ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

ΦΩΤΟΚΥΤΤΑΡΟ ΜΕΡΑΣ ΝΥΧΤΑΣ

Φωτοκύτταρο μέρας-νύχτας ή διακόπτης λυκόφωτος


Το φωτοκύτταρο μέρας-νύχτας ή διακόπτης λυκόφωτος ελέγχει κυκλώματα φωτισμού ή ρολών με βάση ένα προκαθορισμένο όριο φωτεινότητας του περιβάλλοντος σε lux.
Είναι εφοδιασμένος με ένα αισθητήρα ανίχνευσης φυσικής φωτεινότητας, ο οποίος αντιλαμβάνεται κάθε μεταβολή, αύξηση ή μείωση, σε σχέση με προκαθορισμένη τιμή και ανάλογα ανοίγει ή κλείνει το κύκλωμα.

Διαθέτουν μία
μεταγωγική επαφή με την οποία μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν φορτία, ανάλογα με το μετρούμενο επίπεδο φωτεινότητας στο χώρο
Ο διακόπτης διαθέτει
χρονική καθυστέρηση στην ενεργοποίησή του, με σκοπό την αποφυγή σφαλμάτων από στιγμιαία αλλαγή της φωτεινότητας, όπως για παράδειγμα αστραπές, προβολείς αυτοκινήτων κ.λ.π
Οι εντάσεις φωτισμού που χρειάζεται το φωτοκύτταρο για να οπλίσει και να ξεοπλίσει μπορεί να είνα σταθερές ή ρυθμιζόμενες. Κυμαίνονται ανάλογα με το φωτοκύτταρο από 2 lux (ενεργοποίηση) και μέχρι 200 lux (απενεργοπίηση)
Το φορτίο που μπορεί να συνδέσει χωρίς τη βοήθεια ρελέ ισχύος είναι από 6 Α έως 20Α

Κατά τη συνδεσμολογία στο μαύρο ή καφέ δίνουμε τη φάση, στο μπλε ή πράσινο δίνουμε ουδέτερο και στο κόκκινο συνδέουμε το φορτίο. Επίσης υπάρχουν και φωτοκύτταρα με τροφοδοσία 12V DCΥπάρχουν και φωτοκύτταρα ράγας δύο στοιχείων. Στη ράγα μπαίνει ο μηχανισμός των επαφών (διακόπτης) που συνδέουν ή αποσυνδέουν τα φορτία, ενώ το αισθητήριο ανίχνευσης μπαίνει σε απόσταση σε εξωτερικό χώρο. Η απόσταση δίνεται στα χαρακτηριστικά του φωτοκύτταρου.
Επίσης στα χαρακτηριστικά του δίνεται η ρύθμιση της φωτεινότητας ενεργοποίησης


Εφαρμογές

Φωτισμός κήπων, κοινόχρηστων χώρων, εμπορικών κέντρων, κτιριακών εγκαταστάσεων, χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, πλατειών, γηπέδων και γενικότερα υπαίθριων χώρων. Επίσης χρησιμοποιείται και για τη λειτουργία ηλεκτρικών ρολών.

Εάν το φορτίο που πρέπει να ελέγξουμε με το φωτοκύτταρο είναι μεγαλύτερης ισχύος από αυτό που γράφει στα χαρακτηριστικά του τότε χρησιμοποιούμε και ένα ρελέ ισχύος με ισχύ όση και η ισχύς του φορτίου


Τέλος υπάρχουν και φωτοκύτταρα με δυνατότητα σύνδεσης σε διαφορετικές εντάσεις φωτισμού 2 φορτίων