ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ PASSWORD ΤΟΥ ROUTER

Κωδικός Router: Όλες οι Μέθοδοι για να Βρούμε το Password
 
Το Web Interface του router είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια του Power User. Μας επιτρέπει να δούμε την ταχύτητά μας στο Internet, να ανοίξουμε ports, μέχρι και να βελτιώσουμε το σήμα και την ταχύτητα του WiFi μας. Αρκεί, φυσικά, να γνωρίζουμε ποιος είναι ο κωδικός router για να μπούμε...

Προσοχή! Ο οδηγός αυτός αφορά αποκλειστικά το username και το password για να μπούμε στο web interface του Router - όχι για να συνδεθούμε ασύρματα μέσω WiFi.
 

Σε τι χρησιμεύει ο κωδικός router?

 

Για την προστασία του δικτύου και του υπολογιστή μας είναι πολύ σημαντικό το web interface να είναι κλειδωμένο με κωδικό.
Αλλιώς, κυριολεκτικά οποιοσδήποτε στον κόσμο γνωρίζει την τρέχουσα εξωτερική IP μας θα μπορούσε να μπει στο router μας, να ανοίξει ports και ίσως και να πάρει τον έλεγχο του υπολογιστή μας.
 
Τι γίνεται όμως αν ξεχάσαμε ποιος είναι ο κωδικός router μας, ή αγοράσαμε ένα μεταχειρισμένο router κλειδωμένο?
 
Στον οδηγό αυτό θα δούμε όλους τους τρόπους για να αποκτήσουμε ξανά πρόσβαση στο εσωτερικό του router.
 

Βρίσκουμε το προεπιλεγμένο username και password

 

Αν δεν έχουμε αλλάξει ποτέ το password, το πιθανότερο είναι πως ισχύει ο προεπιλεγμένος κωδικός router που έχει οριστεί από το εργοστάσιο.
 
Ακόμα κι αν όντως είχαμε αλλάξει τον password και ξεχάσαμε ποιο βάλαμε, θα μας χρειαστεί να γνωρίζουμε ποιος είναι ο προεπιλεγμένος κωδικός router.

Μέθοδος 1η. Κοιτάζοντας κάτω ή πίσω από το router

 

Σε όλους σχεδόν τους routers που δίνουν δώρο οι ISP με τη σύνδεση, το username και ο κωδικός router αναγράφεται σε ένα αυτοκόλλητο στο πίσω ή το κάτω μέρος.

κωδικός router password 0001

Μέθοδος 2η. Διαβάζοντας το manual

 

Αν έχουμε κρατήσει το manual του router μας – ποτέ δεν πετάμε manual συσκευών που λειτουργούν ακόμα – είναι πολύ πιθανό να αναγράφει εκεί το default username και ο κωδικός router.

κωδικός router password 00001

Μπορεί επίσης οι ίδιες πληροφορίες να καταγράφονται στις οδηγίες για τη ρύθμιση της σύνδεσής μας στο Internet.

Μέθοδος 3η. Ψάχνοντας στο Internet

 

To RouterPasswords.com είναι η μεγαλύτερη βάση δεδομένων για κωδικούς Router, η οποία ανανεώνεται συνεχώς με τα νεότερα μοντέλα.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μπούμε στη σελίδα, να επιλέξουμε τον κατασκευαστή του Router μας, να κάνουμε αναζήτηση και με μια ματιά θα δούμε ποιο είναι το username και ο προεπιλεγμένος κωδικός router για κάθε μοντέλο.

κωδικός router password 02

Η συγκεκριμένη σελίδα περιλαμβάνει όντως αμέτρητες επιλογές, και μάρκες που καν δεν γνωρίζαμε πως υπάρχουν.
Παραδόξως, όμως, απουσιάζουν εντελώς τα Thomson (SpeedTouch), που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα - δεν βρίσκονται ούτε στην ενότητα των Alcatel.
(αυτό κάτι λέει για την ποιότητα των router που δίνουν τζάμπα οι πάροχοι Internet)
Αν λοιπόν δεν βρούμε το μοντέλο του router μας στο προηγούμενο site, μπορούμε να κάνουμε μια αναζήτηση στο http://www.routeripaddress.com/

κωδικός router password 03

Σε αυτό το site φυσικά αναγράφεται ο προεπιλεγμένος κωδικός router για κάθε μοντέλο, αλλά θα βρούμε επίσης και την προεπιλεγμένη διεύθυνση IP του.

κωδικός router password 04

Αν δεν βρούμε το router μας σε κανένα από τα παραπάνω site, μπορούμε να δοκιμάσουμε μια αναζήτηση στο Google ειδικά για το δικό μας μοντέλο.

κωδικός router password 05

Όλο και κάποιος θα έχει δημοσιεύσει σε κάποιο forum μια σχετική ερώτηση όσον αφορά το "gamimeno to password" και είναι πολύ πιθανό κάποιος να του έχει ήδη απαντήσει.

Μέθοδος 4η. Κάνοντας δοκιμές

 

Θα εκπλαγείτε πόσοι router έχουν τους παρακάτω συνδυασμούς username/password:
u/n: admin
pass: admin

u/n: admin
pass: (κενό)

u/n: admin
pass: 1234

u/n: admin
pass: 12345

u/n: admin
pass: 00000

Δεν χάνουμε τίποτα να τους δοκιμάσουμε.

Μέθοδος 5η. Η υποστήριξη πελατών του ISP

 

Ας μη γελιόμαστε, οι περισσότεροι δεν αγοράζουμε ξεχωριστό router, αλλά κρατάμε αυτόν που μας έκανε δώρο ο ISP με τη σύνδεση, άσχετα με το πόσο γεμάτος τρύπες ασφαλείας μπορεί να είναι.
Αν λοιπόν ψάχνουμε το username και τον κωδικό router για ένα από τα router του ConnX, για παράδειγμα, και για κάποιο λόγο δεν έχει αυτοκόλλητο από κάτω, μπορούμε να ψάξουμε για πληροφορίες στο site του παρόχου.

 κωδικός router password 06

Βέβαια, αν ο χρόνος μας δεν αξίζει τίποτα, μπορούμε να πάρουμε τηλέφωνο και στην εξυπηρέτηση πελατών του ISP, να περιμένουμε 10-15-20-45 λεπτά να απαντήσει κάποιος υπεύθυνος τεχνικής υποστήριξης, και να ρωτήσουμε εκείνον.

Επαναφέρουμε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις

 

Αν, ακόμα και αφού βρήκαμε το default username και password, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να μπούμε στο web interface, αυτό σημαίνει πως έχει αλλαχτεί ο κωδικός router.
Η μόνη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι και η πιο δραστική: το να επαναφέρουμε το router στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις.

κωδικός router password 07

Προσοχή! Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία το πιθανότερο είναι να χαθεί και το username και το password για τη σύνδεσή μας στο Internet.
Πριν προχωρήσουμε, λοιπόν, φροντίζουμε να έχουμε τουλάχιστον τα στοιχεία για τη σύνδεση, ώστε να ξανασυνδεθούμε στο Internet μετά την επαναφορά.
Συνήθως τα στοιχεία της σύνδεσης αναγράφονται στο συμβόλαιο με τον πάροχο.

Όλα τα router διαθέτουν μια μικρή τρύπα με την ένδειξη reset, συνήθως στο πίσω μέρος, ή από κάτω.

κωδικός router password 09

Χρησιμοποιώντας τη μύτη ενός στυλό ή έναν ανοιγμένο συνδετήρα, μπορούμε να πατήσουμε το κουμπί που βρίσκεται στο βάθος αυτής της τρύπας.

κωδικός router password 10

Για να επαναφέρουμε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις, θα πρέπει να κρατήσουμε πατημένο το κουμπί reset για μερικά δευτερόλεπτα, συνήθως γύρω στα 10.
Αν δεν κρατήσουμε το κουμπί πατημένο αρκετά, ο router θα κάνει απλά επανεκκίνηση.
Κατά τη διάρκεια της επαναφοράς θα αναβοσβήνουν τα φωτάκια του router, ενώ θα χάσει προσωρινά την επαφή του με τα Windows.
Μόλις είναι ξανά ορατό στα windows, μπορούμε να μπούμε στο web interface, με το default username και password που έχουμε βρει ήδη.

κωδικός router password 11

Επειδή όπως είδαμε οι προεπιλεγμένες τιμές είναι λίγο πολύ διαθέσιμες για όλους, καλό είναι να αλλάξουμε τον κωδικό router με την πρώτη ευκαιρία.

πηγή pcstep.gr