ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΡΕΛΕ ΔΙΑΦΥΓΗΣ

Εκτός από τους συνηθισμένους τύπους του διακόπτη διαφυγής έντασης (ΔΔΕ) τύπου Α,Β,F και AC ευαισθησίας 30mA που αναπτύξαμε σε άλλο άρθρο θα δούμε και κάποιους άλλους τύπους

Α) ΔΔΕ με ευαισθησία 10mA-100mA-300mA

Όταν το ανθρώπινο σώμα διαρρέεται από ρεύμα έντασης πάνω από μια τιμή παρουσιάζεται μούδιασμα στους μυς, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η απομάκρυνση του ανθρώπου από το ρεύμα με τις δικές του δυνάμεις. Η τιμή αυτή του ρεύματος χαρακτηρίζεται ως <<όριο απομάκρυνσης από το ρεύμα>>.

Ο ΔΔΕ με ένταση ρεύματος διαρροής 10
mA διακόπτει πολύ κάτω από το όριο απομάκρυνσης από το ρεύμα. Διατίθεται για ονομαστική ένταση μέχρι 16A και είναι κατάλληλος για να προστατεύει κυκλώματα πριζών, κυρίως εργοταξίων, και να τοποθετείται σε χώρους υψηλού κινδύνου (λουτρά, WC, κ.λ.π).



Στην αγορά κυκλοφορούν και ρελέ διαρροής έντασης με ευαισθησία στα 100, 300 και 500 mA , όπως θα δούμε παρακάτω, δηλαδή πέφτουν σε  περίπτωση διαρροής πάνω από 100 ή 300 ή 500mA αντίστοιχα.
 Eξωτερικά, στις διαστάσεις και στα χρώματα είναι ίδια με αυτά των 30mA.

ΠΡΟΣΟΧΗ αυτά δεν είναι κατά της ηλεκτροπληξίας και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως αντιηλεκτροπληξιακά. Προστατεύουν μόνο από πυρκαγιά (τα 100mA και 300mA)

Έτσι, αν σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση έχουμε μια φθορά της γείωσης με ρεύμα λίγο μικρότερο από αυτό με το οποίο λειτουργεί η ασφάλεια της εγκατάστασης (π.χ. ένα ρεύμα διαρροής στη γείωση 20Α σε ασφάλεια 25 Α), τότε δεν διακόπτεται η παροχή τάσης στην εγκατάσταση, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να τροφοδοτείται η γείωση με ρεύμα διαρροής και με κίνδυνο πυρκαγιάς.
Αντίθετα, αν η εγκατάσταση προστατεύεται με ρελέ προστασίας, δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.
Αυτό συμβαίνει, γιατί με τη γέννηση του αρχικού ρεύματος από τη φθορά της γείωσης το ρελέ προστασίας πέφτει αμέσως και διακόπτει το κύκλωμα.




Διατάξεις διαφορικού ρεύματος τύπου «S» 300mA, επιλεκτικές
 
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη ή απαίτηση για την εν σειρά σύνδεση διατάξεων διαφορικού ρεύματος, τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να επιτευχθεί μια επιλεκτική λειτουργία - απόζευξη σε περίπτωση σφάλματος.
Οι εν σειρά διατάξεις θα πρέπει να λειτουργούν κλιμακούμενα τόσο στο ονομαστικό ρεύμα διαρροής ΙΔΝ , όσο και στον χρόνο απόζευξης.
Οι διατάξεις αυτές τύπου S με μεγαλύτερη χρονοκαθυστέρηση από αυτές του τύπου «G» ονομάζονται και επιλεκτικές.

Οι διατάξεις αυτές έχουν χρόνο απόζευξης μεταξύ 50 και 150 msec με ρεύμα διαρροής  > 5 ΙΔΝ (δεν προστατεύουν από ηλεκτροπληξία).
 Επίσης παρουσιάζουν εκτός των άλλων και μια πολύ υψηλή σταθερότητα σε κρουστικό ρεύμα στα 5 kA (μορφή ρεύματος 8/20) και χαρακτηρίζονται με το σύμβολο
«S».



Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ελληνική νομοθεσία επιβάλλει παντού ΔΔΕ 30mA
Οι ΔΔΕ 300mA τότε που τοποθετούνται?

Όπως φαίνεται και στη διπλανή φωτογραφία ένας τρόπος επιλεκτικής συνεργασίας των RCD (αντιηλεκτροπληξιακών ρελέ) που χρησιμοποιείται στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ αποτελείται από 2 ρελέ , από τα οποία εκείνο που ελέγχει
ρεύμα διαρροής 300 mA λειτουργεί ως γενικό ρελέ προστασίας όλης της Ε.Η.Ε και το ρελέ των 30 mA ως επιμέρους προστασία των ηλεκτρικών κυκλωμάτων του μπάνιου.



ΔΔΕ με ΙΔΝ > 30mA  δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην χώρα μας σαν αποκλειστικό μέσο προστασίας έναντι διαρροής.

Β) ΔΔΕ με αυτόματη ασφάλεια (RCBO)
Residual Current Circuit Breaker with Overload protection


Χρησιμοποιούνται για λόγους εξοικονόμησης χώρου στον πίνακα.
Οι
RCBO έχουν ενσωματωμένη μικροαυτόματη ασφάλεια και χρησιμοποιούνται για την επιμέρους προστασία γραμμών όπως πλυντηρίων, ηλεκτρικής κουζίνας, κ.λ.π.

Αποτελούν ιδανική λύση για διαχωρισμό ηλεκτρικών γραμμών και ιδιαίτερα φορτίων όπως το ψυγείο, που σε περίπτωση σφάλματος σε κάποιο άλλο σημείο της εγκατάστασης να μπορούν να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται κανονικά.

Ανιχνεύουν διαρροές ηλεκτρικού ρεύματος, υπερφορτίσεις  και βραχυκυκλώματα.






Γ) Αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ διαφυγής ενσωματωμένο στην πρίζα




Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συσκευές που θα χρησιμοποιήσουμε σε κήπο στην Ελλάδα; 

Ρωτάμε επειδή βλέπουμε να προορίζεται για την ευρωπαική αγορά. Γράφει κάτι το πρότυπο μας ΕΛΟΤ HD 384 γι’ αυτό;
Ψάχνοντας στο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 βρήκαμε την παράγραφο 471.2.3:
«Προστασία στο εξωτερικό του κτιρίου ή σε ειδικούς χώρους»
Όταν εφαρµόζεται το µέτρο προστασίας έναντι έµµεσης επαφής µε αυτόµατη διακοπή της τροφοδότησης και εφόσον υπάρχουν ρευµατοδότες ονοµαστικού ρεύµατος µέχρι 20 Α που βρίσκονται στο εξωτερικό του κτιρίου ή που είναι ενδεχόµενο να τροφοδοτήσουν κινητές συσκευές στο εξωτερικό του κτιρίου, η προστασία αυτών των ρευµατοδοτών πρέπει να εξασφαλίζεται µε διατάξεις προστασίας διαφορικού ρεύµατος µε ονοµαστικό διαφορικό ρεύµα λειτουργίας Ι∆ n που δεν θα υπερβαίνει τα 30 mA.
 Επίσης η χρησιµοποίηση διατάξεων προστασίας διαφορικού ρεύµατος επιβάλλεται για την προστασία ρευµατοδοτών σε ορισµένους ειδικούς χώρους όπως ορίζεται στο Μέρος 7.
Σηµείωση: Όταν προβλέπεται η χρησιµοποίηση περισσότερων κινητών συσκευών στο εξωτερικό του κτιρίου ή σε ειδικούς χώρους, συνιστάται η εγκατάσταση ανάλογου αριθµού ρευµατοδοτών, ώστε να αποφεύγεται η χρησιµοποίηση διακλαδωτήρων ή παρόµοιων εξαρτηµάτων.

Σχόλιο συντάκτη : Κατά τη γνώμη μας , το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 εφόσον δεν κάνει κάποια ιδιαίτερη νύξη στον τύπο του ρελέ (RCCB , RCBO ,PCD κ.τ.λ.) που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση εγκατάστασης δε νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα να χρησιμοποιήσουμε τα φορητά RCD (Portable RCD).
Βέβαια ένα θέμα που εγείρεται εδώ, αφορά την επιλεκτικότητα ανάμεσα στο αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ (που υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχει πλέον στον ηλεκτρικό πίνακα της Ε.Η.Ε.) με το αντίστοιχο RCD που υπάρχει στο φις ή την πρίζα. (πηγή:http://ehe-greece.blogspot.com/)





Αν δείτε και τους καταλόγους των μεγάλων εταιρειών, δεν θα βρείτε τέτοιους ΔΔΕ. Οι μόνες εταιρείες που φέρνουν τέτοιου τύπου ρελέ διαρροής είναι η AEG, CRELI και η Gacia. Σε ABB, HAGER, LEGRAND, SCHNEIDER, SIEMENS δε θα βρείτε στους καταλόγους τους. Με βάση τον ΕLOT HD384 ο τύπος αυτών των ΔΔΕ απαγορεύεται καθώς στην παράγραφο 531.2.1.1 αναφέρει:
531.2.1.1 Η διάταξη προστασίας διαφορικού ρεύµατος πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα από την τάση της γραµµής ή την τάση µιας βοηθητικής πηγής και πρέπει να εξασφαλίζει την απόζευξη όλων των ενεργών αγωγών του προστατευόµενου κυκλώµατος µε τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στο Τµήµα 461.



Δ) Διακόπτης διαρροής RCBO με πρόσθετη προστασία απουσίας ουδετέρου και γείωσης


Ο διακόπτης διαρροής C60H RCBO, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του, παρέχει προστασία από υπερφόρτιση και βραχυκύκλωμα, διαρροή και απουσία ουδετέρου και γείωσης.

Η ενσωματωμένη προστασία από υπερφόρτιση και βραχυκύκλωμα είναι χαρακτηριστικής C, το ονομαστικό του φορτίο είναι 6-10-16-20-32-45Α και με ευαισθησία στο ρεύμα διαρροής της τάξης 10-30-100mA. Βγαίνει σε τύπους ΑC και Α στα 10ΚΑ.

Δείτε τα χαρακτηριστικά του:




Είναι αυτός ο τύπος ΔΔΕ σύμφωνος με τον ΕΛΟΤ HD384;

Ο ΕΛΟΤHD384 λέει στην παράγραφο 531.2.1.1


Η διάταξη προστασίας διαφορικού
ρεύµατος πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα από την τάση της γραµµής ή την τάση µιας βοηθητικής πηγής και πρέπει να εξασφαλίζει την απόζευξη όλων των ενεργών αγωγών του προστατευόµενου κυκλώµατος µε τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στο Τµήµα 461.

Ο συγκεκριμένος ΔΔΕ δεν διακόπτει ουδέτερο παρά μόνο τη φάση. Άρα δεν είναι επιτρεπτή η χρήση του στην Ελλάδα με βάση το ισχύον πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384.
Επίσης να αναφέρω ότι αυτό το ηλεκτρολογικό υλικό έχει απαγορευτεί στην Κύπρο  από τον 07.2017 από το αρμόδιο Υπουργείο τους. Διαβάστε γιατί (πηγή:Γιώργος Σαρρής)


Ε) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΡΕΛΕ ΔΙΑΡΡΟΗΣ

  Για τη σωστή προστασία από ηλεκτροπληξία, η τοποθέτηση ρελέ διαρροής στον πίνακα είναι επιτακτική. Ορισμένες όμως φορές μεταβατικά ηλεκτρικά φαινόμενα (κεραυνός) ενδέχεται στιγμιαία να ενεργοποιήσουν την πτώση του ρελέ διαρροής χωρίς πραγματική αιτία. Το αποτέλεσμα είναι μια άσκοπη και χωρίς λόγο διακοπή ρεύματος. Η διακοπή αυτή μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στους καλεσμένους σας, ή αν απουσιάζετε από το σπίτι να σταματήσει τη λειτουργία κρίσιμων συσκευών όπως ψυγεία, καταψύκτες και αυτόματο πότισμα. Τη λύση έρχεται να δώσει ο μηχανισμός STOP & GO, που σε αυτές τις περιπτώσεις άσκοπης διακοπής, επαναφέρει αυτόματα το ρεύμα.



Η επανόπλιση του ρελέ γίνεται μόνο μετά από έλεγχο της εγκατάστασης για τυχόν διαρροές και κατάσταση της μόνωσης και μόνο εφόσον διαπιστωθεί ότι αυτές οι διαρροές δεν υφίστανται πλέον.
Συνολικά τα ρελέ ελέγχουν έως και τρεις φορές την εγκατάσταση για ύπαρξη διαρροών, με χρονικές καθυστερήσεις μεταξύ των ελέγχων και σε περίπτωση που και στους τρεις ελέγχους διαπιστωθεί διαρροή, σταματάει ο έλεγχος αφού αυτό συνεπάγεται ότι η διαρροή είναι μόνιμη και απαιτείται έλεγχος από τον εγκαταστάτη.



Βασικά πλεονεκτήµατα

• Μικρότερος χρόνος διακοπής τροφοδοσίας σε περίπτωση µεταβατικών σφαλµάτων  µόνωσης : αυτόµατη  επαναφορά

•Ασφάλεια : επιτήρηση και έλεγχος της µόνωσης πριν από κάθε προσπάθεια επαναφοράς

•Εξοικονόµηση χρόνου συντήρησης χάρη στην παρατεταµένη  επιτήρηση µόνωσης και την αποµακρυσµένη  ένδειξη

•Καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών: η λειτουργία συναγερµών και άλλων συστηµάτων ασφαλείας αποκαθίσταται γρήγορα αν  αφοπλίσει σε ένα µεταβατικό σφάλµα


Επίσης κάποια ρελέ διαρροής με αυτόματη επαναφορά διαθέτουν επίσης επαφές που επιτρέπουν την χειροκίνητη επαναφορά µε τηλεχειρισµό µέσω µπουτόν όπως το REC Plus . Επίσης το REC Plus διαθέτει µία µεταγωγική επαφή σηµατοδότησης της κατάστασης του συνδεδεµένου µέσου προστασίας.



η) Ρυθμιζόμενα βιομηχανικά ρελέ διαρροής

Επιτήρηση δικτύου και προστασία
Επιτρέπουν την επιτήρηση και προστασία των δικτύων διανομής χαμηλής τάσης μέσω της χρήσης τοροειδών μετασχηματιστών.

Επιτυγχάνοντας την προστασία
Λόγω των ηλεκτρονικών ρελέ ρεύματος διαρροής δίνεται η δυνατότητα να μετρήσουμε το ρεύμα διαρροής προς γη. Τα ρελέ λειτουργούν συγχρόνως με έναν εξωτερικό τοροειδή μετασχηματιστή. Οι ενεργοί αγωγοί που διατρέχουν τον τοροειδή δημιουργούν ένα μαγνητικό πεδίο ανάλογο της ροής του ρεύματος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες και χωρίς την παρουσία ρευμάτων διαρροής, το διανυσματικό άθροισμα του ρεύματος είναι μηδενικό. Σε περίπτωση σφάλματος δημιουργείται μια ανισορροπία στο διανυσματικό άθροισμα ίση με το ρεύμα διαρροής. Η τιμή του ρεύματος σφάλματος, ανιχνεύεται συνεχώς από τον τοροειδή, όταν το ρελέ ρεύματος διαρροής λαμβάνει το σήμα από τον τοροειδή, ανοίγει τις επαφές εξόδου του.  Τότε  ανοίγει και ο διακόπτης φορτίου.

Ρυθμίζοντας την ευαισθησία και τους χρόνους διακοπής
Η ευαισθησία IΔn μπορεί να ρυθμιστεί από 0,03 έως δεκάδες Αmperes ενώ οι χρόνοι διακοπής από 0 έως λίγα sec, εξασφαλίζοντας έτσι την ευελιξία του ρελέ για πολλαπλές χρήσεις. 
Οι ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται από την πρόσοψη της συσκευής μέσω κατάλληλων ποτενσιομέτρων.

Θα ενεργοποιούνται όταν το διανυσματικό άθροισμα των ρευμάτων των φάσεων και του ουδετέρου είναι διαφορετικό από το μηδέν. Μέσα από τον εξωτερικό τορροειδή διαφορικό μετασχηματιστή θα πρέπει να διέρχονται η φάση και ο ουδέτερος σε μονοφασικά κυκλώματα ή οι τρεις φάσεις και ο ουδέτερος σε τριφασικά κυκλώματα. Θα πρέπει να είναι δυνατή η λειτουργία του ρελέ διαρροής με εξωτερικό Μ/Σ και σε κυκλώματα χωρίς ουδέτερο.

Σε περίπτωση ανίχνευσης σφάλματος διαρροής προς γη, το ρελέ διαρροής μέσω βοηθητικής επαφής θα δίνει εντολή απόζευξης και απομόνωσης σε προπορευόμενο τηλεχειριζόμενο διακόπτη (ρελέ ισχύος).

Τα ρελέ διαφυγής έντασης (ρελέ διαρροής) με εξωτερικό τορροειδή διαφορικό μετασχηματιστή θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου: IEC/EN 60947-2 παράρτημα M.

Η κατηγορία λειτουργίας του ρελέ διαρροής θα είναι τύπου A: για προστασία από διαρροές εναλλασσόμενων ημιτονοειδών ρευμάτων και παλμικών ρευμάτων με συνιστώσες συνεχούς (ρεύματα που προκαλούνται από τη λειτουργία ηλεκτρονικών διατάξεων, λαμπτήρων φθορισμού κλπ.).

Κατασκευή

Οι διακόπτες διαρροής θα πρέπει να μπορούν να τοποθετηθούν σε ράγα DIN (35mm) σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 60715. Ο μηχανισμός λειτουργίας θα πρέπει να είναι στεγανά σφραγισμένος από τον κατασκευαστή για την αποφυγή πρόσβασης στο μηχανισμό απόζευξης. Το περίβλημα θα πρέπει να είναι από μονωτικό υλικό σχεδιασμένο να αντέχει σε σκληρή χρήση χωρίς το ενδεχόμενο τμηματικής ή μόνιμης παραμόρφωσης. Οι ακροδέκτες και τα εκτεθειμένα γυμνά μέρη θα πρέπει να προστατεύονται για περίπτωση ακούσιας επαφής και να έχουν βαθμό προστασίας IP 20.     

Ανάλογα με τις απαιτήσεις της εφαρμογής θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα οπτικής ένδειξης και λειτουργία ειδικής βοηθητικής επαφής για κατάσταση pre-alarm (όταν το μετρούμενο ρεύμα διαρροής είναι στο 60% της ρύθμισης) ή μπάρα με ενδεικτικά LED που απεικονίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα επίπεδα του μετρούμενου ρεύματος διαρροής (όταν το μετρούμενο ρεύμα διαρροής είναι στο 20-40-60-80% της ρύθμισης).

Μεταλλικά τμήματα του μηχανισμού θα πρέπει να είναι από κατασκευής ανθεκτικά ή να επεξεργαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιστέκονται σε ατμοσφαιρική διάβρωση.

Μηχανισμός λειτουργίας

Τα ρελέ διαρροής με εξωτερικό Μ/Σ θα πρέπει να διαθέτουν στην πρόσοψη τους ποτενσιόμετρα για τη ρύθμιση των παραμέτρων λειτουργίας καθώς και μπουτόν για δοκιμή (test) και χειροκίνητη επαναφορά (reset). Σε περίπτωση κανονικής λειτουργίας χωρίς σφάλμα, μια ενδεικτική πράσινη λυχνία (ON) θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη στην πρόσοψη έτσι ώστε να ενημερώνεται ο χειριστής/χρήστης. Σε περίπτωση σφάλματος, μέσω της βοηθητικής επαφής θα μεταδίδεται εντολή απόζευξης σε προπορευόμενο διακόπτη (τηλεχειριζόμενο διακόπτη φορτίου, αυτόματο διακόπτη ισχύος, κ.α.) και ταυτόχρονα θα ενεργοποιείται ενδεικτική λυχνία ένδειξης σφάλματος (fault) στην πρόσοψη της μονάδας.

Πιστοποίηση Ποιότητας

Ο προμηθευτής θα πρέπει να διατηρεί αποδεκτό σύστημα διασφάλισης ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών και να επιδεικνύει συμμόρφωση σε πιστοποίηση ISO 9001 η οποία παρέχεται από ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα. Οι διακόπτες διαρροής θα πρέπει να συνοδεύονται από δήλωση συμμόρφωσης CE και δήλωση RoHS οικολογικής κατασκευής.


ζ) ΔΔΕ HD (Heavy duty) (πληροφορίες από άρθρο του Κ.Δημητρίου στην εφημερίδα εγκαταστάτης)
Η θερμοκρασία, η υγρασία, η ρύπανση και οι απότομες μεταβολές τους είναι πολύ σημαντικές παράμετροι στη σωστή λειτουργία και στο χρόνο ζωής του ηλεκτρολογικού υλικού και ιδιαίτερα του ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Ειδικά η επίδραση του παράγοντα αύξησης θερμοκρασίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι από τις βασικές συνέπειες της ροής των αρμονικών του ρεύματος στις εγκαταστάσεις.

Οι προδιαγραφές της θερμοκρασίας (στο εσωτερικό του πίνακα) για τους περισσότερους ΔΔΕ στην οποία μπορεί να λειτουργήσει σωστά είναι μεταξύ -5οC και +40οC. Μεγαλύτερη θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει στην χωρίς λόγο
ενεργιποίησή του και στη διακοπή της λειτουργίας της εγκατάστασης.


Σε πολλές εγκαταστάσεις έχει παρατηρηθεί ότι η ύπαρξη αυξημένης θερμοκρασίας, υγρασίας, οξειδωτικής, διαβρωτικής ή τοξικής ατμόσφαιρας μπορεί να μπλοκάρει τη λειτουργία ενός απλού ΔΔΕ εκθέτοντας τους ανθρώπους και την εγκατάσταση σε κίνδυνο.


Σε περίπτωση ανάγκης ενεργοποίησης ενός Δ.Δ.Ε σε τέτοιες εγκαταστάσεις, είναι πιθανό να δημιουργηθεί τόξο μεταξύ των επαφών του, το οποίο δεν θα επιτρέψει το «άνοιγμα» των επαφών, άρα και την ενεργοποίηση του ΔΔΕ.
Τέτοιες εγκαταστάσεις μπορεί να είναι: παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις, επαγγελματικές κουζίνες, πισίνες, μαρίνες, γυμναστήρια, καθαριστήρια, βιολογικοί καθαρισμοί, χημικές βιομηχανίες, παραγωγή χρωμάτων, γεωργικές, κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές μονάδες, ζυθοποιητικές και οινοποιητικές μονάδες, βαφεία, χυτήρια, επιμεταλλωτήρια, θερμοκήπια, λεβητοστάσια, μηχανοστάσια, αντλιοστάσια, χώροι φόρτισης μπαταριών, ορυχεία, τσιμεντοβιομηχανίες, στήλες φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ΦΒ εγκαταστάσεις, πίνακες κλιματιστικών στις οροφές των κτιρίων, κλίβανοι κ.λ.π  


Τη λύση λοιπόν σε αυτό δίνουν οι νέοι HD (Heavy duty) ΔΔΕ οι οποίοι είναι ειδικά σχεδιασμένοι για λειτουργία σε επιβαρυμένα περιβάλλοντα.

Τα βασικά μηχανικά τους μέρη κατασκευάζονται από ειδικό ανοξείδωτο χάλυβα, υψηλής ποιότητας και αντοχής κράματα, τα οπία συνδιάζονται με με ειδικής επεξεργασίας θερμοπλαστικά εξαρτήματα για να μπορέσουν να διασφαλίσουν την αξιόπιστη λειτουργία του ΔΔΕ ακόμα και σε θερμοκρασίες  μέχρι +60οC (για IΔΝ<80Α)

Υπάρχουν όλοι οι τύποι AC,A,B,F σε έκδοση HD

Δείτε επίσης: