ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Μηχανές espresso: Τι να προσέξουμε κατά την επιλογή τους

Οι μηχανές espresso μας κάνουν να νιώσουμε έστω και για λίγο σαν ιταλοί baristas, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να φτιάξουμε espresso στο χώρο μας. Όμως, πριν αποφασίσουμε ποιο μοντέλο θα αγοράσουμε, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά κάθε διαφορετικού τύπου μηχανής espresso, ώστε να επιλέξουμε τον κατάλληλο για τις ανάγκες μας.

Τύποι μηχανών espresso


Στο συγκεκριμένο οδηγό αγοράς, οι μηχανές espresso έχουν χωριστεί σε 6 ευρείες κατηγορίες αναλόγως τον τύπο τους. Οι βασικές διαφορές μεταξύ των μηχανών εντοπίζονται στη δυνατότητα να εκτελούν αυτόματα ή χειροκίνητα λειτουργίες (όπως η δημιουργία πίεσης, η εκχύλιση του καφέ κ.α.) αλλά και στο είδος του καφέ που δέχονται (αλεσμένο, κόκκους καφέ, κάψουλες).

Χρόνος εκχύλισης : είναι ο χρόνος από τη στιγμή που πατάμε το κουμπί για την έναρξη της ροής του καφέ έως την παύση της. Σε κάποιες μηχανές η παύση γίνεται αυτόματα ενώ σε άλλες όχι.

Καφετιέρες Εστιών (μακινέτα ή μπρίκι espresso)


Είναι οι παραδοσιακές συσκευές παρασκευής espresso και πολύ δημοφιλείς ακόμη και σήμερα στην Ιταλία. Οπτικά μας παραπέμπουν στο γνωστό «μπρίκι» και για να λειτουργήσουν απαιτείται μόνο μία εστία (μάτι κουζίνας). Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη (για 1, 2, 3 ή και παραπάνω φλιτζάνια καφέ).

Θετικά

  • Η ευκολία χρήσης
  • Το χαμηλό κόστος αγοράς
  • Ο εύκολος και γρήγορος καθαρισμός
  • Η δυνατότητα λειτουργίας χωρίς ρεύμα (π.χ γκαζάκι στο camping, εξοχικό)
  • Ο μικρός χώρος που καταλαμβάνουν σε συνδυασμό με την εύκολη μετακίνησή τους

Αρνητικά

  • Αποδίδουν χαμηλή πίεση (2-3 bar) για αυτό και ο καφές που παράγουν δεν μπορεί να θεωρηθεί κανονικός espresso (συνήθως είναι γνωστός με το όνομα μόκα)
  • Η ποσότητα του καφέ που πρέπει να βάλουμε στην ειδική θήκη είναι καθορισμένη και εξαρτάται από το μέγεθος της καφετιέρας (Αν έχουμε για παράδειγμα μπρίκι espesso 3 φλιτζανιών πρέπει πάντα να βάζουμε ποσότητα καφέ για 3 φλιτζάνια)

Σε ποιους απευθύνεται

Σε άτομα που ψάχνουν μία γρήγορη, εύκολη και πάνω από όλα οικονομική λύση για ένα φρέσκο σπιτικό espresso (ή καλύτερα καφέ μόκα).

Χειροκίνητες μηχανές espresso (Εμβόλου / Μοχλού)


Χρησιμοποιούν ένα έμβολο το οποίο ωθείται χειροκίνητα μέσω ενός μοχλού/λαβής για τη δημιουργία της απαραίτητης πίεσης. Μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε πλήρη έλεγχο ολόκληρης της διαδικασίας. Μπορούμε δηλαδή να καθορίσουμε την πίεση, την έναρξη και την παύση της εκχύλισης, καθώς και την ποσότητα του αλεσμένου καφέ που θα βάλουμε.

Θετικά

  • Η δυνατότητα χειροκίνητης ρύθμισης του συνόλου των παραμέτρων που καθορίζουν το αποτέλεσμα της εκχύλισης, ώστε ο καφές να είναι απόλυτα σύμφωνος με τις προτιμήσεις μας
  • Η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα οφείλεται στις δεξιότητές μας
  • Η στιβαρή κατασκευή και η ιδιαίτερη εμφάνισή τους

Aρνητικά

  • Η δυσκολία χρήσης τους, αφού απαιτούν αρκετή εμπειρία και δεξιότητα
  • Το κόστος αγοράς τους, που κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα
  • Η διαδικασία, η οποία γίνεται χειροκίνητα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα λάθους
  • O μεγάλος όγκος που καταλαμβάνουν

Σε ποιους απευθύνεται


Σε λάτρεις του καφέ οι οποίοι θέλουν να παίρνουν αποφάσεις και να ελέγχουν όλα τα στάδια που περιλαμβάνει η παραδοσιακή παρασκευή ενός καφέ espresso.

Ημιαυτόματες μηχανές espresso


Χρησιμοποιούν μία ηλεκτρική αντλία νερού για τη δημιουργία πίεσης. Η έναρξη και η παύση της εκχύλισης γίνεται χειροκίνητα.

Θετικά

  • Η καθορισμένη πίεση μας βοηθάει να έχουμε ένα πιο σταθερό αποτέλεσμα σε σχέση με τις χειροκίνητες μηχανές espresso
  • Η εύκολη δημιουργία αφρογάλακτος, μέσω ειδικού εξαρτήματος που οι περισσότερες διαθέτουν
  • Η δυνατότητα να δέχονται αλεσμένο καφέ (μερικές δουλεύουν και με έτοιμες μερίδες espresso γνωστές ως ESE pods)

Αρνητικά

  • Το γεγονός ότι χρειάζεται αρκετή εξάσκηση (καθορισμός ποσότητας καφέ, πάτημα του στο αντίστοιχο εξάρτημα της καφετιέρας και υπολογισμός χρόνου εκχύλισης) για πετύχουμε ένα γευστικό espresso
  • Ο καφές πρέπει να είναι σωστά κομμένος

Σε ποιους απευθύνεται


Σε αυτούς που αναζητούν την ισορροπία ανάμεσα στον έλεγχο της διαδικασίας παρασκευής και στην ευκολία χρήσης. Σε άτομα, δηλαδή, που ενδιαφέρονται να πειραματιστούν ώστε να πετύχουν τη γεύση και την υφή που επιθυμούν.

Αυτόματες μηχανές espresso


Έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις ημιαυτόματες με τη διαφορά ότι οι χρόνοι εκχύλισης μπορούν και να καθοριστούν αν το θελήσουμε. Λειτουργούν συνήθως με 2 προγράμματα, ένα για μονή και ένα για διπλή δόση espresso, πέρα από τη χειροκίνητη έναρξη-παύση της εκχύλισης.

Θετικά

  • Εκτός από τα θετικά που αναφέρθηκαν στις ημιαυτόματες μηχανές, οι αυτόματες έχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού του χρόνου εκχύλισης για μονό και διπλό espresso

Aρνητικά

  • Έχουν τα ίδια μειονεκτήματα με τις ημιαυτόματες μηχανές espresso ως προς τη λειτουργία τους, ενώ το κόστος αγοράς είναι συνήθως υψηλότερο

Σε ποιους απευθύνεται


Σε άτομα τα οποία αναζητούν την ισορροπία μεταξύ ελέγχου της διαδικασίας παρασκευής και της ευκολίας χρήσης αλλά ταυτόχρονα θέλουν και κάποιες πρόσθετες ευκολίες στη χρήση της μηχανής.

Υπεραυτόματες μηχανές espresso


Πολύ απλά, με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούμε να έχουμε ένα έτοιμο ρόφημα (espresso, cappuccino, latte κτλ) στο φλιτζάνι μας. Στις υπεραυτόματες μηχανές όλα τα ενδιάμεσα στάδια παρασκευής (άλεσμα του καφέ, πάτημα του καφέ, έναρξη-παύση εκχύλισης, παρασκευή αφρογάλακτος) γίνονται αυτόματα.

Θετικά

  • Η ευκολία χρήσης τους αφού το μόνο που απαιτείται είναι η εισαγωγή του καφέ και η επιλογή προγράμματος
  • Η δυνατότητα αυτόματης παρασκευής και άλλων ροφημάτων με βάση τον espresso (π.χ cappuccino)
  • Η ταχύτητα παρασκευής ροφημάτων
  • Η συνέπεια και η σταθερότητα στην ποιότητα του καφέ που παράγουν
  • Η λειτουργία του αυτόματου καθαρισμού που διαθέτουν

Αρνητικά

  • Το υψηλό κόστος αγοράς
  • Η μεγαλύτερη ευπάθεια σε βλάβες λόγω της πολύπλοκης κατασκευής τους
  • Η απουσία οποιασδήποτε δυνατότητας παρέμβασης κατά τη διαδικασία παρασκευής του espresso
  • Ο μεγάλος όγκος που καταλαμβάνουν

Σε ποιους απευθύνεται


Σε άτομα που απαιτούν από μία μηχανή espresso ταχύτητα και συνέπεια. Λόγω της ταχύτητάς τους, οι μηχανές αυτές είναι εφικτό να παραδώσουν γρήγορα πολλά φλιτζάνια καφέ, γεγονός που τις καθιστά μία πολύ καλή επιλογή για επαγγελματικό χώρο.

Μηχανές με σύστημα κάψουλας


Όπως είναι προφανές από την ονομασία τους τροφοδοτούνται με κατάλληλες κάψουλες καφέ. Η παρασκευή του espresso πραγματοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού. Στις καφετιέρες με σύστημα κάψουλας ο χρόνος εκχύλισης του καφέ μπορεί να προγραμματιστεί (αυτόματες) ή να οριστεί χειροκίνητα (ημιαυτόματες).

Θετικά

  • Η ευκολία χρήσης τους
  • Η δυνατότητα παρασκευής και άλλων ροφημάτων τροφοδοτώντας τη μηχανή με την κατάλληλη κάψουλα
  • Ο μικρός όγκος που καταλαμβάνουν
  • Η απουσία αναγκαιότητας καθαρισμού της

Αρνητικά

  • Ο καφές αν και φυλάσσεται αεροστεγώς μέσα στις κάψουλες, δεν μπορεί να κοπεί ακριβώς πριν την παραγωγή του καφέ στη καφετιέρα
  • Το υψηλότερο κόστος παρασκευής ανά φλιτζάνι ροφήματος
  • Η ύπαρξη περιορισμού στις ποικιλίες καφέ που μπορούμε να δοκιμάσουμε, αφού η πλειονότητα των μηχανών λειτουργούν μόνο με συγκεκριμένες κάψουλες. Στο σημείο αυτό θα πρέπει σημειωθεί ότι οι εταιρείες συνεχώς επεκτείνουν τη ποικιλία σε κάψουλες.

Σε ποιους απευθύνεται


Σε όσους επιθυμούν μία μικρή και φορητή μηχανή έτσι ώστε να παρασκευάζουν γρήγορα και εύκολα διάφορα ροφήματα (π.χ. espresso, σοκολάτα).

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;


Όπως διαπιστώσαμε, η κάθε μηχανή espresso έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά. Καλό θα είναι να διαλέξουμε με βάση τις πραγματικές απαιτήσεις μας χωρίς να παραγνωρίσουμε τα εν γένει θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά του κάθε είδους.