ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Τι σημαίνει η λέξη επαγγελματίας Ηλεκτρολόγος;



Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι επαγγελματίας είναι αυτός που ασκεί το επάγγελμα. Θα μπορούσε κάποιος πάλι να ισχυριστεί ότι επαγγελματίας είναι εκείνος που αγαπάει το επάγγελμά του.  Επάγγελμα ασκεί και ένας οποιοσδήποτε υπάλληλος. Γιατί, όμως, δεν θα λέγαμε ποτέ για κάποιον ότι αυτός είναι επαγγελματίας ταμίας σούπερ μάρκετ;

Τι σημαίνει η λέξη επαγγελματίας Ηλεκτρολόγος; Η λέξη επάγγελμα προέρχεται από την λέξη επαγγέλλομαι η οποία συντίθεται από το επί και το αγγέλλομαι και αρχικά σήμαινε υπόσχομαι. Εξ ου και η «Θεία Επαγγελία», δηλαδή η θεία υπόσχεση για την εκπλήρωση μιας κατάστασης. Στην συνέχεια η λέξη επικράτησε να σημαίνει την ασχολία ενός ανθρώπου για βιοποριστικούς σκοπούς.
Υπό αυτή την έννοια δηλαδή αυτός που ασκεί ένα επάγγελμα από το οποίο βιοπορίζεται, μπορεί ναι είναι απατεώνας, φυγόπονος, τσαπατσούλης, αφιλότιμος, ασυνεπής, τεμπέλης κλπ ή ο συνδυασμός μερικών ή όλων αυτών. 

Θεωρώ  ότι κάποιος είναι επαγγελματίας Ηλεκτρολόγος όταν διαισθανόμαστε ότι μας δίνει μια υπόσχεση πως θα κάνει αυτό που διατείνεται ότι κάνει. Ότι θα πραγματοποιήσει αυτό που υπόσχεται, ότι αληθώς επαγγέλλεται αυτό που επαγγέλλεται.

Αποκαλώντας κάποιον επαγγελματία τονίζουμε πρωτίστως την συνέπεια και την ποιότητα που τον διακρίνουν και δευτερευόντως στεκόμαστε στην αποκλειστική άσκηση αυτής της ασχολίας που του αποφέρει τα προς το ζην.

Επαγγελματίας είναι αυτός που είναι ευγενικός , πλήρως ενημερωμένος για τις εξελίξεις της τεχνολογίας  και με οξεία αντίληψη του χώρου που δουλεύει.

 Επαγγελματίας είναι ο πλήρως καταρτισμένος στο αντικείμενο της εγκατάστασης ή επισκευής που έχει αναλάβει, αυτός που τοποθετεί ακριβότερα και αξιόπιστα  υλικά –ή φθηνότερα και λιγότερο αξιόπιστα, εις γνώσιν όμως πάντα του πελάτη– αυτός που ενημερώνει με ακρίβεια του cent για το κόστος της επικείμενης εργασίας, αυτός γενικά που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αυξηθεί το χρονικό διάστημα που ίσως απαιτηθεί για την εκ νέου επίσκεψη του πελάτη.

Επαγγελματίας  είναι αυτός που –πρώτα από όλα– τον απασχολεί η ασφάλεια του πελάτη και ακολουθεί σε κάθε δουλειά του τον κανονισμό ΕΛΟΤHD384

Φίλοι μου καταναλωτές θα πρέπει να ξέρετε ότι Επαγγελματίας πάνω από όλα σημαίνει συνέπεια. Η συνέπεια του επαγγελματία είναι αυτή που εξοικονομεί χρόνο και χρήμα στον πελάτη. Η συνέπεια κοστίζει. Δεν γίνεται να μην κοστίζει. Κοστίζει αλλά τον επαγγελματισμό τον πληρώνεις ΜΙΑ φορά ενώ την ανευθυνότητα την πληρώνεις ΠΟΛΛΕΣ φορές αφού είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα αναγκαστείς να απευθυνθείς στον επαγγελματία. 

Καταλήγουμε λοιπόν στην αρχική μας εκτίμηση, ότι επαγγελματίας είναι αυτός που δεν διαψεύδει την ενδόμυχη υπόσχεση που λαμβάνεις πως θα είναι συνεπής απέναντί σου και θα παράγει έργο ανάλογο της αμοιβής που κατέβαλλες σε αυτόν.

Θα αναρωτηθεί κάποιος "τι θα κερδίσω αν είμαι σωστός επαγγελματίας;" Απαντώ, τα εξής: 

·Πρώτα-πρώτα αυτοεκτίμηση και σεβασμό στον εαυτό σου. (Άραγε, πόση αυτοεκτίμηση έχουν π.χ. όσοι Ηλεκτρολόγοι στο βωμό του χρήματος παρακάμπτουν την ασφάλεια?)
·Σεβασμό και εκτίμηση από πελάτες, συναδέλφους, την κοινωνία.
·Ικανοποίηση από την εργασία σου (job satisfaction).
·Χρήματα. Βραχυπρόθεσμα, ο κακός επαγγελματίας βγάζει περισσότερα. Μακροπρόθεσμα, ο καλός.

Και τώρα πάμε στο ζουμί της υπόθεσης…
Έχει η Ελλάδα επαγγελματίες; Υπάρχουν στην Ελλάδα επαγγελματίες;
Στη Ελλάδα του ωχαδελφισμού, της καπατσοσύνης, του λαδώματος, του εύκολου και γρήγορου κέρδους που επικράτησε ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, ναι, οι επαγγελματίες αποτελούν την μειοψηφία. Όμως υπάρχουν.
Έχει τους συνεπέστερους επαγγελματίες της υφηλίου. Αυτούς που συνεχίζουν ακόμη και μετά από τόσα χρόνια να διατηρούν έναν άφθαρτο ενθουσιασμό και μιαν απίστευτη συνέπεια σε αυτό που κάνουν. Μάλιστα, είναι τόσο επαγγελματίες που, ενώ ο δρόμος είναι ανοιχτός για όλους, μόνο αυτοί ευδοκιμούν και εξελίσσονται. Μόνο αυτοί δεσπόζουν και διαπρέπουν. Μόνο αυτοί έρχονται μονίμως πρώτοι στην προτίμηση του κόσμου

Στον κόσμο της αγοράς οι επαγγελματίες είναι μονίμως κερδισμένοι. Και αυτοί και οι πελάτες τους. 

Στην Ελλάδα βέβαια μερικοί θεωρούν ότι επαγγελματίας είναι εκείνος που είναι μονίμως κερδισμένος. Εκείνος του οποίου η δραστηριότητα αποβαίνει ωφέλιμη μόνο σε αυτόν και επιπλέον ζημιώνει και τους πελάτες του.

Λοιπόν αυτούς θα τους αφήσουμε να επιδεικνύουν μονίμως τον <επαγγελματισμό> τους; Θα τους αφήσουμε να είναι εσαεί αυτό που είναι;

Και να θυμάστε. Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση μιας οικίας ή ενός επαγγελματικού χώρου είναι μια διαδικασία  σύνθετη και πολύπλοκη, γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό ο ηλεκτρολόγος που θα αναλάβει το  έργο να είναι ένας πιστοποιημένος επαγγελματίας και να έχει εμπειρία ώστε το αποτέλεσμα  να είναι ασφαλές, λειτουργικό και αισθητικά άρτιο.


Ομολογώ πως γράφοντας αυτό το άρθρο είχα τον φόβο μήπως ακουστώ  σαν ιεροκήρυκας ή σαν ηθικολόγος παλαιάς εποχής. Μακριά από εμένα τέτοια πρόθεση. Αυτά που γράφω εδώ δεν έχουν καμιά σχέση με ηθικοπλαστικές συμβουλές. Είναι απλά αποστάγματα αρκετής πείρας παρουσίας στον επαγγελματικό στίβο του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα καθώς και μεγαλύτερης συναδέλφων που συναναστρέφομαι.  "Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω", που λέει και το ευαγγέλιο.

Είμαι σωστός επαγγελματίας Ηλεκτρολόγος γιατί...



Άρθρο του καθηγητή της 1ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Αντωνάκη Αναστάσιου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού