ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΟΥΛΙΩΝ


Ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολέμιοι της αιολικής ενέργειας παρουσιάζουν τις ανεμογεννήτριες ως εξολοθρευτές πτηνών που αφανίζουν τους πληθυσμούς τους.


Ωστόσο μια πρόσφατη έρευνα έρχεται να αναδείξει μια νέα πτυχή σε αυτή τη διαμάχη. Διευρυμένη έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Άγριων Πτηνών (AWWI) υποστηρίζει ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν από 214.000 ως 368.000 θανάτους πτηνών κάθε χρόνο. Παρότι τα νούμερα δεν είναι καθόλου αμελητέα, πόσω μάλλον όταν σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για πουλιά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, είναι πάντως χαμηλά σε σύγκριση με τους 6,8 εκατομμύρια θανάτους που προκαλούνται από συγκρούσεις πουλιών με κεραίες ραδιοφώνου και κινητής τηλεφωνίας.

Οι ερευνητές εστίασαν τη μελέτη τους σε μικρά πτηνά της τάξης των στρουθιόμορφων (ή πασσερίνες) και τα ευρήματά τους έδειξαν ότι ποσοστό μόλις 0,01% εξ αυτών συγκρούεται με ανεμογεννήτριες. Υπολογίζεται ότι οι γάτες των πόλεων καταφέρουν πολύ μεγαλύτερο χτύπημα στους πληθυσμούς των πουλιών με 1,4 ως 3,7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.


Την ίδια ώρα, η οργάνωση προστασίας των πτηνών National Audubon Society δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι τα πουλιά της Αμερικής σε ποσοστό άνω του 50% κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή, ένα εύρημα που καθιστά την αιολική ενέργεια -ως τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής μηδενικών ρύπων- όχι πολέμιο αλλά μάλλον σύμμαχο των πουλιών.

Παραμένει βέβαια αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στα μεγαλύτερα πουλιά όπως οι αετοί, τα γεράκια και άλλοι θηρευτές. Επίκειται έρευνα και για αυτά τα πουλιά από το AWWI.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πουλιά στις μέρες μας, οι ανεμογεννήτριες δεν βρίσκονται στην κορυφή της λίστας σε αντίθεση με την Κλιματική Αλλαγή.
 

“Ενα διαφορετικό Design των ανεμογεννητριών θα μπορούσε να σώσει πολλά ζώα”

Ως συμβιβαστική λύση μεταξύ των οικολόγων και των φορέων εκμετάλλευσης αιολικής ενέργειας προτείνουν οι ερευνητές να απενεργοποιούνται οι ανεμογεννήτριες την εποχή κατά την οποία ταξιδεύουν ιδιαίτερα πολλές νυχτερίδες. Σε ό,τι αφορά τα πουλιά δεν φαίνεται να υπάρχει μια εύκολη λύση, καθώς τα διάφορα είδη πουλιών μετακινούνται σε διαφορετικές εποχές.

Στην Ισπανία έχουν εγκαταστήσει για την περίπτωση αυτή ένα ραντάρ που προειδοποιεί για διερχόμενα πουλιά, έτσι ώστε να απενεργοποιούνται εγκαίρως οι ανεμογεννήτριες. «Αλλά για να πετύχει αυτό θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν πολλές ανεμογεννήτριες και είναι ένα μοντέλο που δεν πρόκειται να λύσει το βασικό πρόβλημα», λέει ο Χιότκερ.

Έχουν κατασκευαστεί επίσης ανεμογεννήτριες των οποίων ο σχεδιασμός αποτρέπει τις συγκρούσεις, καθώς τα πτερύγια τους είναι πάντα κάθετα προς το έδαφος. «Τα συστήματα αυτά δεν είναι όμως τόσο αποτελεσματικά και δεν έχουν επιτυχία στην αγορά», ισχυρίζεται ο Χιότκερ.
Οι Ολλανδοί επίσης έχουν αναπτύξει μια ανεμογεννήτρια χωρίς πτερύγια

Την επίσημη θέση της Περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς για τη <σύγκρουση > των πουλιών με τα αιολικά πάρκα θα τη διαβάσετε εδώ