ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ-ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ



Ένας βασικός λόγος που επηρεάζει τη λειτουργία των γραμμών σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση άρα και την διάρκεια ζωής της , είναι οι προβληματικές ενώσεις - επαφές που εμφανίζονται είτε ως συνδέσεις μεταξύ αγωγών σε κουτιά διακλάδωσης είτε ως συνδέσεις αγωγών σε ραγουλικά πίνακα (ασφάλειες πίνακα, διακόπτες κ.τ.λ).

Κάθε προβληματική ένωση μεγαλώνει την αντίσταση των συγκεκριμένων αγωγών της γραμμής και τοπικά (στο προβληματικό σημείο) αυξάνει την θερμοκρασία . Επειδή όμως η γραμμή "αναπνέει" σε όλο το μήκος της, η ζέστη αυτή μεταφέρεται ουσιαστικά σε μεγάλη απόσταση περικλείοντας έτσι όλη τη συγκεκριμένη γραμμή. 

Ειδικά στις περιπτώσεις των ραγουλικών, επειδή το πρόβλημα της κακής επαφής λαμβάνει χώρα σε πολύ περιορισμένο χώρο, η δυνατότητα απομάκρυνσης της επιπλέον θερμότητας εξαρτάται από τις διαστάσεις του υλικού ενώ παράλληλα επηρεάζονται σημαντικά οι μονωτικές του ιδιότητες (π.χ. συχνά υπερθερμαινόμενο PVC οδηγείται σε σταδιακό λιώσιμο). 


Με την πάροδο του χρόνου, κάθε προβληματική επαφή στην εγκατάσταση, καθίσταται "εν δυνάμει" σημείο έναρξης ηλεκτρικής πυρκαγιάς.




Επίσης μια άλλη περίπτωση ανάπτυξης θερμότητας είναι σε ακροδέκτες καλωδίων .
Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε  πως <<ψήθηκαν>> οι ακροδέκτες μετά από την μεγάλη θερμότητα που αναπτύσσονταν για μεγάλη χρονική περίοδο στην κακή επαφή με τον αγωγό.  Ο τρόπος που " πατήθηκαν " είναι η αιτία αυτού του γεγονότος . Η καλή χρήση της ειδικής πένσας ακροδεκτών και όχι οποιασδήποτε πένσας, θα απέτρεπε αυτό το φαινόμενο, θα έπιανε σε μεγαλύτερη επιφάνεια και πιο δυνατά τον αγωγό στον ακροδέκτη .





Στατιστικά, μια κακή επαφή που βρίσκεται σε σημείο της εγκατάστασης το οποίο είναι λειτουργικά "ενεργό" πολλές ώρες της μέρας και η οποία αρχικά εμφάνισε αντίσταση 0,5 Ωμ, μέσα σε μια εβδομάδα έφτασε να εμφανίζει τιμή αντίστασης περίπου 1 Ωμ. Σε βάθος χρόνου (περίπου 1 έτος) εμφάνισε τιμή αντίστασης γύρω στα 10 Ωμ με περαιτέρω αυξητικές τάσεις.


Εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τον παρακάτω πίνακα ότι μια κακή ένωση - επαφή δημιουργεί επιπλέον επιβάρυνση στην λειτουργία της γραμμής ενισχύοντας την πτώση τάσης (που ούτως ή άλλως υπάρχει λόγω του μήκους και της διατομής των αγωγών).



Η μεταφερόμενη θερμότητα από τον αγωγό προς το περιβάλλοντα χώρο δίνεται από τον τύπο :




Σχόλιο: Για τον εντοπισμό προβλημάτων κακής συνέχειας (επαφής ή σύνδεσης) μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι δοκιμές εξακρίβωσης της συνέχειας των αγωγών προστασίας του άρθρου 612.2 και σε αγωγούς φάσεων και ουδετέρου. Το αποτέλεσμα των δοκιμών αυτών ειδικά για συνδέσεις μπορούν να αξιολογηθούν με βάση το άρθρο Ε.611.3 του παρατήματος Π.61-Ε του προτύπου.

Πρόβλεψη
  
Θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα να ελέγχονται οι συνδέσεις των καλωδίων στο ραγουλικό των πινάκων συσφίγγοντας τις βίδες του ραγουλικού

Ένα ανάλογο πρόβλημα παρουσιάζεται από την επικάθιση υγρασίας, σκόνης, αλάτων, αλμύρας σε ηλεκτρικές επαφές πριζών, βυσμάτων, συνδέσμων, ρελέ και την οξείδωση αυτών.

Υπάρχουν στο εμπόριο αρκετά προιόντα καθαρισμού ηλεκτρικών επαφών διαφόρων εταιρειών.


Σας παρουσιάζω ενδεικτικά κάποια προιόντα της  loctite






πηγές:ehe-greece.blogspot.gr και loctite.gr