ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Λειτουργία διπλού διακόπτη με φωτοαντίσταση - arduino Mega 2560 - ρελέ 230v


arduino και 230v δεν ταιριάζουν μαζί… υπάρχει όμως τρόπος να κατασκευαστεί ένας διακόπτης 230V με arduino ο οποίος θα ανάβει λάμπες, θα ενεργοποιεί αντλίες ποτίσματος ακόμα και το μοτέρ της γκαραζόπορτας. Το σημερινό βίντεο παρουσιάζει πως μπορεί να κατασκευαστεί ένας διπλός διακόπτης 230V με χρήση arduino + φωτοαντίσταση.

Θα φτιάξουμε έναν διπλό διακόπτη 230V με χρήση arduino + φωτοαντίσταση. Αυτό, προϋποθέτει την δημιουργία ενός αυτόματου διακόπτη. Ένας αυτόματος διακόπτης είναι πάντα χρήσιμος. Οι αισθητήρες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε έναν αυτοματισμό είναι πολλοί. Επιγραμματικά αναφέρουμε:

1.   Αισθητήρες θερμοκρασίας
2.   Αισθητήρες κίνησης
3.   Αισθητήρες φωτός
4.   Αισθητήρες αερίου
5.   Αισθητήρες υγρασίας
6.   Αισθητήρες απόστασης
7.   κ.ο.κ.

Όπως βλέπετε έχουμε πολλές λύσεις με τις οποίες μπορούμε να δουλέψουμε και να δημιουργήσουμε τον δικό μας αυτοματισμό. Αυτό που θα εξετάσουμε και θα σας παρουσιάσουμε είναι ένας αυτοματισμός όπου θα φτιάξουμε έναν διακόπτη 230v ο οποίος θα ανοίγει και θα κλείνει αυτόματα ανάλογα με το φως περιβάλλοντος (φυσικό ή τεχνητό φως).

Θα το πετύχουμε με τη χρήση των παρακάτω υλικών:

1.   Arduino Mega 2560
2.   LDR (Light Dependant Resistor ή φωτοαντίσταση)
3.   Relay NO-NC 10A 230V (ρελέ ή ηλεκτρονόμος 2 επαφών ανοιχτή-κλειστή)
4.   Αντίσταση 100K

Το κύκλωμα που υλοποιεί το project όπως δημιουργήθηκε στην εφαρμογή Fritzing (είναι δωρεάν και μπορείτε να την κατεβάσετε) είναι διαθέσιμο εδώ και μπορείτε να το κατεβάσετε.


Φωτοαντίσταση και ιδιότητες (LDR)

Τι είναι η φωτοαντίσταση;

Μια φωτοαντίσταση ( LDR, ή φωτοκύτταρο) είναι μια μεταβλητή αντίσταση ελεγχόμενη από το φως. Η τιμή της αντίστασης μίας φωτοαντίστασης μειώνεται με την αύξηση της έντασης του προσπίπτοντος φωτός. Με άλλα λόγια, επιδεικνύει φωτοαγωγιμότητα.

Είναι κατασκευασμένη από ένα υψηλής αντοχής υλικό ημιαγωγού. Στο σκοτάδι, μια φωτοαντίσταση μπορεί να έχει μια υψηλή αντίσταση της τάξης αρκετών megohms (ΜΩ), ενώ στο φως, μια φωτοαντίσταση μπορεί να έχει μια αντίσταση της τάξης μερικών εκατοντάδων ohms.


Αν το φως που προσπίπτει σε μια φωτοαντίσταση υπερβαίνει μια ορισμένη συχνότητα, τα φωτόνια απορροφούνται από τον ημιαγωγό και τα δεσμευμένα ηλεκτρόνια δίνουν αρκετή ενέργεια για να μεταβεί στη ζώνη αγωγιμότητας. Τα προκύπτοντα ελεύθερα ηλεκτρόνια άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα(το αφήνουν να περάσει…), μειώνοντας έτσι την αντίσταση. Μεταξύ διαφόρων τύπων φωτοαντιστάσεων συναντούμε διαφορές στην ευαισθησία αλλά και στο εύρος τιμών αντίστασης που μπορεί να έχουν. Αρκετά σημαντικό ρόλο παίζει και το μήκος κύματος φωτός που προσπίπτει επάνω στην επιφάνεια της φωτοαντίστασης.

Διαιρέτης τάσης

Ο διαιρέτης τάσης ή διαιρέτης δυναμικού είναι μία απλή κυκλωματική διάταξη η οποία αποτελείται από δύο αντιστάτες συνδεδεμένους εν σειρά, στα άκρα των οποίων εφαρμόζεται η τάση εισόδου. Ως τάση εξόδου λαμβάνεται η διαφορά δυναμικού ανάμεσα στους ακροδέκτες της μίας εκ των δύο αντιστάσεων. Οι τιμές που μπορεί να πάρει η τάση εξόδου κυμαίνονται από το 0 έως την τάση εισόδου.
Στο κύκλωμά μας χρησιμοποιούμε διαιρέτη τάσης γιατί θέλουμε στην αναλογική είσοδο να πάρουμε μία τιμή από 0 έως 5v  max. Και εφ’ όσον ο διαιρέτης στην έξοδο έχει από 0 έως τάση εισόδου είναι κατάλληλος να εξυπηρετήσει το σκοπό μας.
Στο παρακάτω σχέδιο φαίνεται το σχήμα που υλοποιεί έναν διαιρέτη τάσης.

Vin(τάση εισόδου) = 5v

R1 = 100Κω

R2= LDR (φωτοαντίσταση)

ενώ το καλώδιο Vout οδηγείται στην αναλογική είσοδο του arduino A0

Αναφορικά να πούμε ότι το ρεύμα κυκλώματος είναι:

I = Vin / (R1+R2)
Και η τάση εξόδου
Vout=I*R2 = R2/(R1+R1)*Vin
Mε βάση τα παραπάνω που έχουμε πει όσο θα μειώνεται το φως που προσπίπτει στην φωτοαντίσταση τόσο θα μεγαλώνει η τιμή της άρα θα μειώνεται η τάση εξόδου και γι αυτό το λόγο όπως είδατε ή θα δείτε στο βίντεο η τιμή της αναλογικής εισόδου μειώνεται όταν δεν υπάρχει έντονος φωτισμός.

Κύκλωμα 230V. (Προσοχή! υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας! αν δεν έχετε ηλεκτρολογικές γνώσεις μην δοκιμάσετε κάτι τέτοιο παρακαλώ.)

Για να ανάψουμε μία λάμπα 230V χρειαζόμαστε ένα κύκλωμα εναλλασσόμενου ρεύματος από το δίκτυο της ΔΕΗ. δείτε στο παρακάτω σχέδιο πως μπορεί να εμπλουτιστεί το κύκλωμά μας ώστε να ανάβει η λάμπα αυτόματα όταν πέφτει το σκοτάδι.

Κώδικας arduino
int timiFotos = 0; // edo apothikeuoume tin metavliti pou dexetai apo ton diaireti tasis
int pinAisthitira = A0; // analogiki eisodos pou einai i exodos tou diaireti tasis
int ledPin = 3; //to pin opou tha sindethei to sima gia to relay

void setup() {
 Serial.begin(9600); //Epikoinonia seiriakis thiras
 pinMode(ledPin, OUTPUT);
}

void loop() {
timiFotos = analogRead(pinAisthitira); // diavase tin timi apo tin analogiki eisodo
Serial.println(timiFotos); //tipose stin seiriaki tin timi

if (timiFotos<400)
{
 digitalWrite(ledPin, LOW);
}
if (timiFotos>=400)
{
 digitalWrite(ledPin,HIGH);
}
}

Δείτε όλο το project στο youtube

πηγή:getcert.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: