ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΛΑΜΠΑΚΙΑ

Γενικές οδηγίες

-Αγοράζετε – χρησιμοποιείτε λαμπάκια (λεντάκια) για την χριστουγεννιάτικη σας διακόσμηση μόνο με την πιστοποίηση – σήμανση CE. Έτσι θα είστε βέβαιοι ότι για την ασφαλή λειτουργία τους έχουν τηρηθεί από τους κατασκευαστές τους βασικά μέτρα προστασίας.
-Διαπιστώστε ότι είναι εμφανή και ξεκάθαρα τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας τους (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας ), ο τύπος του προϊόντος, ο κατασκευαστής και τα στοιχεία του ή ο υπεύθυνος εισαγωγέας / διαθέτης στην Ελλάδα και ότι συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά.
-Μην αγοράζετε λαμπάκια από πλανόδιους ή από καταστήματαπου δεν μπορούν να εγγυηθούν την αντικατάσταση τους σε περίπτωση βλάβης εντός του χρόνου διάρκειας της εγγύησης τους ή να αναλάβουν ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος.
-Στολίστε – τοποθετήσετε τα με το φως της ημέρας. Όμως αν τα έχετε ήδη χρησιμοποιήσει από προηγούμενα χρόνια ελέγξτε με προσοχή μήπως κάποια λαμπάκια έχουν σπάσει κατά την αποθήκευση τους ή από την προηγούμενη χρήση τους και ότι τα καλώδια τους και τα φις τους δεν έχουν φθαρεί.
-Τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που βρίσκουμε στην αγορά προορίζονται για εσωτερικούς χώρους. Αν θέλετε να τοποθετήσετε λαμπάκια στον εξωτερικό σας χώρο,θα πρέπει αυτά που θα επιλέξετε να φέρουν οπωσδήποτε την ένδειξη «Για εξωτερικό χώρο»,και σε εμφανές σημείο να υπάρχει η ένδειξη προστασίας  ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40).

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

-Ποτέ δεν αγγίζουμε λαμπάκια ή αλλά είδη φωτιστικών τα οποία έχουν ορατά σπασμένα λαμπάκια ή έχουν γδαρθεί τα καλώδια τους και είναι γυμνά, χωρίς την προστατευτική μόνωση.Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
-Τα πολύπριζα και οι προεκτάσεις ρεύματος που χρησιμοποιούμε προορίζονται μόνο για τον εσωτερικό χώρο και προσέχουμε να μην  τα παραφορτώσουμε με πολλές ηλεκτρικές καταναλώσεις γιατί μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικό χώρο δεν πρέπει να έλθουν σε επαφή με νερό. Αν βραχούν δεν τα πιάνουμε και φυσικά δεν ανάβουμε με αυτά λαμπάκια (γενικά δεν τους δίδουμε ρεύμα) πριν στεγνώσουν καλά.
-Δεν πρέπει τα λαμπάκια να είναι τυλιγμένα και να ακουμπούν το ένα στο άλλο γιατί μπορούν να υπερθερμανθούν. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται όταν χρησιμοποιούνται για λόγους διακοσμητικούς σε βιτρίνες καταστημάτων μέσα σε βαζάκια ή μαζί με εύφλεκτα υλικά όπως χαρτί, ύφασμα  κ.α. παραβλέποντας τον  κίνδυνο ότι λόγω υπερθέρμανσης τους μπορεί να προκύψει πυρκαγιά.
-Συστήνουμε, όταν τα κάγκελα του σπιτιού ή τα φωτιστικά δρόμου και γενικά  μεταλλικά αντικείμενα είναι στολισμένα, είτε με λαμπάκια, είτε με  φωτοσωλήνα, να μην τα αγγίζουμε με γυμνό χέρι όταν αυτά είναι αναμμένα. Γιατί αν κάποιο λαμπάκι σπάσει ή σε περίπτωση φθοράς του καλωδίου και διαρροής, υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. 
-Ελέγξτε ότι το φις έχει καλή προσαρμογή με την πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών και ότι κοντά τους δεν υπάρχουν εύφλεκτα υλικά π.χ. κουρτίνες.
-Μη αφήνετε, τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα, όταν πηγαίνετε για ύπνο ή όταν βγαίνετε από το σπίτι.
Ελέγξτε αν στον πίνακα του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας χώρου υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ διαρροής  για την προστασία της ζωής και της περιουσίας σας. Δοκιμάζετε συχνά με το κουμπί TEST αν λειτουργεί. Πιέζοντας το κουμπί TEST πρέπει να πέσει το πλήκτρο και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Σηκώνοντας το πλήκτρο ξαναέχετε ρεύμα.

Ειδικά για τους χριστουγεννιάτικους φωτοσωλήνες

-Προστατεύστε πάντα τον μηχανισμό τους (τροφοδοτικό) από την βροχή και την υγρασία.images
-Μην τους τροφοδοτείτε με ηλεκτρικό ρεύμα όταν ο μηχανισμός τους είναι ορατά παραμορφωμένος και αλλοιωμένος από υπερθέρμανση ή βραχυκύκλωμα.
-Πριν τους αγοράσετε ή πριν τους τοποθετήσετε, ελέγξτε ότι διαθέτουν πιστοποίηση – σήμανση CE.


Δείτε στο παρακάτω video πόσο γρήγορα μπορεί να λαμπαδιάσει το σπίτι σας από κακής ποιότητας χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων