ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

H Γαλλία εγκαινίασε τον πρώτο δρόμο στον κόσμο στρωμένο με φωτοβολταϊκά


Φωτοβολταϊκά πάνελ συνολικής επιφάνειας 2,8 στρεμμάτων καλύπτουν πλέον ένα χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου έξω από χωριό της Νορμανδίας -είναι το πρώτο βήμα στο φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας να καλύψει με φωτοβολταϊκά όλους τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας.
Ο φωτοβολταϊκός δρόμος έξω από το χωριό του Τρουρούβρ-ο-Περς, εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 22/12/2016 από την υπουργό Οικονομίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία είχε δηλώσει ότι και τα 1.000 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων στη Γαλλία θα έπρεπε να μετατραπούν σε ηλιακά πάρκα.
Η κατασκευή του δρόμου κόστισε 5 εκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται να χρησιμοποιείται από περίπου 2.000 αυτοκινητιστές την ημέρα, κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής περιόδου δύο ετών για να διαπιστωθεί αν μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια για τον φωτισμό των δρόμων του χωριού, που έχει 3.400 κατοίκους.

Όπως πάντως επισημαίνει η Le Monde, πολλοί αμφιβάλλουν για την οικονομική βιωσιμότητα της ιδέας: πρώτον, το κόστος της εγκατάστασης, 5 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο δρόμου, είναι αρκετά υψηλό. Δεύτερον, τα φωτοβολταϊκά που καλύπτουν επίπεδες επιφάνειες αποδίδουν λιγότερο από τα κεκλιμένα πάνελ. Και τρίτον, τα ίδια τα πάνελ πρέπει να είναι ανθεκτικά για να αντέχουν την διερχόμενη κίνηση.
Σύμφωνα πάντως με την εταιρεία Colas που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου στο Τρουρούβρ-ο-Περς, τα πάνελ έχουν καλυφθεί με ρητίνη που περιέχει τρία στρώματα πυριτίου, έτσι ώστε να αντέχουν ακόμα και τα πιο βαριά οχήματα.
Παρόμοιος αυτοκινητόδρομος δεν υπάρχει σε άλλη χώρα. Το 2014, ένα μονοπάτι για ποδήλατα στρωμένο με ηλιακά πάνελ εγκαινιάστηκε στο Krommenie της Ολλανδίας και, παρά τα αρχικά προβλήματα, παρήγαγε 3.000 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες μιας μέσης οικογένειας για έναν χρόνο. Το κόστος του ωστόσο ήταν τέτοιο που θα αρκούσε για να αγοραστούν 520.000 κιλοβατώρες.