ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016

ΔΙΣΚΟΣ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ WINDOWS 7 KAI 10

Ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος είναι ένα bootable CD/DVD/USB το οποίο περιέχει χρήσιμα προγράμματα για επιδιορθώσουμε μια εγκατάσταση Windows - ή, έστω, να σώσουμε τα αρχεία μας. Ας δούμε πώς δημιουργείται ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος στα Windows 7 και Windows 10, και πώς τον χρησιμοποιούμε.

Των φρονίμων τα παιδιά...

Ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος σε περίπτωση ανάγκης... αρκεί να έχουμε προνοήσει να τον δημιουργήσουμε όσο ακόμα λειτουργούν τα Windows.
Αν πάθει κάτι η εγκατάσταση του λειτουργικού, και δεν έχουμε έναν δεύτερο υπολογιστή στο σπίτι, θα χρειαστεί να απευθυνθούμε σε κάποιο φίλο για να μας εξυπηρετήσει.

O δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος στα Windows 7


Η ταχύτερη μέθοδος για να δημιουργήσουμε έναν δίσκο επιδιόρθωσης συστήματος στα Windows 7 είναι να ψάξουμε τη σχετική εφαρμογή στην αναζήτηση, γράφοντας "δημιουργία δίσκου".
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 01
Στη συνέχεια, εισάγουμε ένα κενό CD ή DVD στο DVD drive, το επιλέγουμε από τη λίστα αν έχουμε περισσότερες από μία συσκευές DVD στον υπολογιστή, και κάνουμε κλικ στη δημιουργία δίσκου.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 02
Έχετε κατά νου πως ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος που δημιουργήθηκε σε 32-bit Windows 7 θα λειτουργήσει για την επιδιόρθωση μόνο 32-bit εγκαταστάσεων, και το ίδιο ισχύει αντίστοιχα για τα 64-bit.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 03

Ταυτόχρονα, όμως, ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος των Windows 7 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιδιόρθωση Windows 8, Windows 8.1, ή Windows 10, με τον ίδιο περιορισμό μεταξύ 32-bit και 64-bit.

Γίνεται να περαστεί ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος σε USB?

Με το γρήγορο Internet, υπηρεσίες Streaming όπως το Netflix και το PopCorn Time, το κατέβασμα torrent και υπηρεσίες για την αγορά παιχνιδιών όπως το Steam και το GoG Galaxy, οι συσκευές DVD στον υπολογιστή γίνονται κάθε μέρα και πιο άχρηστες.
Αν όμως δεν έχουμε καθόλου DVD στον υπολογιστή μας, ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος δεν μας δίνει επιλογή για δημιουργία σε USB.
Η λύση είναι να δημιουργήσουμε πρώτα τον δίσκο επιδιόρθωσης συστήματος σε ISO, και στη συνέχεια να περάσουμε το ISO σε φλασάκι USB.
Εφόσον ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος δεν μας δίνει επιλογή ούτε για ISO, θα χρησιμοποιήσουμε το τρίτο πρόγραμμα TotalMounter.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 04
Πρόκειται για μία εφαρμογή που δημιουργεί εικονικά DVD Drives, όπως το Daemon Tools.
Αυτό που κάνει το TotalMounter να διαφέρει είναι το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργήσει μια πλήρως λειτουργική εικονική συσκευή DVD-RW, την οποία μπορεί να επιλέξει οποιαδήποτε εφαρμογή εγγραφής DVD, και η εγγραφή των δεδομένων θα γίνει σε αρχείο ISO.

Κατέβασμα και εγκατάσταση TotalMounter

Το TotalMounter δεν έχει εντελώς δωρεάν επιλογή, μόνο μια πλήρως λειτουργική δοκιμαστική έκδοση (trial). Εφόσον όμως μας ενδιαφέρει μόνο ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος, το trial είναι αρκετό.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 05
Δεν θα χρειαστεί να φτιάξουμε λογαριασμό KernSafe, αν περιμένουμε λίγο στην παρακάτω οθόνη το αρχείο εγκατάστασης θα κατέβει αυτόματα.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 06
Η εγκατάσταση δεν θα επιχειρήσει να περάσει άχρηστα τρίτα προγράμματα ή toolbars. Το μόνο που θα ζητήσει είναι να εγκαταστήσει έναν εικονικό driver για την εικονική συσκευή DVD-RW.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 07

Ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος σε ISO

Μετά την εγκατάσταση, τρέχουμε το TotalMounter και επιλέγουμε Device -> Mount -> Virtual CD/DVD-RW.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 08
Στο παράθυρο Mount Device κάνουμε κλικ στο Browse και στο όνομα αρχείου γράφουμε το όνομα που θέλουμε να έχει το αρχείο ISO, πχ Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος.iso.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 09
Είναι σημαντικό όμως να επιλέξουμε το "Αποθήκευση ως: All Files (*.*)", αλλιώς το πρόγραμμα θα δημιουργήσει ένα αρχείο Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος.iso.img
Μπορούμε να αποθηκεύσουμε το αρχείο αυτό όπου θέλουμε, στα έγγραφά μας, στην επιφάνεια εργασίας, σε ένα δεύτερο δίσκο κλπ.
Ολοκληρώνουμε τη δημιουργία του εικονικού DVD-RW κάνοντας κλικ στο "Τέλος".
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 10
Πλέον, ο υπολογιστής μας θα βλέπει μια νέα συσκευή τύπου DVD-RW, η οποία έχει πάρει το επόμενο γράμμα που είναι διαθέσιμο στο σύστημα, στο παράδειγμα το γράμμα "F:".
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 11
Επιλέγουμε αυτή τη συσκευή από την εφαρμογή των Windows, και ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος θα αποθηκευτεί στο ISO που δημιουργήσαμε από το TotalMounter.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 12
Πριν κλείσουμε το TotalMounter, θα πρέπει να κάνουμε Unmount το εικονικό DVD-RW.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 13
Πλέον, μπορούμε να απεγκαταστήσουμε το TotalMounter, αν δεν το χρειαζόμαστε για κάποια άλλη εργασία.

Δημιουργία USB επιδιόρθωσης συστήματος

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε ένα USB εκκίνησης από ISO, όπως το Rufus και το Unetbootin.
Όμως, οι περισσότερες από αυτές θα έχουν πρόβλημα με τον δίσκο επιδιόρθωσης συστήματος. Ενώ θα δημιουργήσουν κανονικά το USB, όταν θα το χρησιμοποιήσουμε, θα μας πετάξει περίεργα σφάλματα.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 14
Η λύση για να περαστεί επιτυχώς ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος σε USB είναι να κατεβάσουμε τη δοκιμαστική έκδοση του PowerISO.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 15
Κατά την εγκατάσταση, αγνοούμε τις οθόνες που προσπαθούν να μας ξεγελάσουν στο να εγκαταστήσουμε τρίτα προγράμματα, όπως το άχρηστο REACHit...
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 16
...και το πιο άχρηστο WeatherBug, ή ό,τι άλλο εμφανιστεί στη δική σας περίπτωση.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 17
Είναι επίσης καλή ιδέα να επιλέξουμε "Αφαίρεση όλων" όσον αφορά τους τύπους αρχείων, και να ξε-τσεκάρουμε την αυτόματη έναρξη, αν δεν σκοπεύουμε να αγοράσουμε το πρόγραμμα στο μέλλον.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 18
Μετά την εγκατάσταση και για να ξεκινήσουμε το PowerISO, είναι σημαντικό να το ψάξουμε στην αναζήτηση, να κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο και "Εκτέλεση ως διαχειριστής". Αν το ανοίξουμε με απλό κλικ, θα έχει περιορισμένες δυνατότητες.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 19
Στην έναρξη του προγράμματος επιλέγουμε το "Συνέχεια αδήλωτο" (που είναι η αποτυχημένη μετάφραση του "Continue unregistered".
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 20
Στη συνέχεια πηγαίνουμε στο μενού Εργαλεία -> Δημιουργία Εκκινήσιμου USB Οδηγού.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 21
Στο "Αρχείο Εικόνας Πηγής" επιλέγουμε το αρχείο Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος.iso...
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 22
...και έπειτα επιλέγουμε το φλασάκι USB που θα περάσουμε το δίσκο. Οποιοδήποτε φλασάκι μεγαλύτερο από 256MB μας κάνει, καθώς το ISO είναι μόλις 150MB.
Κάνοντας κλικ στην έναρξη, το PowerISO θα μας προειδοποιήσει πως θα διαγράψει όλα τα περιεχόμενα του USB. Εφόσον βεβαιωθούμε πως δεν περιέχει τίποτα σημαντικό, προχωράμε με τη διαδικασία.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 23
Πλέον, ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος έχει περαστεί στο USB και θα λειτουργήσει σε οποιοδήποτε υπολογιστή χωρίς συσκευή DVD.

Ποια εργαλεία περιλαμβάνει ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος στα Windows 7?

Αφού ρυθμίσουμε τον υπολογιστή μας για εκκίνηση από DVD ή USB, και διαβάσει το σύστημα τον δίσκο επιδιόρθωσης συστήματος, θα μας ζητηθεί να πατήσουμε οποιοδήποτε κουμπί στο πληκτρολόγιο για να μπούμε στο περιβάλλον επιδιόρθωσης.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 24
Για λίγα δευτερόλεπτα θα δούμε μια οθόνη φόρτωσης που θυμίζει έντονα τα Windows Vista.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 25
Μόλις φορτώσει, θα μας ζητήσει να αλλάξουμε διάταξη πληκτρολογίου. Αυτό δεν επηρεάζει τη γλώσσα πληκτρολόγησης, είναι χρήσιμο μόνο αν έχουμε κάποιο ειδικό πληκτρολόγιο, πχ με γαλλική διάταξη AZERTY ή τύπου Dvorak κλπ
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 26
Αν το λειτουργικό σύστημα δεν έχει πάθει υπερβολικά μεγάλη ζημιά, ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος θα το εντοπίσει.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 27
Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας πέντε εργαλεία για τη διάγνωση και επαναφορά του συστήματος, καθώς και την επιλογή να ανοίξουμε μια γραμμή εντολών, που μας δίνει πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα εργαλεία.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 28
Αν αυτό το μενού σας θυμίζει κάτι, είναι το ίδιο μενού με τα ίδια εργαλεία που θα βρούμε επιλέγοντας την "Επιδιόρθωση του υπολογιστή σας" στην αρχή του δίσκου εγκατάστασης των Windows.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 29
Με άλλα λόγια, αν έχουμε ήδη κατεβάσει τα Windows 7 ως ISO και έχουμε δημιουργήσει ένα DVD ή USB εγκατάστασης των Windows, δεν μας χρειάζεται ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος, έχουμε ήδη όλα τα εργαλεία που περιλαμβάνει στη διάθεσή μας.
Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 42

πηγή:pcstep.gr