ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017

Συσκευές Διαχείρισης Φορτίων


Τις συσκευές διαχείρισης φορτίων τις χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να αποφύγουμε την ταυτόχρονη λειτουργία δυο ισχυρών φορτίων, λόγω της αδυναμίας του δικτύου να τροφοδοτήσει κανονικά. Προστατεύει την εγκατάσταση από την υπέρβαση του ορίου κατανάλωσης που έχει τεθεί. Η συσκευή είναι ικανή να θέσει εκτός κάποια μη κρίσιμα φορτία για λίγα λεπτά και να τα επαναφέρει στη συνέχεια. Τα όρια κατανάλωσης (ανώτερο και κατώτερο ) ρυθμίζονται μεταξύ 5 και 90Α

Συνήθως επιλέγουμε ένα φορτίο ως «κρίσιμο» που δε θέλουμε να απορρίπτεται και ένα ως «δευτερεύον» που δεχόμαστε να απορρίπτεται, όταν καλείται να λειτουργήσει το κρίσιμο. 


Ρελέ προτεραιότητας-απόρριψης φορτίου Ε451
Συνδέουμε τα σημεία Α-Β του ρελέ σε σειρά με το κρίσιμο φορτίο που μπορεί να έχει ισχύ 1,5 ÷ 9 kW στα 230 V. Όταν ενεργοποιείται το κρίσιμο φορτίο, η NC επαφή του ρελέ (ακροδέκτες 1-2) ανοίγει και κόβει το κύριο ή βοηθητικό κύκλωμα του δευτερεύοντος φορτίου.
Αν το φορτίο απόρριψης είναι μεγαλύτερο των 230 VΑ, τότε πρέπει το ρελέ να μην κόβει απευθείας το δευτερεύον φορτίο, αλλά μέσω ενός τηλεχειριζόμενου διακόπτη όπως στο παραπάνω σχήμα. Όταν το κύριο φορτίο σταματήσει να λειτουργεί, το ρελέ επαναφέρει το δευτερεύον φορτίο σε ετοιμότητα λειτουργίας ή σε λειτουργία, όπως ορίζει ο τρόπος οδήγησής του. 

Τυπική εφαρμογή του ρελέ είναι η παρεμπόδιση ταυτοχρονισμού θερμοσίφωνα-θερμοσυσσωρευτών ή κουζίνας-θερμοσίφωνα κ.λπ.
Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τύπος Ε451-5.7
Ονομαστική τάση [V]   230 V AC
Ονομαστική ένταση [Α]   6,7 … 39
Ισχύς [W]   1,5 … 9 στα 230 V AC
Ένταση ενεργοποίησης [Α]   5,7
Μέγιστο συνεχόμενο ρεύμα [Α]   43
Θερμική ισχύς στους 40 ΟC [W]   5
Επαφή ελέγχου 1NC
Μέγιστη τάση απόρριψης [V]   400
Ονομαστική ένταση απόρριψης [Α]   1
Μέγιστο φορτίο απόρριψης [VΑ]   230
Χρόνος επαναφοράς/απόρριψης [ms]   5-20 / 10-20
Αριθμός μηχανικών χειρισμών 2.000.000
Αριθμός ηλεκτρικών χειρισμών υπό In [Α] 100.000 (μέγιστο: 1.800 χειρισμοί/ώρα)
Βαθμός προστασίας IP40
Θερμοκρασία λειτουργίας [oC]   -20 … +40
Διατομή αγωγών 16 mm2 για το πηνίο 2,5 mm2 για την
επαφή ελέγχου

Πλάτος (στοιχεία) 1

Ρελέ προτεραιότητας-απόρριψης φορτίου LSS1/2


Τα ρελέ προτεραιότητας – απόρριψης φορτίου LSS1/2 εγκαθίσταται σε πίνακες χαμηλής τάσης μετά τον γενικό διακόπτη και χρησιμοποιούνται για να συγκρίνουν την πραγματική απορροφούμενη (καταναλισκόμενη) ισχύ της εγκατάστασης με μία προκαθορισμένη επιτρεπόμενη τιμή ασφαλείας που έχει ορίσει ο εγκαταστάτης. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται οποιαδήποτε πιθανότητα ανεπιθύμητης απόζευξης του γενικού διακόπτη από υπερφόρτιση καθώς το ρελέ LSS1/2 ενεργοποιεί και απενεργοποιεί διαδοχικά 2 διαφορετικά φορτία των οποίων η λειτουργία δεν είναι απαραίτητη (μη κρίσιμα φορτία NPL1 και NPL 2). 
Το πράσινο LED στην πρόσοψη του ρελέ ειδοποιεί για παρουσία τάσης στο κύκλωμα τροφοδοσίας, ενώ τα κόκκινα LED υποδεικνύουν την κατάσταση των ρελέ εξόδου (on ή off).

Τυπική εφαρμογή του ρελέ είναι η παρεμπόδιση ταυτοχρονισμού θερμοσίφωνα-θερμοσυσσωρευτών ή κουζίνας-θερμοσίφωνα κ.λπ.Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που βγάζουν τέτοιες συσκευές διαχείρισης φορτίων όπως η Hager και η Legrand

Μονοφασικός επιλογέας 1 εξόδου 3kW ED391 Hager

ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΕΠΙΛΟΓΕΑΣ 1 ΕΞΟΔΟΥ 3KW ED391 HAGER


Μονοφασικός επιλογέας 2 εξόδων ED192 Hager

ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΕΠΙΛΟΓΕΑΣ 2 ΕΞΟΔΩΝ ED192 HAGER

Μονοφασικός επιλογέας 3 εξόδων ED193 Hager

ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΕΠΙΛΟΓΕΑΣ 3 ΕΞΟΔΩΝ ED193 HAGER
ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΗΣ ΦΟΡΤΙΟΥ 3 ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ LEXIC LEGRAND