ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΦΟΡΤΙΣΤΕΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝΜπορεί ο "μούφα" φορτιστής που έχω να με σκοτώσει?

Προσφάτως ακούσαμε περιπτώσεις που φορτιστές προκάλεσαν ηλεκτροπληξία, (ή ακόμα και θάνατο) των χρηστών τους.
Με αφορμή αυτά τα περιστατικά, ας δούμε κατά πόσον ένας "ψεύτικος" φορτιστής μπορεί να γίνει επικίνδυνος τόσο για την συσκευή που φορτίζει, αλλά και για την ίδια μας την ζωή.

Εξετάζοντας λοιπόν το κύκλωμα από την αρχή του, (που συνδέεται με το A/C δίκτυο της Δ.Ε.Η.), βλέπουμε έναν πυκνωτή EMI (1) (EMI Filter Capacitor) για μείωση των ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών και μία ασφάλεια.(2) (Slow Blow Fuse)
Στην συνέχεια οι τέσσερις δίοδοι κάνουν ανόρθωση πλήρους κύμματος (3) (Full Wave Rectification), ώστε να μετατρέψουν το ρεύμα από AC σε DC.

full-wave-rectifier

Βλέπουμε ακόμα κάποιους πυκνωτές -είτε ηλεκτρολητικούς (4) είτε φιλμ (5)- και κάποιες αντιστάσεις στο πίσω μέρος της πλακέτας, που βοηθάνε στην (περαιτέρω) εξομάλυνση του ρεύματος που πήραμε από την ανόρθωση.

capacitors

Εντοπίζουμε ακόμα έναν επαγωγέα (6) (Inductor), καθώς και φυσικά τον μετασχηματιστή (7) (transformer) που μετατρέπει το υψηλής τάσης ρεύμα εισόδου, σε χαμηλής.

transformer-inductor

Ένα IC φροντίζει για έλεγχο της ταλάντωσης (8) και κάποιοι ακόμα πυκνωτές (9) και κάποιες δίοδοι (10) ολοκληρώνουν το κύκλωμα, ώστε να πάρουμε τα 5V 2A στην έξοδο, και να οδηγηθούν στην συσκευή μας.

output-circuit

Πώς αναγνωρίζω αν ένας φορτιστής είναι "ασφαλής";


Στην αρχή λοιπόν του κυκλώματος πάντα θέλουμε να βλέπουμε μία ασφάλεια, αλλά και 4 διόδους να σχηματίζουν γέφυρα ανόρθωσης πλήρους κύματος.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, έχω δει σε κινέζικα σκουπίδια να χρησιμοποιούν 1 δίοδο για ανόρθωση μισού κύματος, αλλά και καθόλου ασφάλεια (!).

Σίγουρα επίσης θα θέλω να δω κάποιον επαγωγέα (inductor) στο κύκλωμα αλλά και IC για έλεγχο της ταλάντωσης. Σε τελείως ψεύτικους φορτιστές έχω δει να κάνουν οικονομία για να μην βάλουν IC, και να ελέγχουν την ταλάντωση με feedback στον transformer.

Επίσης θέλω να βλέπω suppression πυκνωτή μεταξύ του πρωτεύοντος και του δευτευτερεύοντος μέρους του κυκλώματος. (ναι, έχω δει "μούφα" φορτιστές χωρίς τέτοιον πυκνωτή.)

Τεράστιο ρόλο για την ασφάλειά μας (και της συσκευής μας) παίζει η απόσταση (clearance) του πρωτεύοντος από το δευτερεύον μέρος του κυκλώματος, αλλά και η απόσταση/μόνωση μεταξύ των γραμμών (creepage).

clearance

Κανένας δεν θα ήθελε τα 230V A/C του δικτύου της ΔΕΗ να περάσουν στο κινητό μας (ή ακόμα χειρότερα) στο σώμα μας. Και ναι, υπάρχουν φορτιστές που κατασκευάζονται με μοναδικό γνώμονα το "όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος", και είναι επικίνδυνοι.

Πώς αναγνωρίζω αν ένας φορτιστής είναι "ασφαλής" χωρίς να τον ανοίξω?


Δυστυχώς τα Markings για την ασφάλεια "αντιγράφονται", οπότε δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι αν δείτε το "FCC" θα είστε "ασφαλείς".
Η λύση είναι να προμηθευτούμε επώνυμο φορτιστή από κατάστημα που εμπιστευόμαστε, και όχι τον φθηνότερο κινέζικο που θα βρούμε στο e-bay.

πηγή:GreeceAndroid.gr

Αντίστοιχα επικίνδυνοι μπορούν να γίνουν και οι ακατάλληλοι φορτιστές παιχνιδιών


Οικογένεια κόντεψε να καεί ζωντανή από βραχυκύκλωμα σε φορτιστή παιχνιδιού


Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 1.30 τα ξημερώματα της 30/12/2015, σε σπίτι στην Αγία Ζώνη, όπου διαμένει ζεύγος 72 και 71 ετών και ο γιος τους 42 ετών, οι οποίοι εκείνη την ώρα κοιμούνταν και έντρομοι ξύπνησαν από τη φωτιά και τους καπνούς που έπνιξαν το σπίτι.

Γύρω στην 1 και 30 τα ξημερώματα ξέσπασε φωτιά σε σπίτι, όπου διαμένει ζεύγος ηλικιωμένων 72 και 71 ετών και ο γιος τους 42 ετών στην ενορία Αγία Ζώνης στο κέντρο της Λεμεσού.

Όλοι κοιμόντουσαν και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι καπνοί ξύπνησαν τους ενοίκους. 
Σε κατάσταση σοκ άρχισαν να φωνάζουν και έντρομοι προσπάθησαν να βγουν έξω από το σπίτι. Καλώντας ταυτόχρονα σε βοήθεια. γείτονες που άκουσαν τις φωνές έσπευσαν να βοηθήσουν το ηλικιωμένο ζευγάρι που παρουσίασε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. 

Στη σκηνή κλήθηκε ασθενοφόρο ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κατέσβησαν την πυρκαγιά προτού επεκταθεί σε παρακείμενες κατοικίες. 

Η φωτιά προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο σπίτι και στην επίπλωση του. Το ζεύγος μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. 

Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι η φωτιά στην οικία προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε φορτιστή που βρισκόταν στο σαλόνι συνδεδεμένος με παιδικό παιχνίδι, το οποίο προοριζόταν για δώρο την Πρωτοχρονιά. Οι δυο ηλικιωμένοι ήθελαν να φορτίσουν το παιγνίδι , προτού το δωρίσουν.

Από τις εξετάσεις της αστυνομίας διαπιστώθηκε με βεβαιότητα ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στο φορτιστή ο οποίος ήταν συνδεδεμένος σε κοντινή απόσταση από το υπνοδωμάτιο του ζεύγους. 

Η Αστυνομία μετά το περιστατικό ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές, ώστε να προχωρήσουν σε απόσυρση του συγκεκριμένου παιχνιδιού από την αγορά , αφού θεωρείται άκρως επικίνδυνο.


Δείτε το video