ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Αντικεραυνική Προστασία Κεραιών


·         Οι ιστοί των δορυφορικών και των απλών κεραιών τηλεόρασης, οι οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες επάνω στις ταράτσες των κτιρίων, είναι ένα από τα πιθανότερα σημεία κεραυνοπληξίας, ακόμη και σε πυκνοτοικημένες περιοχές.

·         Το σύνολο σχεδόν των ιστών αυτών δεν είναι γειωμένοι.

·         Σε περίπτωση κεραυνοπληξίας επί αγείωτου ιστού, ολόκληρο το κεραυνικό ρεύμα θα διέρθει μέσα από τους ομοαξονικούς αγωγούς προκαλώντας την καταστροφή των ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ. ενισχυτές, δέκτες, τηλεοράσεις, DVD, Video κ.λ.π.)

·         Σύμφωνα με το πρότυπο DIN EN 60728-11 (2005), όλοι οι ιστοί των κεραιών πρέπει να είναι γειωμένοι.

Σημαντικές παρατηρήσεις:

·         Οι αντιρρίδες αντιστήριξης των ιστών πρέπει να γεφυρώνονται όλες μεταξύ τους και να συνδέονται με τον αγωγό της γείωσης.

·         Η γείωση του ιστού πρέπει να γίνει με μονόκλωνο αγωγό.

·         Η χρήση της θωράκισης των ομοαξονικών αγωγών ως αγωγών γειώσεως του ιστού δεν είναι επιτρεπτή.

·         Η χρήση των αγωγών της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (αγωγός γειώσεως ή ουδέτερος) δεν είναι επιτρεπτή. Η διατομή των αγωγών αυτών είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να αντέξει την δίοδο του κεραυνικού ρεύματος, με αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του κτιρίου.

·         Προσοχή πρέπει να δοθεί στα σημεία διασταύρωσης των αγωγών γειώσεως με άλλες μεταλλικές κατασκευές (π.χ. σωλήνες)

Γειτνίαση κεραιών με ιστούς αλεξικέραυνων 


·         Προσοχή πρέπει να δοθεί στους ιστούς των κεραιών οι οποίοι βρίσκονται εγκατεστημένοι κοντά σε ιστούς αλεξικέραυνων (απλών ή ιονισμού).

·         Αν η απόσταση μεταξύ των ιστών ή ακόμη και μεταξύ των οδεύσεων των αντίστοιχων συστημάτων (καλωδίων, σχαρών καλωδίων, σωληνώσεων κ.λ.π.) είναι μικρή, υπάρχει κίνδυνος υπερπήδησης από τον ιστό του αλεξικέραυνου προς τον ιστό της κεραίας.

·         Αν ο διαχωρισμός των συστημάτων δεν είναι δυνατός, τότε θα πρέπει να γεφυρωθούν. Για την αποτροπή σειράς άλλων προβλημάτων, η διασύνδεση θα πρέπει να γίνει κατόπιν μελέτης και συνυπολογισμού πολλών παραμέτρων.

Απομονωμένες ακίδες συλλογής 


·         Το καλύτερο σύστημα αντικεραυνικής προστασίας ιστών κεραιών, είναι η εγκατάσταση απομονωμένων ακίδων συλλογής.

·         Σε περίπτωση κεραυνοπληξίας, το κεραυνικό ρεύμα δεν περνάει πλέον μέσω του ιστού, όπως γίνεται στις κλασικές εγκαταστάσεις.

·         Με τον τρόπο αυτό οι απαγωγοί υπερτάσεως δεν καταπονούνται πια με μέρος του κεραυνικού ρεύματος (το οποίο προσομοιάζεται με την κυματομορφή 10/350 μ3eο) αλλά μόνο με επαγωγικά ρεύματα.

Ανάγκη εγκατάστασης απαγωγών υπέρτάσεως 

Η εγκατάσταση απαγωγών υπερτάσεων τόσο στην είσοδο των ομοαξονικών αγωγών στο κτίριο, όσο και πριν τις συσκευές (τηλεόραση, video κ.λ.π.) είναι επιτακτική.









Δεν υπάρχουν σχόλια: