ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΤΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


Η ηλεκτρική ενέργεια μετριέται σε (κιλο)βατώρες. Η ενέργεια που καταναλώνεται από μια συσκευή ανα μονάδα χρόνου (δευτερόλεπτο) ονομάζεται φαινόμενη ισχύ [S]και μετριέται σε KVA. Το σύνολο της ισχύος (φαινόμενη) μιας συσκευής χωρίζεται σε δυο υποσύνολα. Την ενεργό ισχύ [P] και την άεργο[Q]. Η ενεργός ισχύς [P], δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια ανά δευτερόλεπτο που παράγει πραγματικό έργο μετριέται σε (kW). Με πραγματικό έργο εννοούμαι το σύνολο της ενέργειας που τελικά μετατρέπεται στην π.χ. κίνηση που επιθυμούμε. Το δεύτερο υποσύνολο της φαινόμενης ισχύος ονομάζεται άεργος ισχύς [Q] και μετριέται σε (kVAr). Ονομάζεται άεργος διότι σε αντίθεση με την ενεργό ισχύ δεν μετατρέπεται σε έργο αλλά αντανακλάται από την συσκευή και επιστρέφει στο ηλεκτρικό δίκτυο με διαφορετική μορφή. Σε αναλογία μπορεί κανείς να φανταστεί την πορεία μιας ηλιαχτίδας μέσα από ένα παράθυρο. Ένα ποσοστό της περνά από το παράθυρο και το υπόλοιπο αντανακλάται αλλά έχει διαφορετική κατεύθυνση από την αρχική. Από τις συσκευές που δημιουργούν άεργο ισχύ, είναι κυρίως αυτές με επαγωγική συμπεριφορά, δηλαδή αυτές που ενσωματώνουν πηνία, π.χ. κινητήρες, φωτιστικά φθορίου, μετασχηματιστές…

Ο «εξοικονομητής» που πωλείται από τους διάφορους επιτήδειους αποτελείται από έναν κοινό πυκνωτή συσκευασμένο σε ένα κουτί, που εφαρμόζει σε μια πρίζα. Υλικά, που κοστίζουν σε ένα ακριβό κατάστημα ηλεκτρολογικού υλικού κάτω από 5 Ευρώ. Η δε λειτουργία του «εξοικονομητή» είναι να μειώσει την άεργο ισχύ αν αυτή υπάρχει. Στον οικιακό τομέα υπάρχει ελάχιστη άεργο ισχύ που δημιουργείται ίσως από πεπαλαιωμένο ψυγείο ή παλαιού τύπου κλιματισμού ή από κάποιο πιεστικό.

Ο μύθος:

Πράγματι, η τοποθέτηση αυτής της «θαυματουργής» συσκευής σε μια πρίζα στο σπίτι αρκεί για να μειώσει το ρεύμα – που μετράται με ένα πολύμετρο- κατά μερικά Ampere.
{Ανάλογα με την συσκευή, από μερικά δέκατα έως μερικά Ampere.}
Οπότε, αφού μειώνει το ρεύμα που καταναλίσκει η εγκατάσταση, κατά συνέπεια μειώνει και τον λογαριασμό μας. Αρκεί να αγοράσουμε την συσκευή, να την βάλουμε σε μια πρίζα και θα αρχίσουμε από εκείνη κι’ όλας την στιγμή να πληρώνουμε λιγότερο ρεύμα στην Δ.Ε.Η!!!
Είναι τόσο εύκολο να το καταλάβει ο καθένας!
!!!!!

Η αλήθεια:

Η Δ.Ε.Η. δεν μας χρεώνει για την φαινόμενη ισχύ, αλλά για την πραγματική ισχύ!!
Αυτό συμβαίνει, επειδή οι ηλεκτρομηχανικοί μετρητές που είναι εγκατεστημένοι στα σπίτια από την ΔΕΗ δεν έχουν την δυνατότητα να μετρήσουν την άεργο ισχύ. Η άεργος ισχύς τιμολογείται μόνο στα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια και για να μετρηθεί από την ΔΕΗ, είτε υπάρχουν δυο ηλεκτρομηχανικοί μετρητές είτε ηλεκτρονικοί μετρητές ενέργειας.

Η μείωση της ένδειξής της αμπεροτσιμπίδας στα πειράματα των εμπόρων αφορά μόνο την μείωση της άεργου ισχύος και κατεπέκταση της φαινόμενης. Η πραγματική ισχύς δεν μπορεί να μειωθεί λόγο του φυσικού νόμου της αρχής διατήρησης της ενέργειας ( 2ος νόμος της θερμοδυναμικής). 

Συνεπώς:

Ένας εξοικονομητής ενέργειας, ο οποίος βασίζεται στην διόρθωση του συντελεστού ισχύος, και έχει συνδεθεί στο σπίτι μας, δεν επιφέρει καμία μείωση στον λογαριασμό που θα πληρώσουμε στην ΔΕΗ !

Συνεπώς η τακτική προώθησης του οικιακού «εξοικονομητή ηλεκτρικής ενέργειας», η οποία βασίζεται στην απόκρυψη αυτής ακριβώς της βασικής αλήθειας, καθιστά την όλη επιχείρηση προώθησής του, μια επιχείρηση δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων στον υποψήφιο αγοραστή σχετικά με την χρησιμότητα του προϊόντος, με μοναδικό σκοπό τον προσπορισμό του αντιτίμου της συσκευής, για την καταβολή του οποίου, ο αγοραστής δεν πρόκειται ποτέ, να έχει κάποια -έστω και πενιχρή- αποζημίωση, από την λειτουργία της συσκευής αυτής! 

Ποιο είναι το πραγματικό αποτέλεσμα της τοποθέτησης ενός «εξοικονομητή ηλεκτρικής ενέργειας».

Παρά τα όσα ελέχθησαν υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα να εξεταστεί.
Ξέρουμε ότι η τοποθέτηση μιας αντιστάθμισης, μειώνει την άεργο ισχύ που παρέχει το δίκτυο στο αντισταθμισμένο σύστημα, μειώνει το «άεργο» ρεύμα που κυκλοφορεί εκτός του συστήματος, και συνεπώς μειώνει τις "άεργες" θερμικές απώλειες ισχύος στους αγωγούς που τροφοδοτούν το σύστημα αυτό.

Προσοχή: Το «άεργο» ρεύμα κυκλοφορεί στους αγωγούς που παρεμβάλλονται μεταξύ πυκνωτή και επαγωγής, άρα στο σπίτι μας θα πρέπει να τοποθετήσουμε τη συσκευή «θαύμα», όσο πιο κοντά γίνεται στο επαγωγικό φορτίο, όχι σε όποια πρίζα να 'ναι -όπως με "άνεση" συμβουλεύει ο κατασκευαστής-, αλλά στην πιο κοντινή προς το πλυντήριο ρούχων ας πούμε και εννοείται ότι η πρίζα θα πρέπει να είναι στην ίδια φάση του δικτύου με αυτό.

Έτσι, ακόμα κι’ αν το θαύμα δεν γίνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ, υπάρχει πάντα κάποιο κέρδος, μέσω της ελάττωσης των άεργων ρευμάτων μέσα στο οικιακό δίκτυο (τα καλώδια του σπιτιού μας), θα έχουμε
μικρότερη θερμική καταπόνηση των αγωγών –που δεν συμμετέχουν πλέον στην αντιστάθμιση- και μικρότερη πτώση της τάσης που τροφοδοτεί τις συσκευές μας.

Πόσο είναι όμως αυτό το κέρδος, μήπως μας παρέχει επαρκές οικονομικό αντιστάθμισμα, έτσι ώστε η συσκευή αυτή, -παρά την αδυναμία της να μειώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ- τελικώς να αποτελεί μια συμφέρουσα αγορά;

Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε σε ένα εξαιρετικό άρθρο το site : 
Nlcpr.com του
 
Peter Parsons :KVAR Power Factor Correction in the Home is a Scam


Περιληπτικά λοιπόν, κάνει μια υπόθεση εργασίας:

1. Θεωρεί ένα κανονικό πλυντήριο ρούχων , το οποίο απέχει περίπου 12 μέτρα από τον πίνακα τροφοδοσίας του σπιτιού.
2. Το πλυντήριο αυτό πλένει ρούχα κάθε μέρα.
3. Υπολογίζει επακριβώς τις διάφορές απώλειες.
4. Υπολογίζει και το χρηματικό κέρδος που έχουμε με την χρήση ενός οικιακού εξοικονομητή, λόγω της μείωσης των θερμικών απωλειών στους τροφοδοτικούς αγωγούς του πλυντηρίου.
5. Και κάνει τον συνολικό υπολογισμό του κέρδους που φέρνει ο εξοικονομητής - ο οποίος παρεμπιπτόντως κοστίζει περίπου 400$- μετά από καθημερινή χρήση, επί 15 χρόνια, που είναι το προσδόκιμο της ζωής του πυκνωτή.
6. Το κέρδος αυτό προοδευτικά συσσωρευόμενο, το τοκίζει με ένα μέσο επιτόκιο 7%.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το συνολικό κέρδος του εξοικονομητή, μετά από μία δεκαπενταετία, φτάνει το ποσό των 0,04$ ! ! 

Σε ανάλογο υπολογισμό που έγινε προς χάριν του άρθρου, με εξοικονομούμενο ρεύμα 0,4Α, αγωγό 1,5 mm, μήκους 24 m (L=12m, N=12m), και τιμή 0,072 Ε/KWH, με ημερήσια λειτουργία 2 ωρών, τοκισμένο με 3% και μάλιστα -για λόγους απλότητας- όλα τα λεφτά μαζί από την αρχή των 15 ετών (!), το αποτέλεσμα είναι ότι το κέρδος θα ήταν : 0,36 Ευρώ !!! 

{ Με αυτή την λογική και για να μην "αδικηθεί" η συσκευή, ένας ανάλογος υπολογισμός, όπου θεωρείται ότι η συσκευή αντισταθμίζει κάποιο επαγωγικό φορτίο επί 24 ώρες το 24ωρο (!), απέδωσε το ποσόν των 4,35 Ε/15ετία!
Αν όμως τοκιζόταν στην τράπεζα το αντίτιμο της συσκευής -π.χ. επιεικώς 35 Ε- τότε με τους ίδιους όρους μετά από 15 χρόνια θα είχε γίνει 54,53 Ε, συνεπώς η αγορά της συσκευής -έστω και κάτω από εξωπραγματικά βέλτιστες συνθήκες- "αποδίδει" 12,4 φορές λιγότερο!

Τα σχόλια......περιττεύουν!} 


Ας κάνουμε Ένα πείραμα "σαν" αυτό της διαφήμισης....αλλά ολοκληρωμένο!

Προαναφέρθηκε ότι τα προϊόντα αυτά διαφημίζονται και με video.
Δεν θα παρατεθούν, γιατί είναι εύκολο να τα βρήτε στο διαδίκτυο, αντ' αυτών όμως θα δούμε κάποια στιγμιότυπα από δικά μας πειράματα, που αναπαράγουν τις συνθήκες των video.
Βεβαίως υπάρχει μια σημαντική διαφορά, τα δικά μας πειράματα εξετάζουν το θέμα μέχρι την λογική του κατάληξη.
Το γιατί δεν κάνουν κάτι ανάλογο και τα πειράματα της διαφήμισης, θα φανεί στο τέλος.

Πείραμα 1: Δοκιμές με μία διπλή λάμπα φθορισμού.

Ένα πρόχειρο σκαρίφημα της τοπολογίας του πειράματος, για να καταλαβαινόμαστε καλύτερα:

Δημοσίευση Εικόνας

Χρησιμοποιείται σαν φορτίο μια διπλή λάμπα φθορισμού στην τροφοδοσία της οποίας, έχει παρεμβληθεί ένα αμπερόμετρο* για να μετράται το ρεύμα [Ιφ] που απορροφά κατά την λειτουργία της.
{* Δεξιό όργανο, το μόνο ορατό σε αυτή την φωτό.
Αυτό το αμπερόμετρο δεν υπάρχει στα διαφημιστικά πειράματα και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό!}

Δημοσίευση Εικόνας

Με ένα δεύτερο αμπερόμετρο* (αριστερό), μετράται το συνολικό ρεύμα [ Ιολ ] που απορροφά το όλο πείραμα.
{* Ένα ανάλογο αμπερόμετρο χρησιμοποιείται και στα διαφημιστικά πειράματα.}

Α. Ενεργοποιούμε τους διακόπτες και έχουμε την αρχική κατάσταση:

Δημοσίευση Εικόνας

Παρατηρήστε ότι:
1. Το αριστερό πολύμετρο που δείχνει το συνολικό ρεύμα [ Ιολ ], έχει ακριβώς την ίδια ένδειξη* με το δεξιό πολύμετρο, που δείχνει το ρεύμα [ Ιφ ] της λάμπας.
Αυτό είναι φυσικό γιατί δεν υπάρχει τίποτε άλλο συνδεδεμένο στο πείραμα.
{* Η μικροδιαφορά που φαίνεται στις ενδείξεις των οργάνων είναι εντός των προδιαγραφών τους}

Β. Στην συνέχεια μπαίνει στην πρίζα και ο εξοικονομητής:

Δημοσίευση Εικόνας

Ας δούμε την ένδειξη του αριστερού πολύμετρου (Ιολ), η ένδειξη αυτή μειώθηκε -κατά 0,32 Α- 
σε σχέση με αυτήν που ήταν πριν συνδεθεί ο εξοικονομητής.
Και μάλιστα αν κάνουμε τις πράξεις η μείωση είναι της τάξης του 40% ! ! !

Στο σημείο αυτό η διαφήμιση κάνει την κίνηση "Σαχ":

"Είναι φανερό ότι, η σύνδεση του εξοικονομητή προκαλεί αισθητή μείωση του ρεύματος,
άρα και της ισχύος που απορροφά από το δίκτυο το φορτίο (η λάμπα),
άρα κατ' επέκταση και του λογαριασμού της Δ.Ε.Η. ! ! !"
Βεβαίως στο πείραμα μας, υπάρχει και το δεύτερο αμπερόμετρο που δείχνει ότι,
το ρεύμα που απορροφά η λάμπα, παραμένει το ίδιο με πριν την σύνδεση του εξοικονομητή!
Αυτό βεβαίως είναι αναμενόμενο από τη θεωρία, αλλά και ο "απλός" ενδιαφερόμενος το συμπεραίνει, διότι η φωτεινότητα της λάμπας δεν άλλαξε.
Και αυτό ακριβώς συνηγορεί στην ορθότητα των ισχυρισμών της καμπάνιας του εξοικονομητή που λέει ότι:

"Η συσκευή αυτή αποθηκεύει ενέργεια και την αποδίδει στο φορτίο και έτσι
επιτυγχάνει την μείωση των απαιτήσεων που έχει το φορτίο από το δίκτυο!"
Ο αναγνώστης αυτού του άρθρου, γνωρίζει ότι δεν αμφισβητήθηκε πουθενά αυτή η ιδιότητα της συσκευής.
Αυτό που χαρακτηρίστηκε σαν υπόπτου προθέσεως "σφάλμα", είναι το ότι, αποκρύπτεται από τον αγοραστή το γεγονός ότι:

Η ΔΕΗ δεν χρεώνει την κατανάλωση που σχετίζεται με την άεργο ισχύ, στους οικιακούς καταναλωτές

Και επιπλέον αυτού, αυτή η "οικονομικά αδιάφορη" για τον οικιακό καταναλωτή μείωση, του παρουσιάζεται σαν προσδοκώμενη πραγματική μείωση, επί της "πληρωτέας" κατανάλωσης ενέργειας!

Επόμενο λοιπόν είναι -και εδώ είναι ο βασικός λόγος που στην διαφήμιση δεν υπάρχει δεύτερο πολύμετρο- ότι,
αν ο υποψήφιος αγοραστής δει το ρεύμα της λάμπας να μένει σταθερό,
θα αρχίσει να απορεί, αυτό θα φέρει τις ερωτήσεις και η πιθανότητα να ανιχνευτεί -
μέσα από τις πιθανά "μασημένες" απαντήσεις του προωθητή -ότι εδώ "κάτι τρέχει", αυξάνει.
Και αυτό είναι κάτι, που μπορεί να κάνει καλό στον πελάτη, αλλά δεν κάνει καθόλου καλό στον πωλητή.


Η ολοκλήρωση του πειράματος.

Μέχρις εδώ έχουμε δει ότι, το ρεύμα μειώνεται όταν συνδέσουμε τον εξοικονομητή, αλλά κάτι λείπει,... μια κίνηση....
Μια κίνηση, που -μολονότι ένας ερευνητικός νους θα την θεωρούσε απαραίτητη- δεν γίνεται, 
διότι αφενός ο υποψήφιος πελάτης, πολύ πιθανά είναι μη σχετικός με το θέμα, 
και αφετέρου διότι, ο προωθητής το αποφεύγει "πάση θυσία".
Μια κίνηση που επιβάλλεται από την λογική συνέχεια και φέρνει την επιχειρηματολογία προώθησης του προϊόντος, στην λογική της κατάληξη.

1. Είδαμε την κατανάλωση του φορτίου, μόνου του.


2. Είδαμε την κατανάλωση του φορτίου, σε συνδυασμό με τον εξοικονομητή.

Η επόμενη λογική κίνηση :

3. Ας δούμε και την κατανάλωση του εξοικονομητή, μόνου του:

Δημοσίευση Εικόνας

Τώρα βλέπουμε -στο αριστερό όργανο- αυτό που με κανένα τρόπο δεν θέλει ο προωθητής να δούμε :

Ο εξοικονομητής όταν είναι μόνος του -μολονότι η λάμπα είναι σβηστή*- καταναλώνει ρεύμα 0,42 Α! ! !

Μα τόση ώρα μας έλεγαν ότι η συσκευή εξοικονομεί το ρεύμα, δεν μας είπαν ότι το ξοδεύει κι' όλας!!

{*Η ένδειξη του δεξιού οργάνου είναι "παρασιτική" / μηδενική.}

Βεβαίως εμείς ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά η αλήθεια δυστυχώς, δεν είναι προσοδοφόρα για τον προωθητή!

Και αν σκεφτούμε ότι:
1. Η συσκευή εξοικονομεί περίπου 0.32 Α όταν δουλεύει η λάμπα, και ξοδεύει 0,42Α όταν η λάμπα είναι σβηστή.
2. Η λάμπα μένει περισσότερες ώρες σβηστή από ότι αναμμένη.
3. Την συσκευή -σύμφωνα με τις οδηγίες της- την βάζουμε σε μια πρίζα και από εκεί και πέρα την "ξεχνάμε", "αφήνοντάς την να μας εξοικονομεί το ρεύμα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο"!

Θα καταλάβουμε -δεχόμενοι ότι ο προωθητής μας λέει την πλήρη αλήθεια- ότι, ο εξοικονομητής,
ξοδεύοντας περίπου 33% περισσότερο ρεύμα από αυτό που εξοικονομεί, δεν αποτελεί καθόλου συμφέρουσα αγορά!
Και αυτό, ο προωθητής, προτιμά να το "ξεχάσει", έστω και με "θυσία" των ηθικών αρχών του συναλλάσσεσαι!

Βεβαίως δεν είναι γνωστό αν, ο κάθε συγκεκριμένος προωθητής, είναι γνώστης αυτών των "λεπτομερειών",
αλλά σίγουρα οι ευρισκόμενοι στην "κορυφή" του δικτύου παραγωγής και διάθεσης της συσκευής, λογικά είναι!

Τα συμπεράσματα δικά σας!


Πείραμα 2. Η αντιστάθμιση ενός κινητήρα.
{Ισχύει το ίδιο σκαρίφημα με του προηγούμενου πειράματος}


Δημοσίευση Εικόνας

Η άλλη -πολύ συνήθης- οικογένεια επαγωγικών φορτίων που μπορεί να έχουμε σε μια κατοικία, είναι οι διάφοροι -μικροί- κινητήρες.
Ας δούμε τι γίνεται με έναν κινητήρα.
Στο πείραμα αυτό, έχει χρησιμοποιηθεί ένας κινητήρας που έχει τύλιγμα εκκίνησης το οποίο τροφοδοτείται μέσω ενός πυκνωτή*.

Δημοσίευση Εικόνας

{*Όταν ο κινητήρας τροφοδοτηθεί, το ρελέ που φαίνεται στην φωτογραφία (καλύτερα όμως, τρεις φώτο παρακάτω), κλείνει τις επαφές του και συνδέει -μέσω του πυκνωτού- την τάση του δικτύου στο βοηθητικό τύλιγμα εκκίνησης.
Το ρελέ αυτό, κρατά τις επαφές του κλειστές μέχρι ο κινητήρας να επιταχυνθεί αρκετά, τότε -λόγω της μείωσης του ρεύματος εκκίνησης- το ρελέ απολύει και ανοίγοντας τις επαφές του, αποσυνδέει τον πυκνωτή από το βοηθητικό τύλιγμα εκκίνησης.
Αυτή είναι μια διαδεδομένη τεχνική στις περιπτώσεις όπου απαιτείται, ο κινητήρας να έχει μεγάλη ροπή εκκίνησης.}

Δημοσίευση Εικόνας

Όπως βλέπετε, για λόγους ευκολίας χρησιμοποιήθηκε ένα πολύπριζο, στο οποίο έχουν βυσματωθεί δύο πρίζες με διακόπτη.
Από τις πρίζες αυτές τροφοδοτούνται ο κινητήρας (δεξιά πρίζα) και ο πυκνωτής αντιστάθμισης (αριστερή πρίζα).

Το καλώδιο του πολύπριζου κόπηκε και παρεμβλήθηκαν δύο μπόρνες για να συνδέεται το Αμπερόμετρο (αριστερό όργανο):

Δημοσίευση Εικόνας

Στον δρομέα του κινητήρα, κολήθηκε μια ταινία, για να φαίνεται στις φωτογραφίες αν αυτός περιστρέφεται η όχι.

Δημοσίευση Εικόνας

{Σε αυτήν την φωτό μπορείτε να δείτε καλύτερα το ρελέ και τον πυκνωτή εκκίνησης πίσω του}

Για το πρώτο test ας χρησιμοποιήσουμε σαν αντιστάθμιση έναν πυκνωτή 16 μF:

Δημοσίευση Εικόνας


Δοκιμή 1: Πυκνωτής 16 μF.

Βήμα 1:


Όλα είναι έτοιμα για να γίνουν οι μετρήσεις, τάση έχει δοθεί στο πολύμπριζο αλλά οι διακόπτες των πριζών, είναι ανοικτοί.
Έτσι δεν τροφοδοτείται τίποτε άλλο πέραν του Voltmeter (αριστερό όργανο πλέον, γιατί άλλαξε η διάταξη των οργάνων):

Δημοσίευση Εικόνας

Βήμα 2:


Κλείνουμε τον διακόπτη του κινητήρα και αυτός ξεκινά, μετά από μερικά δευτερόλεπτα σταθεροποιείται η ταχύτητά του και βλέπουμε ότι το ρεύμα που απορροφά είναι 1,35 Αac.:

Δημοσίευση Εικόνας

Βήμα 3:


Κλείνουμε και το διακόπτη που συνδέει τον πυκνωτή αντιστάθμισης.
Ο πυκνωτής παραλληλίζεται με τον κινητήρα και το ρεύμα που απορροφά ο κινητήρας, μειώνεται θεαματικά!:

Δημοσίευση Εικόνας

Το ρεύμα είναι πλέον 0,42 Α!
Εδώ ο προωθητής του προϊόντος θα μας μίλαγε για μείωση της κατανάλωσης κατά 68,8% (!).

Βήμα 4:


Εδώ έρχεται η στιγμή που ο προωθητής δεν θέλει να ξέρει!
Ανοίγουμε το διακόπτη του κινητήρα και αυτός σταματά, το μόνο φορτίο που τροφοδοτείται πλέον από το πολύπριζο, είναι ο πυκνωτής:

Δημοσίευση Εικόνας

Ο πυκνωτής μόνος του απορροφά 1,15 Α !
Τι έγινε; (!)
Ο πυκνωτής θέλει αντιστάθμιση; (!)

Αυτό είναι πολύ εύκολο, αρκεί απλά να ενεργοποιήσουμε ξανά τον κινητήρα:

Δημοσίευση Εικόνας

Αυτό ήταν που "χάλαγε" την διαφήμιση, έτσι -όλως "τυχαίως"- παρελείφθη! 

Κάθε πυκνωτής, όταν δεν υπάρχει κάποια επαγωγή για να την αντισταθμίσει*, απορροφά από το δίκτυο άεργο ισχύ, αυξάνοντας έτσι το φαινόμενο ρεύμα.
Το ρεύμα που απορροφά εξαρτάται από την χωρητικότητά του. 

{* Αντισταθμίζω = Ανταλλάσσω ενέργεια}

Για να δούμε μερικά παραδείγματα στα οποία τροφοδοτείται μόνο ο πυκνωτής:

Α. Ένας πυκνωτής 16 μF:

Δημοσίευση Εικόνας

Β. Και ένας των 20 μF:

Δημοσίευση Εικόνας

Το ρεύμα είναι μεγαλύτερο τώρα.

Γ. Και ένας των 6 μF:

Δημοσίευση Εικόνας

Το ρεύμα είναι 0,42 Α, αυτό κάτι μας θυμίζει!

Δημοσίευση Εικόνας

Και είναι φυσικό, γιατί η χωρητικότητα του πυκνωτή που βρίσκεται μέσα στον εξοικονομητή, είναι και αυτή 6 μF!

Με άλλα λόγια δηλαδή, το αποτέλεσμα του τόσο εξελιγμένου, γερμανικής τεχνολογίας, και ψηφιακής εξυπνάδας εξοικονομητή ενέργειας (Προσέξτε το αριστερό όργανο):

Δημοσίευση Εικόνας

Μπορούμε να το πετύχουμε και με έναν απλό -απλούστατο- πυκνωτή των 6 μF! 
(Προσέξτε το δεξιό όργανο, γιατί η φωτό είναι από τρίτο πείραμα, που έγινε αποκλειστικά για την φωτογραφία αυτή και τα όργανα έχουν αλλάξει θέση):

Δημοσίευση Εικόνας

Πετυχαίνουμε το ίδιο -και καλύτερο -αποτέλεσμα με ένα κόστος ασυγκρίτως μικρότερο! !

Εδώ ακριβώς είναι και η "ευκαιρία" προς την "οικονομική ευμάρεια", που διέκριναν κάποιοι!

Τα συμπεράσματα πάλι δικά σας!



πηγή:TheLab.gr