ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΠΟΣΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΕΝΑΣ ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ

fortistes 2

Συχνά ακούμε πως δεν πρέπει να αφήνουμε τα κινητά μας συνδεδεμένα στο φορτιστή τους όταν έχουν φορτιστεί πλήρως, αλλά και πως δεν πρέπει να μένει ο φορτιστής στην πρίζα καθώς καταναλώνει ρεύμα όλο το χρόνο, χωρίς λόγο, επιβαρύνοντας τους λογαριασμούς μας.

Πόσο ρεύμα όμως «καίει» ένας φορτιστής που είναι στην πρίζα όλο το χρόνο, χωρίς να χρησιμοποιείται;

Οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν υιοθετήσει μια «κλίμακα» κατανάλωσης «standby» για τους φορτιστές τους, δηλαδή το πόση ενέργεια καταναλώνουν χωρίς να φορτίζουν το κινητό. Όσο λιγότερο το standby power, προφανώς, τόσο το καλύτερο και τόσο πιό«πράσινος» είναι ο φορτιστής.
fortistis standby
Όπως βλέπετε, όλοι οι σύγχρονοι φορτιστές που ενώ φορτίζουν, καταναλώνουν γύρω στα 5-10 Watts (1-2A @ 5 Volts), σε standby mode καταναλώνουν απειροελάχιστη ενέργεια, από 0,03 έως 0,5 Watts! Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ένας φορτιστής με άσχημο standby power, γύρω στα 0,4 Watts, σε ένα ολόκληρο 24ωρο θα σας κοστίσει 24 x 0,0004 KWh x 0,18 = 0,001728 ευρώ!Ακόμη και αν το υπολογίσουμε για διάστημα ενός χρόνου (365 μέρες), το ποσό αγγίζει τα αστρονομικά επίπεδα του… 0,63 ευρώ!
«Ναι, αλλά έχω παραπάνω από έναν φορτιστή συνεχώς στην πρίζα», θα πείτε. Έστω, τρείς φορτιστές. Ωραία, δηλαδή 1,5 ευρώ το χρόνο. Τρομερό. Φυσικά, δεν είναι τόσο απλό, καθώς συνολικά αυτή η σπατάλη ενέργειας γιγαντώνεται, σε επίπεδο χώρας ή όλου του κόσμου. Αν υποθέσουμε ότι παγκοσμίως υπάρχουν 2 δισεκατομμύρια φορτιστές διαρκώς στην πρίζα (μετριοπαθής υπόθεση, καθώς 1,8 δις είναι μόνο οι χρήστες smartphones παγκοσμίως), με μέση stanbdy κατανάλωση 0,4 Watts, κάθε μέρα καταναλώνουν 24 x 2.000.000.000 x 0,0004 KWh = 19,2 GWh.

Δηλαδή το 13% της ημερήσιας παραγωγής ηλεκτρισμού της Ελλάδας (2013)!

Σίγουρα, λοιπόν, δεν είναι ένα αμελητέο ποσό και επιβαρύνει ελαφρώς το περιβάλλον. Ωστόσο, δεν επιβαρύνει οικονομικά εσάς τους ίδιους καθόλου. Όλα, λοιπόν, εξαρτώνται από τη δική σας οικολογική συνείδηση. Αν θέλετε να βάλετε ένα λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος, βγάλτε τον φορτιστή σας από την πρίζα. Ωστόσο, να υπολογίσουμε ότι οι φορτιστές φθείρονται με το «βάλε-βγάλε» και αν είναι να αγοράσετε καινούργιο φορτιστή στο τέλος του χρόνου (5-15 ευρώ) λόγω φυσικής φθοράς, σίγουρα σας συμφέρει να τον αφήνετε στην πρίζα.


πηγή:coolhome.gr