ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ


Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση μιας οικίας ή ενός επαγγελματικού χώρου είναι μια διαδικασία  σύνθετη και πολύπλοκη, γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό ο ηλεκτρολόγος που θα αναλάβει το  έργο να είναι ένας πιστοποιημένος επαγγελματίας και να έχει εμπειρία ώστε το αποτέλεσμα  να είναι ασφαλές, λειτουργικό και αισθητικά άρτιο.

Οι γνώσεις ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ πιστοποιούνται από το υπουργείο βιομηχανίας μέσω εξετάσεων .Όλοι οι τεχνικοί οφείλουν να έχουν της άδειες εξασκήσεως επαγγέλματος ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ Η' ΝΑ ΕΧΟΥΝ ταυτότητα μέλους από ομοσπονδία ηλεκτρολόγων η οποία στο πίσω μέρος πρέπει να φέρει αριθμούς αδείας εξασκήσεως επαγγέλματος και ιδιότητα πχ φωτισμού – κίνηση – ανελκυστήρες – υποσταθμών. Ο πελάτης ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ελέγξει τα έγραφα αυτά για την ασφάλεια του πριν από κάθε επισκευή - εγκατάσταση . Αν δεν φέρει έγραφα – αποδεικτικά έχει νόμιμο δικαίωμα να αρνηθεί την οποιαδήποτε επισκευή η χρέωση

Επειδή  το ρεύμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο …και δεν συγχωρεί λάθη ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ πριν επέμβει στην  εγκατάστασή σας

Με λίγα λόγια η δημιουργία μιας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης δεν είναι μια εύκολη  διαδικασία. Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν να είναι πολύ καλής ποιότητας, αλλά νούμερο ένα είναι η επιλογή του σωστού επαγγελματία που θα δώσει όλη του την προσοχή στην λεπτομέρεια για να προσφέρει μια εγγυημένη κατασκευή.

Για τους επιχειρηματίες, σας ενημερώνουμε, ότι οι κίνδυνοι όταν χρησιμοποιούνται άτομα χωρίς άδεια, χωρίς τις στοιχειώδεις γνώσεις και νόμιμα παραστατικά, δεν αφορούν μόνο την ασφάλεια τη δική σας και των πελατών σας, αλλά και την αποφυγή των προστίμων που έχουν θεσμοθετηθεί για τις επιχειρήσεις.


Σας ενημερώνουμε ότι ο λαθρεγκαταστάτης όταν εισέρχεται στην επιχείρηση, για να εκτελέσει ηλεκτρολογικές εργασίες, επειδή δεν είναι νόμιμος ελεύθερος επαγγελματίας, θεωρείται υπάλληλος του καταστήματος και μπορεί να επιβληθεί το πρόστιμο των 10.500 ευρώ.


Σε περίπτωση κακοτεχνίας και πρόκλησης ατυχήματος, το πρόστιμο για το κατάστημα μπορεί να φτάσει τις 50.000 ευρώ και ανάκληση προσωρινή ή μόνιμη της αδείας του καταστήματος .

Είναι αναγκαία η λήψη μέτρων από τους πολίτες, τους επαγγελματίες Ηλεκτρολόγους και τους αρμόδιους για την αντιμετώπιση των λαθροεγκαταστατών αλλά και την αντισυναδελφική συμπεριφορά όσων υπογράφουν γι' αυτούς Υπεύθυνες Δηλώσεις ή μπαίνουν σε μισοτελειωμένες δουλειές άλλων.Δηλαδή, πρώτα εμείς να φροντίσουμε να γίνουμε σωστοί, να μην υπογράφουμε για δουλειές λαθροεγκαταστατών και, κυρίως, όταν μπαίνουμε σε δουλειές άλλων συναδέλφων να επικοινωνούμε πρώτα μαζί τους για να αποσαφηνίζονται τα πάντα».
Θα πρέπει να το ακολουθούν όλοι οι συνάδελφοι έναντι σε οποιαδήποτε μορφή προσωπικής ανάδειξης η φιλοδοξίας.

Ηλεκτρολόγοι χωρίς άδειες, ακόμη και δημόσιοι υπάλληλοι, απασχολούνται από μηχανικούς κ.α. που προφανώς στη λογική της μείωσης του κόστους, εφαρμόζουν αυτήν την τακτική.

Αν συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα, που γίνονται όλο και πιο συχνά, τότε οι επαγγελματίες Ηλεκτρολόγοι, οι σωστοί και έντιμοι που τιμούν το επάγγελμα και το χώρο, θα εξοστρακιστούν από την αγορά ή θα γίνουν υπάλληλοι των κατασκευαστών για λίγα ευρώ»
Παρακαλούμε το κοινό να κάνουν έγγραφες καταγγελίες για περιπτώσεις λαθροεγκαταστατών που πέφτουν στην αντίληψή σας, προκειμένου να κινηθούμε κι εμείς με τη σειρά μας.


Είναι ξεκάθαρο ότι η διοίκηση των Συνδέσμων έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα, στο μέτρο των δυνατοτήτων και των δικαιωμάτων που τους δίνει ο νόμος, να βάλει φραγμό στην απασχόληση των παράνομων Ηλεκτρολόγων.
Με αποδείξεις, όλοι εμείς ας προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τους συναδέλφους και εμάς.

Οι λαθρεγκαταστάτες είναι ένα πάγιο πρόβλημα σε πανελλαδικό επίπεδο. Μια σωστή και ασφαλής εγκατάσταση βάσει των σωστών προδιαγραφών και των προτύπων, έχει ένα κόστος. Καλώς ή κακώς υπάρχει. Όταν κάποιος λαθρεγκαταστάτης δεν έχει τα έξοδα που έχουμε εμείς το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται το κόστος και να δημιουργείται ένας μη υγιής ανταγωνισμός.
Για να κερδίσουν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είναι άνθρωποι καριέρας, το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν προβλήματα σε εμάς. Οι εγκαταστάσεις δεν γίνονται σωστά και αυτό βαραίνει αυτούς που κάνουν σωστά τη δουλειά τους  προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν στο κόστος, που εκείνοι ρίχνουν αλλά και στις συνθήκες διαβίωσής τους.
Την δραστηριότητα των λαθρεγκαταστατών προσπαθούμε, με διάφορα μέσα, να την πατάξουμε.
Οι λαθρεγκαταστάτες είναι το μείζον πρόβλημα ενός ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη καριέρας, ο οποίος συνεχώς ενημερώνεται με σεμινάρια και παλεύει για τον κλάδο του.


πηγές:προβληματισμοί διαφόρων συνδέσμων εργοληπτών Ηλεκτρολόγων