ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Επιλογη φωτιστικων κηπου και εγκατασταση αυτων


Αποτέλεσμα εικόνας για φωτιστικα εξωτερικου χωρουΑποτέλεσμα εικόνας για φωτιστικα εξωτερικου χωρου τιμες

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτιστικα εξωτερικου χωρου τιμεςΑποτέλεσμα εικόνας για φωτιστικα εξωτερικου χωρου τιμες

Στους εξωτερικούς χώρους των κτιρίων  χρησιμοποιούνται φωτιστικά εξωτερικού χώρου , στεγανά ,για τον καλλωπισμό του οικήματος και για να παρέχουν το φως που απαιτείται. Σε μονοκατοικίες  και κήπους, ακόμα σε γκαράζ ή σε μπάρμπεκιου τοποθετούνται χαμηλά ,σε σημεία που είναι  προσιτά από όλους.
Οι κίνδυνοι που ελοχεύουν είναι ασύγκριτα περισσότεροι  από τα λοιπά κρεμαστά ή επίτοιχα φωτιστικά  λόγω των εξωτερικών συνθηκών (  ήλιος ,βροχή , χαλάζι , χιόνι)  και της φυσικής φθοράς από τη χρήση , σε συνάρτηση με την προσβασιμότητα  τους  σε αυτά .

Τι πρέπει να προσέξετε  κατά την αγορά τους :
– Τα φωτιστικά αυτά πρέπει να έχουν βαθμό προστασίας  μέχρι IP 65

Στεγανότητα και αντοχή στον καιρό
Ο πρώτος παράγοντας έχει να κάνει µε το κατά πόσο τα φωτιστικά είναι αδιάβροχα και γενικότερα ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες ( ή το αλάτι στις παραθαλάσσιες περιοχές), κάτι που επιτάσσεται καθώς πρόκειται για φωτισµό εξωτερικού χώρου. Τα φωτιστικά που θα χρησιµοποιηθούν για τον φωτισµό των υγρών στοιχείων πρέπει να είναι αδιάβροχα και να κρατούν τα ηλεκτρικά τους µέρη στεγανά ακόµα και αν το φωτιστικό βυθίζεται µερικώς και όχι ολόκληρο στο νερό. Τα περισσότερα φωτιστικά ωστόσο που θα χρησιµοποιηθούν σε έναν κήπο δεν θα χρησιµοποιηθούν υποβρυχίως και άρα αρκεί να είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στη βροχή, κάτι που σηµαίνει να είναι ανθεκτικά στο να δεχτούν νερό από την πάνω πλευρά τους, ενώ άλλα θα πρέπει να είναι κατάλληλα για χρήσεις όπου το νερό µπορεί να διασκορπίζεται πλαγίως ή ακόµα και από κάτω εάν υπόκεινται σε µερική βύθιση λόγω της τοποθέτησής τους στον εξωτερικό χώρο. Αυτό βέβαια δεν σηµαίνει αναγκαία ότι το νερό πρέπει να µην έρχεται καθόλου σε επαφή αλλά ότι το νερό που εισέρχεται µερικώς στο φωτιστικό να µην έχει δυσµενείς συνέπειες. Πολλά φωτιστικά τοίχου για παράδειγµα είναι κατασκευασµένα έτσι ώστε το νερό που έρχεται σε επαφή µε αυτά να τρέχει από διπλανές τους διόδους χωρίς να έρχονται σε επαφή τα ηλεκτρικά τους µέρη µε το νερό.  

Σκόνη και έντοµα
Τα φωτιστικά πρέπει παράλληλα να είναι προστατευµένα και από άλλους στερεούς «εχθρούς». Η σκόνη που εισέρχεται σε ένα φωτιστικό σώµα απαιτεί συχνό καθαρισµό και η επίσκεψη από έντοµα στο εσωτερικό τους ίσως έχει ως αποτέλεσµα στη δηµιουργία υλικού που θα καταστρέψει το ηλεκτρικό κύκλωµα. Είναι επίσης ζωτικής σηµασίας να προστατεύονται τα φωτιστικά από τα µικρά παιδιά που µπορεί να πειραµατιστούν βάζοντας αντικείµενα στα ανοιχτά µέρη τους, κάτι που µπορεί να έχει θανάσιµες συνέπειες. 


–Αν ένα φωτιστικό έχει πολύ φθηνή τιμή , ή είναι σε ¨προσφορά ¨ καλύτερα να μην το αγοράσετε ,γιατί  ο χρόνος ζωής του θα είναι μικρός και θα χρειαστεί σύντομα αντικατάσταση
-Εντυπωσιακά φωτιστικά σε νίκελ ,αλουμίνιο , χρυσό  είναι πολύ ωραία και φανταχτερά αλλά μετά τον πρώτο χρόνο , συνήθως είναι κατώτερα των προσδοκιών. Ειδικά σε παραθαλάσσιες περιοχές, που το μόνο που αντέχει είναι π.χ οι καραβοχελώνες .
τα φωτιστικά των εξωτερικών χώρων μπορούν να υποστούν διάβρωση είτε από νερά γεωτρήσεων με πολλά άλατα, είτε από λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στους κήπους. Επίσης, διάβρωση μπορούν να υποστούν και φωτιστικά αλουμινίου που τοποθετούνται κοντά στη θάλασσα, λόγω κακής επεξεργασίας του αλουμινίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να χρησιμοποιούνται φωτιστικά μπρούτζινα, ανοξείδωτα και συγκεκριμένου τύπου Mariner 316.

Δεν είναι ώρα για τσιγκουνιές σε αυτά τα φωτιστικά .Στον εσωτερικό χώρο, ανάλογα με  τις τάσεις της μόδας και τα έπιπλα θα χρειαστούν  αλλαγές .Αντίθετα στα φωτιστικά εξωτερικού  χώρου συνήθως  τα αγοράζετε για να αντέξουν μια ζωή.
Τι πρέπει να προσέξετε κατά την τοποθέτηση 

-Να επιλέξετε αδειούχο , επαγγελματία ηλεκτρολόγο ,ο οποίος θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΕΛΟΤ HD 384, για να είστε σίγουροι ότι θα είστε ασφαλείς και δεν θα τρέμετε  κάθε φορά που βρέχει , μήπως  ακουμπήσει κάποιος  το φως στον κήπο.

Έχουμε βρεθεί μπροστά σε τραγικά λάθη στην τοποθέτηση  των φωτιστικών στους κήπους κυρίως , με εγκληματικές συνδέσεις στο έδαφος , με καλωδιώσεις χωρίς προστασία  και διαρροές στο έδαφος με κίνδυνο της ζωής .Μεγάλη προσοχή !!! (πηγή: μέχρι εδώ ένα μέρος του άρθρου είναι από Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας)

-Τάση δικτύου
Μέχρι και 25-30 χρόνια νωρίτερα, σχεδόν όλος ο φωτισµός ήταν φωτισµός µε 230V. Οι πηγές φωτισµού που χρησιµοποιούνταν για τον φωτισµό κήπων ήταν κατεξοχήν λαµπτήρες αλογόνου και λαµπτήρες τύπου PAR (PAR38), ισχύος 60-120 Watt. 

Στις εφαρµογές χαµηλής τάσης, η τάση δικτύου των 230V µειώνεται µέσω µετασχηµατιστή στα 12 ή 24 ή 48 Volt, που είναι ασφαλές επίπεδο τάσης και άρα δεν µπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτροπληξία
Βέβαια πρέπει να γίνεται σωστός σχεδιασµός έτσι ώστε να µην υπάρχει πτώση τάσης στην εφαρµογή του συστήµατος φωτισµού. 

- Όταν τα φωτιστικά είναι 230V τότε θα πρέπει να τροφοδοτούνται από ένα μετασχηματιστή απομόνωσης 230V/230V με αγείωτο το δευτερεύον προσέχοντας τα παρακάτω¨:

Στις περιπτώσεις όπου δεν έχουμε γειωμένο σύστημα, δηλαδή σ’ όλες εκείνες, όπου η τάση μας προέρχεται από έναν μετασχηματιστή απομόνωσης 400V/400V ή 230V/230V, ο οποίος δεν έχει γειωμένο δευτερεύον, τα ρελέ διαρροής δεν μας προστατεύουν και γι’ αυτό δεν χρησιμοποιούνται.

Στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται για την ασφάλεια του προσωπικού να επιτηρείται η μόνωση ως προς τη γη των άκρων του δευτερεύοντος του αγείωτου μετασχηματιστή (των πόλων του) μέσω επιτηρητή μόνωσης, Η εγκατάσταση φωτιστικών 230V είναι κάτι επικίνδυνο ακόμη και όταν εγκαθιστούμε μετασχηματιστή 230V/230V, τo λεγόμενο 1 προς 1. Αυτός τοποθετείται για να απομονώνει τον ουδέτερο κόμβο του μετασχηματιστή της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει διαρροή – δηλαδή να πιάνουμε τον ένα πόλο του ρεύματος και ουσιαστικά να μη μας χτυπάει.

Όμως εδώ είναι η μεγάλη παγίδα:

Σε έναν υγρό χώρο είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να γειωθεί, δηλαδή να ακουμπήσει ο ένας πόλος του μετασχηματιστή και να γίνει ένα σώμα με τη γη. 

Τότε, αν ακουμπήσουμε εμείς τον άλλο πόλο και κάνουμε σώμα μέσα από τη γη, θα μας χτυπήσει το ρεύμα ακριβώς όπως θα μας χτυπούσε αν       δεν είχε μπει ο μετασχηματιστής

Το πρόβλημα με τους μετασχηματιστές απομόνωσης είναι ότι (π.χ για φωτισμό κήπου με καλώδια θαμμένα στο έδαφος) μπορεί από βλάβη στη μόνωση του καλωδίου να γειωθεί ο ένας αγωγός του καλωδίου χωρίς να γίνει αντιληπτό οπότε δεν υφίσταται η απομόνωση.
Γι αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιούμε επιτηρητή μόνωσης 

Αν τα καλώδια προστατεύονται από σωλήνες τότε μπορούμε να μην χρησιμοποιήσουμε επιτηρητή μόνωσης.

Βέβαια προσωπική μου άποψη είναι ότι για το φωτισμό κήπου η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση είναι ο μετασχηματιστής ασφαλείας 230V/12V, 230V/24V, 230V/42V παρόλο που η εγκατάσταση θα στοιχίσει περισσότερο λόγω αυξημένων διατομών, αλλά η ασφάλεια έρχεται πρώτη..

Ας αφήσουμε τον μετασχηματιστή απομόνωσης 230V/230V μόνο για συσκευές που απαιτούν 230V όπως γκαραζόπορτες κλπ 

Σκάψιμο χαντακιού


Τα καλώδια τοποθετούνται σε χαντάκια ειδικά σκαμμένα κατά μήκος της διαδρομής που έχει εκλεγεί, κατάλληλου βάθους (βάθους από 40 cm μέχρι 50 cm), μέσα στα οποία τοποθετείται στρώμα άμμου πάχους 10 cm τουλάχιστον.

Το πλάτος του χαντακιού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με 3 φορές τη διάμετρο του σωλήνα ή του καλωδίου

Μετά την τοποθέτηση του καλωδίου και πάνω από αυτό τοποθετείται πάλι στρώμα άμμου πάχους 10 cm
περίπου, και πάνω από την άμμο τοποθετείται το ίδιο υλικό της εκσκαφής, απαλλαγμένο από όλες τις πέτρες (κοσκινισμένο χώμα).

Η συμπίεση πρέπει να γίνεται πάντα πολύ προσεκτικά και το υλικό που δεν μπορεί να συμπιεστεί πρέπει να απομακρύνεται.
Τέλος πρέπει να υπάρχει χώρος και για τις επικαλύψεις με το χώμα εκσκαφής.

Συνηθίζεται τα καλώδια να μην είναι τοποθετημένα απ'ευθείας μέσα στο έδαφος αλλά μέσα σε σωλήνα. Με το σύστημα αυτό είναι δυνατή η αντικατάσταση των παλαιών καλωδίων με νέα καλώδια χωρίς πρόσθετες εκσκαφές. 

Δείτε ένα video σχετικά με την τοποθέτηση φωτιστικών σε εξωτερικούς χώρους


video