ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΒΕΡΤΑ-ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ?

Πόσο ασφαλής είναι η ηλεκτρική κουβέρτα; Τι πρέπει να προσέχουμε;



Τι είναι η ηλεκτρική κουβέρτα;

Ο όρος ηλεκτρικική κουβέρτα χρησιμοποιείται για να περιγράφει δύο διακριτές κατηγορίες προϊόντων: την ηλεκτρική κουβέρτα (electrical blanket) και την ηλεκτρική υποκουβέρτα (electric underblanket) ή αλλιώς ηλεκτρικό υπόστρωμα (electric mattress pad).
Η διαφορά ηλεκτρικής κουβέρτας και ηλεκτρικού υποστρώματος είναι οτι η μεν πρώτη (κουβέρτα) χρησιμοποιείται σαν κάλυμμα, όπως δηλαδή η τυπική κουβέρτα, ενώ το ηλεκτρικό υπόστρωμα ως υπόστρωμα, δηλαδή κάτω από το σεντόνι πάνω στο οποίο κοιμόμαστε.
Εμείς στο κείμενο θα χρησιμοποιούμε τον όρο ηλεκτρική κουβέρτα αναφερόμενοι και στις δύο κατηγορίες μιας και μοιράζονται τα ίδια χαρακτηριστικά

Πως λειτουργεί η ηλεκτρική κουβέρτα;

Εντός του υφάσματος βρίσκεται μονωμένη καλωδίωση η οποία ζεσταίνεται καθώς τροφοδοτείται με ηλεκτρική τάση, με τρόπο παρόμοιο με αυτό των ηλεκτρικών καλοριφέρ, ήτοι με αντιστάσεις. Η μόνωση προστατεύει τον χρήστη από την ηλεκτροπληξία ενώ η θέρμανση εκπέμπεται, ζεσταίνοντας το περιβάλλον.
Κάθε ηλεκτρική κουβέρτα (ή υποκουβέρτα) διαθέτει χειριστήριο που παρεμβάλλεται ανάμεσα στο σώμα και στην παροχή (πρίζα), στο οποίο υπάρχει ενσωματωμένος ροοστάτης που ρυθμίζει την ένταση της θέρμανσης, συνήθως σε δύο ή τρεις σκάλες
Οι πιο μοντέρνες κουβέρτες χρησιμοποιούν ίνες άνθρακα (carbon fibres) οι οποίες είναι πιο διακριτικές, ελαφριές και ανθεκτικές από άλλα πιο παραδοσιακά μέταλλα.

Πόσο ασφαλής είναι η ηλεκτρική κουβέρτα;

Ο σημαντικότερος κίνδυνος από την χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια η εκδήλωση φωτιάς. Παλαιότερης τεχνολογίας κουβέρτες ήταν επισφαλείς ως προς αυτό και κυρίως κουβέρτες που είχαν ήδη σημειώσει μεγάλη διάρκεια ζωής (πάνω από δέκα χρόνια). Από το 2001 και έπειτα, οι ηλεκτρικές κουβέρτες κατασκευάζονται με ενσωματωμένα συστήματα ασφαλείας, με μηχανισμό αυτόματης διακοπής τροφοδοσίας ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία (θερμοστάτη) ή τον χρόνο λειτουργίας (χρονοδιακόπτη) ή και τα δύο.
Ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας επίσης είναι υπαρκτός, για αυτό θα πρέπει κατά την αγορά μιας κουβέρτας (αλλά και κατά περιόδους) να ελέγχουμε διεξοδικά την επιφάνεια για τυχόν εκδορές ή φθορές. Οι σύγχρονες κουβέρτες βέβαια έχουν πολύ ισχυρή μόνωση και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι είναι πλενόμενες, και μάλιστα και στο πλυντήριο.
Όσον αφορά στην χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας, έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις σχετικά με τις επιπτώσεις της στην υγεία, για τις οποίες όμως δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση. Οι επιφυλάξεις αυτές αφορούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αλλά και ευπαθείς κατηγορίες ανθρώπων όπως βρέφη, μικρά παιδιά, διαβητικούς και ηλικιωμένους.


Πως πρέπει να την χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική κουβέρτα:

Ενεργοποιήστε την ηλεκτρική κουβέρτα στην ανώτερη σκάλα λίγες ώρες προτού πέσετε για ύπνο, αρκετές για να αποθηκευτεί η ζέστη στο στρώμα και στα σκεπάσματα. Πριν πέσετε για ύπνο μπορείτε είτε να την κλείσετε, είτε να την ρυθμίσετε στην χαμηλότερη σκάλα, ανάλογα με την προτίμηση σας.
Ειδικά στην περίπτωση της υποκουβέρτας, και ειδικά αν η επένδυση είναι από πολυεστέρα, χρησιμοποιείστε ένα χοντρό σεντόνι ως κάλυμμα, για να έχετε και εσείς καλύτερη αίσθηση αλλά και για να την προστατεύσετε από την φθορά της τριβής.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας:

  • Δεν πρέπει να ενεργοποιούμε την ηλεκτρική κουβέρτα ενόσω είναι ακόμα διπλωμένη.
  • Δεν πρέπει να ενεργοποιούμε την ηλεκτρική κουβέρτα αν έχει φθορές και χτυπήματα
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε δοχεία με ζεστά νερά ταυτόχρονα με την ηλεκτρική κουβέρτα
  • Δεν πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με την κουβέρτα με βρεγμένα χέρια ή πόδια
  • Δεν πρέπει να καρφώνουμε την ηλεκτρική κουβέρτα στο κρεβάτι με καρφιά.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική κουβέρτα σε πτυσσόμενα κρεβάτια και αν το κάνουμε αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχει κίνδυνος να μπλεχτεί ή τσαλακωθεί το καλώδιο τροφοδοσίας.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική κουβέρτα σε κρεβάτια ανήμπορων ανθρώπων, βρεφών, ή ανθρώπων που πάσχουν από κάποιο πρόβλημα που τους καθιστά υπερευαίσθητους στην θερμότητα.
  • Δεν πρέπει να επιτρέπουμε την χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας σε μικρά παιδιά
  • Δεν πρέπει να επιτρέπουμε την ολονύχτια χρήση από ανθρώπους που έχουν βηματοδότη.
Επίσης:
  • Δεν αγοράζουμε μεταχειρισμένη ηλεκτρική κουβέρτα
  • Διεξάγουμε τακτικούς οπτικούς ελέγχους για να βεβαιωθούμε ότι η ηλεκτρική κουβέρτα είναι σε καλή κατάσταση.
  • Αν η κουβέρτα που έχετε είναι παλαιότερη από δέκα ετών, ίσως είναι καλύτερα να την αντικαταστήσετε.
Κατά την αποθήκευση:
  • Ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Δεν χρησιμοποιούμε χημικά για προστασία από το σκόρο ή άλλη αιτία.
  • Δεν τοποθετούμε πάνω στην ηλεκτρική κουβέρτα βαριά αντικείμενα.
  •  
Ποια είναι τα οφέλη από την χρήση ηλεκτρική κουβέρτας

Καταρχήν: η αίσθηση. Όποιος έχει κοιμηθεί με ηλεκτρική κουβέρτα ξέρει. Όποιος δεν έχει κοιμηθεί, δεν θα μπορέσει να καταλάβει αν δεν το κάνει. Ακόμα και το “Ινστιτούτο για την Ηλεκτρική Κουβέρτα”, οργανισμός που ιδρύθηκε για ενημέρωση και προστασία του κοινού των ΗΠΑ, αναφέρει την αίσθηση αυτή, ως τον πρώτο λόγο που κάποιος πρέπει να επιλέξει την ηλεκτρική κουβέρτα.
Εκτός από την πολύ ευχάριστη αίσθηση όμως, το πλάγιασμα σε ένα ζεστό και ελαφρύ κρεβάτι, μια κρύα νύχτα του χειμώνα, σε αντίθεση με το σοκ που προκαλεί το παγωμένο σεντόνι και τον όχληση από τα βαριά σκεπάσματα, βοηθάει στην ταχύτερη χαλάρωση και στον πιο γρήγορο και βαθύ ύπνο, κάτι που έχει εξαιρετικά ευεργετικές και σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.
Προσθέτως η χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας επιτρέπει την διατήρηση της ζέστης στο κρεβάτι χωρίς να χρειάζεται να θερμαίνεται ο περιβάλλοντας χώρος, επιτρέποντας ακόμα και ένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να ανακυκλώνεται ο αέρας που αναπνέετε κατά την διάρκεια του ύπνου.
Σημαντικό φυσικά (ιδιαίτερα αυτή την εποχή) η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται καθώς δεν χρειάζεται πλέον να δαπανηθεί ενέργεια για να ζεσταθεί ένα ολόκληρο υπνοδωμάτιο, ενώ η κατανάλωση της ηλεκτρικής κουβέρτας είναι εξαιρετικά χαμηλή και οικονομικότερη από κάθε άλλο μέσο.
Η χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας έχει και άλλες επιδράσεις στην υγεία: μειώνει τους μυϊκούς πόνους καθώς και πόνους που σχετίζονται με την αρθρίτιδα και την ινομυαλγία κτλ, μειώνει τις αλλεργίες και έχει και θετική επίδραση στα προβλήματα ιγμορίτιδας.

Το παρόν άρθρο συντάχθηκε από την επιστημονική ομάδα του OneClickPharmacy και βασίστηκε στις κατωτέρω αναφερόμενες πηγές:
http://www.electricblanketinstitute.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_blanket
http://www.electricalsafetyfirst.org.uk/


δείτε ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΒΕΡΤΑ

ΣΧΟΛΙΟ: Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι το ότι αν χαλάσει η ηλεκτρική κουβέρτα την πάμε σε Ηλεκτρολόγο ή σε μοδίστρα?