων δεν αρκεί από μόνος του για να βγουν σαφή συμπεράσματα για τις διαστάσεις του φαινομένου, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ πιο εντατικοί οι έλεγχοι των συνεργείων του σε όλη την Ελλάδα. Με δεδομένο ωστόσο πως το 2008 είχαν βρεθεί 700 περιπτώσεις ρευματοκλοπών, ενώ το αντίστοιχο νούμερο άγγιξε πέρυσι τις 8.500, είναι βέβαιο πως έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από την εποχή που ξεκίνησε η οικονομική κρίση.
Ο ΔΕΔΔΗΕ αυξάνει συνεχώς τον ρυθμό των ελέγχων κατ’ αρχάς επειδή, όπως έχουν κατά καιρούς επισημάνει άνθρωποι της εταιρείας, ο κόσμος συχνά δεν αντιλαμβάνεται πως τέτοιου είδους παρανομίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, αφού βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Σύμφωνα με την εταιρεία, εξίσου σημαντικό είναι πως πρόκειται για μία συμπεριφορά που στρέφεται εναντίον του κοινωνικού συνόλου, αφού τελικά οι συνεπείς καταναλωτές επωμίζονται τα κόστη της ηλεκτρικής ενέργειας που δεν πληρώθηκε.


Η ρευματοκλοπή δεν είναι φαινόμενο της εποχής αλλά υπήρχε και διοκόταν από την εποχή της γερμανικής κατοχής.