ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΒΑΝΕΣ

Ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στοιχεία ελέγχου ρευστών και χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές. Τα καθήκοντά τους είναι να σταματούν ή να επιτρέπουν τη ροή υγρών ή αερίων.















Ένα πηνίο που δέχεται συγκεκριμένη και ορισμένη τάση, δημιουργεί αρκετή ηλεκτρομαγνητική δύναμη για να τραβήξει τον σιδερένιο κυλινδρικό πίρο (plunger) που είναι στην μέση του πηνίου και συνδέεται με το υλικό που ταπώνει ή αφήνει ελεύθερη την διέλευση του αέριου ή υγρού (μεμβράνη) .




Αν η βαλβίδα είναι ανοιχτή όταν δεν είναι υπό τάση το πηνίο της, η διέλευση είναι ελεύθερη και η βαλβίδα είναι και ονομάζεται normaly open . Αν είναι κλειστή είναι normaly close. 


Αν η εντολή είναι αναλογική, συνήθως 0 με 10 volts dc και αντί για ηλεκτρομαγνήτη υπάρχει μοτέρ ελέγχου, τότε η βαλβίδα (ηλεκτροβάνα) μπορεί να πάρει όλες τις ενδιάμεσες τιμές εκτός από τέρμα ανοιχτή ή τέρμα κλειστή.
 Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελεγχθεί με ακρίβεια η θέση του πίρου και
κατ΄ επέκταση π.χ. της θερμοκρασίας σε κλιματιζόμενο χώρο.

 Οι αναλογικές χρειάζονται τρεις αγωγούς για τον έλεγχό τους και οι απλές δυο αγωγούς, εξαιρούμενης βέβαια της γείωσης που δεν είναι πάντα απαραίτητη στις χαμηλές τάσης λειτουργίας.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία 
ηλεκτροβαλβίδων ανάλογα με την χρήση, π.χ. αντοχή σε πίεση, διάσταση σωλήνας (συνήθως μετρήσιμη σε ίντσες), υλικό διέλευσης, αντιεκρηκτικότητα κ.τ.λ.

Τα πηνία είναι η αχίλλειος πτέρνα των ηλεκτροβαλβίδων και η ποιότητα της κατασκευής τους χαρακτηρίζει καίρια την ποιότητα αυτών των βαλβίδων.
Τα διάφορα πηνία συνήθως λειτουργούν σε τάση 400V, 24V ή 12V AC ή DC αναλόγως του τύπου της εγκαταστάσεως που έχουμε επιλέξει.
Ένα σημείο προσοχής είναι το "κάψιμο" του πηνίου της ηλεκτροβαλβίδας. Αν η ηλεκτροβαλβίδα είναι υπό τάση χωρίς να έχει τοποθετηθεί στην υποδοχή της το μεταλλικό της μέρος, αν δηλαδή είναι "στον αέρα", μετά από λίγο χρονικό διάστημα θα καεί λόγω του μεγαλύτερου ρεύματος που θα περνάει από το πηνίο από την έλλειψη του σιδηροπυρήνα - πίρου.

Ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες μπορούν να έχουν δύο ή περισσότερους εισόδους- εξόδους.

Στην περίπτωση των δύο εισόδων-εξόδων η μια είναι είσοδος και η άλλη έξοδος.

 Στην περίπτωση των τριών εισόδων-εξόδων της βαλβίδας η εισροή γίνεται από
2  εισόδους και η εκροή από 1  έξοδο.

Οι τρίοδες ηλεκτροβάνες χρησιμοποιούνται για δύο διαφορετικές, εναλλακτικές παροχές με μία κοινή έξοδο και βρίσκουν εφαρμογή κυρίως σε ηλιακά συστήματα, boilers και αυτονομίες.