ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΟΡΗΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Φτιάξε μόνος σου μια φορητή γεννήτρια ρεύματος με φωτοβολταικάΕδώ θα φτιάξουμε μια μικρή και φορητή γεννήτρια ρεύματος από με ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταικά. Μια γεννήτρια ρεύματος χωρίς καύσιμο και αθόρυβη! Το παρακάτω μικρό φωτοβολταικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα τροχόσπιτο, έναν απομακρυσμένο χώρο που δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής ρεύματος, στο σκάφος κλπ. Ακόμα και στο σπίτι μας για περιπτώσεις διακοπής ρεύματος.

 Η μεγάλη πτώση των τιμών στον εξοπλισμό τα τελευταία χρόνια, επιτρέπει τέτοιες …πολυτέλειες!

Η μικρή και φορητή ηλιακή γεννήτρια (solar power generator) αποτελείται από ένα ή δύο φωτοβολταικά πάνελ 30 Watt/p, που φορτίζουν μια μπαταρία κλειστού τύπου 12v και 55Ah βαθιάς εκφόρτισης GEL. Θα μπορούσε να μπει και μεγαλύτερη μπαταρία για μεγαλύτερη αυτονομία.


Για να μεταφέρεται η γεννήτρια ευκολότερα, πήρα ένα βαλιτσάκι εργαλείων και τοποθέτησα μέσα τη μπαταρία, τον inverter και τον ρυθμιστή φόρτισης που φροντίζει για τη σωστή φόρτιση της μπαταρίας.
φορητό βαλιτσακι γεννήτριας
ηλεκτρογεννητρια: το εσωτερικό
Πάνω στη μπαταρία έχω συνδέσει έναν inverter 1.000 VA (800W) που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα της μπαταρίας σε εναλλασσόμενο 230V. Έτσι μπορεί να τροφοδοτήσει συσκευές 230V.
Δεν έχει σημασία πόσες συσκευές θα συνδεθούν ταυτόχρονα, αρκεί να μην ξεπερνούν όλες μαζί τα 800 Watt.

Συνδεσμολογία φωτοβολταικού συστήματος


Παρακάτω περιγράφεται η συνδεσμολογία του φωτοβολταϊκού συστήματος. Στην πρίζα του inverter συνδέονται οι συσκευές που απαιτούν 230V.η γεννητρια ρευματος
Παρατηρήσεις για τη φωτοβολταϊκή γεννητρια ρευματος
Για να φορτίσει τη μπαταρία ένα φωτοβολταϊκό των 30Wp χρειάζεται περίπου 3 μέρες το καλοκαίρι και 5 μέρες το χειμώνα.
Αυτό ανάλογα με το πόσο άδεια είναι η μπαταρία (καλό είναι να μην την αδειάζουμε πάνω από το μισό).
Επειδή προορίζεται για περιπτώσεις διακοπης ρευματος αυτό το διάστημα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό, αφού δεν έχουμε διακοπές ρεύματος κάθε μέρα.
Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πολύ μεγαλύτερη μπαταρία κι ας χρειάζεται περισσότερες ημέρες για να φορτίσει πλήρως.
Στην πράξη, όταν έρθει η διακοπή, η μπαταρία θα είναι γεμάτη ακόμα κι αν έχει χωρητικότητα 100Ah, τότε όμως δεν θα είναι εύκολα φορητό το σύστημα λόγω μεγάλου βάρους της μπαταρίας των 100ΑΗ. Γι’  αυτό προτείνω τη χρήση μιας μπαταρίας με χωρητικότητα 55ΑΗ, η οποία για τη συγκεκριμένη χρήση είναι παραπάνω από επαρκής.

Εφαρμογές


Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα τροχόσπιτο, έναν απομακρυσμένο χώρο που δεν έχει ρεύμα, στο σκάφος κλπ.
Ακόμα και στο σπίτι μας για περιπτώσεις διακοπής ρεύματος. Με μια μπαταρία 55Ah μπορούμε να έχουμε ρεύμα για όλα τα παρακάτω ακόμη και αν λειτουργούν ταυτόχρονα:

1.Φωτισμό του χώρου μας (π.χ. με 4 λαμπτήρες οικονομίας) για 5 ώρες.
2.Μια μικρή τηλεόραση και ένα φορητό Η/Υ (laptop) για 3-4 ώρες συνολικά.
3.Ένα ραδιόφωνο για αρκετές ώρες.
4.Φόρτιση κινητών τηλεφώνων και άλλες μικροσυσκευές.

Με χρήση όπως περιγράφεται εδώ, όταν αδειάσει μια μπαταρία των 55Ah, ένα φωτοβολταϊκό 30Wp θα χρειάζεται το καλοκαίρι και την άνοιξη περίπου 3 ημέρες για να την φορτίσει πλήρως.

Όπως είπαμε και παραπάνω, επειδή δεν προορίζεται για καθημερινή χρήση, αυτό το διάστημα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό (δεν έχουμε διακοπές ρεύματος κάθε μέρα).
Έτσι, μπορούμε να βάλουμε και μπαταρία διπλάσιας χωρητικότητας (διπλασιάζοντας με αυτό τον τρόπο και τους παραπάνω χρόνους λειτουργίας των συσκευών ή την αυτονομία του συστήματος).

Το κόστος κατασκευής σήμερα


§ Το φωτοβολταϊκό πάνελ 30Wp – 55,00 ευρώ.
§ Μικρός ρυθμιστής φόρτισης 10Α (charge controller) – 20,00 ευρώ.
§ Μπαταρία βαθιάς εκφόρτισης GEL 55ΑΗ – 120,00 ευρώ.
§ Ιnverter ισχύος 1.000 VA – 100,00 ευρώ.

Σύνολο 295,00 ευρώ για ένα πλήρες φωτοβολταϊκό σύστημα για ώρα ανάγκης, που είναι και φορητό!


Μπαταρία μπορούμε να βάλουμε και μεγαλύτερη από 55ΑΗ αλλά το σύστημα δεν θα ήταν εύκολο να χαρακτηριστεί φορητό λόγω του μεγάλου βάρους της μπαταρίας. Το βαλιτσάκι και τα πολύμπριζα βέβαια είναι προαιρετικά, αφού το παραπάνω σύστημα δουλεύει άψογα και μόνο με το φωτοβολταϊκό πάνελ, το ρυθμιστή φόρτισης, τη μπαταρία και τον inverter.

πηγή:iqsolarpower