ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΡΕΥΜΑ


Την μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης ενός νοικοκυριού μέσα στην κρίση επιχειρεί η ΔΕΗ με την χρήση των νυχτερινών τιμολογίων.

 Σύμφωνα με την Επιχείρηση το νυχτερινό τιμολόγιο αποτελεί μια «καλή λύση για τη μείωση των δαπανών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που θα πρέπει να εξετάσουν τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο παρατεταμένων οικονομικών δυσκολιών».

Το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει:

από την 1η Νοεμβρίου έως και την 30η Απριλίου, από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:30 έως τις 17:30, ενώ
από την 1η Μαΐου έως και 31η  Οκτωβρίου, το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει από τις 23:00 έως τις 07:00.

Οι οικιακοί πελάτες της ΔΕΗ που έχουν πάρει το νυχτερινό τιμολόγιο πριν από το έτος 1988 και δεν έχουν ζητήσει να έχουν το παραπάνω τμηματικό ωράριο, έχουν μειωμένη τιμολόγηση τις ώρες 23.00-7.00 για όλο το έτος.
Το συγκεκριμένο ωράριο δε χορηγείται πλέον.


Οι οικιακοί πελάτες που έχουν επιλέξει το νυχτερινό τιμολόγιο, κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρες μειωμένης χρέωσης) χρεώνονται για την ενέργεια που καταναλώνουν με τιμή χαμηλότερη από αυτήν της ημέρας και επιβαρύνονται μόνο με €4 επιπλέον πάγιο το τετράμηνο.

Το τιμολόγιο αυτό συμφέρει για τα νοικοκυριά, όταν χρησιμοποιούνται οι ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε κάθε περίπτωση εάν η συνολική κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο και εφόσον η κατανάλωσης της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh.


Το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση επιτυγχάνεται αν προγραμματιστούν, για παράδειγμα, με χρονοδιακόπτη, ορισμένες ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, όπως πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων, θερμοσίφωνα και θερμοσυσσωρευτές να λειτουργούν στις ώρες μειωμένης χρέωσης και όταν χρησιμοποιούνται η ηλεκτρική κουζίνα, το ηλεκτρικό σίδερο και τα κλιματιστικά κυρίως κατά τις ώρες μειωμένης χρέωσης.

Όφελος υπάρχει επίσης και από τις ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν όλο το 24ώρο (π.χ. το ψυγείο, καταψύκτης, ηλεκτρονικές συσκευές σε αναμονή) γιατί το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουν θα  χρεώνεται με τη μειωμένη τιμή του νυχτερινού.


Το νυχτερινό τιμολόγιο μπορεί να συνδυασθεί με τις ανάγκες του νοικοκυριού για θέρμανση (κατά τις νυχτερινές ώρες) από άλλες πηγές και το κόστος που συνεπάγεται αυτή (πχ χρήση πετρελαίου θέρμανσης) έναντι του κόστους που εξασφαλίζεται από (νυχτερινή) ηλεκτρική ενέργεια.


Ας δούμε τώρα ένα παράδειγμα.

 Έστω ένας καταναλωτής που ξοδεύει 1800 κιλοβατώρες / τετράμηνο. Δεν έχει ενεργοποιήσει το νυχτερινό τιμολόγιο, και έχει τριφασικό. Ο λογαριασμός του έρχεται στα 256,26 ευρώ.

Ο ίδιος καταναλωτής ενεργοποιεί το νυχτερινό. Ο λογαριασμός του έρχεται στα 206,43 ευρώ.
 
Δηλαδή, το νυχτερινό τον γλιτώνει από 50 ευρώ το τετράμηνο ή 150 ευρώ ετησίως.



Ο πίνακας που ακολουθεί συντάχθηκε με την εξής παραδοχή:Ο καταναλωτής μεταφέρει το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσης στο νυχτερινό τιμολόγιο. Τι προκύπτει; Ελάχιστο όφελος (ή μηδενικό) για κάποιον που καταναλώνει 400 κιλοβατώρες και κέρδος και σημαντικό κέρδος (έως και 182 ευρώ το τετράμηνο) για κάποιον που καταναλώνει 3000 κιλοβατώρες τον μήνα.

 Δείτε τον πίνακα:




Το Οικιακό Τιμολόγιο με Χρονοχρέωση (Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο) Γ1Ν είναι ένα τιμολόγιο διπλής χρέωσης, δηλαδή οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου, χρεώνονται με δύο τιμές.
 Έτσι, οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται στο ωράριο της κανονικής χρέωσης χρεώνονται με την κανονική τιμή (οικιακό τιμολόγιο χωρίς χρονοχρέωση – Γ1), ενώ οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται στο ωράριο της χαμηλής χρέωσης χρεώνονται με μειωμένη τιμή.

Η τιμή του μειωμένου τιμολογίου ανά kWh είναι σταθερή για όλες τις καταναλώσεις και ανακοινώνεται από τη ΔΕΗ μαζί με τα τιμολόγια οικιακής χρήσης με την ένδειξη Γ1Ν. Επιπλέον επιβαρύνεται με πάγια χρέωση.

Στο λογαριασμό σας αναγράφεται ξεχωριστά το ρεύμα που καταναλώσατε την ημέρα και τη νύχτα, με τις αντίστοιχες χρεώσεις.


ΑΙΤΗΣΗ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το μειωμένο - νυχτερινό τιμολόγιο δίνεται από την ΔΕΗ για 8 ώρες την ημέρα.

1.Ο πελάτης πρέπει να κάνει αίτηση στην ΔΕΗ της περιοχής του και συγκεκριμένα στην Εξυπηρέτηση Χρηστών Δικτύου.
Θα πρέπει να έχει μαζί του έναν παλιό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

2.
Εκεί θα του κλείσουν ένα ραντεβού, για να έρθει στο ακίνητό του ένας υπάλληλος της ΔΕΗ για να δει αν όντως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του μειωμένου - νυχτερινού τιμολογίου.



Τα πράγματα είναι πιο εύκολα αν στην οικοδομή που έχουμε το διαμέρισμά μας, υπάρχουν κι άλλοι ένοικοι που χρησιμοποιούν το μειωμένο τιμολόγιο, γιατί αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ήδη εγκατεστημένος ο χρονοδιακόπτης ή ο δέκτης που θα δίνει την εντολή αλλαγής. Άρα θα γίνει μόνο η αλλαγή του παλιού μετρητή μονής εγγραφής σε νέο μετρητή διπλής εγγραφής (Κανονικό και μειωμένο)
Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να έχει προβλεφθεί η ύπαρξη χώρου για την τοποθέτηση ενός μονοφασικού κιβωτίου μετρητή, όπου θα μπει ο Δέκτης.
Πριν από μερικά χρόνια τοποθετούσαν μετρητές με ενσωματωμένο τον δέκτη, αλλά επειδή ήταν πολύ ακριβοί πλέον δεν τοποθετούνται.



3. Θα πρέπει να τοποθετηθεί, εάν δεν υπάρχει ήδη, από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη ο λεγόμενος αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης (χρώματος μπλέ, διατομής 1,5 mm2) μεταξύ του μετρητή της ΔΕΗ και του γενικού πίνακα της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης (απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη).

Για την τοποθέτηση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επισκεφτούν το αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ, ώστε να εξασφαλισθεί η υποβολή σχετικής αίτησης και νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου (ΥΔΕ), στην οποία θα αναφέρεται ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης, και να καταβάλουν 34€ πλέον ΦΠΑ, που αποτελεί τη συμμετοχή στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται το Δίκτυο.

4.
Τέλος θα γίνει μια τελευταία επίσκεψη σε κατάστημα της ΔΕΗ για να γίνει η υπογραφή της σύμβασης μαζί με την ταυτότητα και ένα έντυπο που να αποδεικνύει το ΑΦΜ
ΠΡΟΣΟΧΗ

Βασική προϋπόθεση για χορήγηση νυκτερινού τιμολογίου μέχρι το τέλος του 2013, ήταν να υπάρχει αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης (χρώμα μπλε 1,5 τχ) που συνδέει τον μετρητή της ΔΕΗ με τον ηλεκτρικό πίνακα της οικίας.
Σε καινούριες οικοδομές (τελευταία 10ετία) συνήθως κατά την φάση της κατασκευής τοποθετείται τέτοιος αγωγός. Σε παλαιότερες όμως δεν υπήρχε και θα έπρεπε να απευθυνθείτε σε ένα ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη ό οποίος και θα αναλάμβανε να τοποθετήσει αυτόν τον πρόσθετο αγωγό και να σας παραδώσει ένα ηλεκτρολογικό σχέδιο (υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη – ΥΔΕ) για να το καταθέσετε στην αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Ηλεκτρικού Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ).

Από τις αρχές του 2014 πλέον έχει καταργηθεί η ρύθμιση της υποχρεωτικής τοποθέτησης του αγωγού πρόσθετης εξυπηρέτησηςως προαπαιτούμενου για τη χορήγηση του νυκτερινού τιμολογίου. Επίσης δεν χρειάζεται η προσκόμιση νέου ηλεκτρολογικού σχεδίου (υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη – ΥΔΕ), εφόσον δεν έχει λήξει η ισχύς του υπάρχοντος. Τα ηλεκτρολογικά σχέδια για τις οικίες έχουν ισχύ 14 έτη.




Αυτό το γεγονός είναι εξαιρετικά θετικό διότι η τοποθέτηση του αγωγού αυτού δεν ήταν είναι πάντα δυνατή. Ιδιαίτερα σε πολύ παλαιές οικοδομές που υπάρχουν μεταλλικά κουτιά (χελώνες) στους μετρητές ρεύματος, ήταν εξαιρετικά δύσκολη η χορήγηση νυκτερινού τιμολογίου διότι συνήθως δεν μπορούσε να τοποθετηθεί ο πρόσθετος αγωγός και ο χρονοδιακόπτης που χρειαζόταν για την ενεργοποίηση αυτού του τιμολογίου.

Δηλαδή ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης δεν τοποθετείται αν δεν έχουμε φορτία στην εγκατάσταση που θέλουμε να δουλέψουμε μόνο τις ώρες που έχουμε νυχτερινό ρεύμα. Στην αντίθετη περίπτωση τοποθετείται κανονικά. 


Πολλά σπίτια αντί για τον σύγχρονο δέκτη έχουν εγκατεστημένο τον παλιό χρονοδιακόπτη.
Δηλαδή ένα ρολόι, το οποίο όμως χάνει την ώρα του (με τις διακοπές ρεύματος), και χρειάζεται να γίνει η σωστή ρύθμιση του.
Ο έλεγχος αυτός γίνεται από τον καταμετρητή, όταν έρχεται στο 4μηνο για να γράψει την ένδειξη.
Αν όντως διαπιστωθεί ότι το ρολόι δεν έχει την σωστή ώρα τότε πρέπει να κάνει ένα Δελτίο Αναφοράς Καταμετρητή, όπου θα ζητάει την ρύθμιση του χρονοδιακόπτη. 

Τα τελευταία χρόνια επειδή η καταμέτρηση γίνεται από ιδιώτες εργολάβους, δεν γίνεται αυτός ο έλεγχος με αποτέλεσμα η κατανάλωση του Μειωμένου να καταγράφεται στο Κανονικό ή και το αντίθετο.
Να μην γράφει καθόλου στο Μειωμένο ή και το αντίθετο.
Αν κι εμείς οι ίδιοι διαπιστώσουμε ότι δεν δουλεύει σωστά ο χρονοδιακόπτης μπορούμε να δηλώσουμε την βλάβη του στο Γραφείο Βλαβών.



Επίσης καλό είναι να ζητήσετε από τον ηλεκτρολόγο να σας τοποθετήσει ένα ενδεικτικό λαμπάκι (LED) στον ηλεκτρικό πίνακα της οικίας το οποίο θα ανάβει όταν ισχύει η μειωμένη χρέωση, ώστε να έχετε καλύτερη εικόνα για το πότε ενεργοποιείται το νυκτερινό τιμολόγιο.


Δείτε εδώ το πολυγραμμικό και μονογραμμικό σχέδιο του ηλεκτρολογικού πίνακα με νυχτερινό τιμολόγιο (με αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης)

Δείτε εδώ τα σχέδια του ηλεκτρικού πίνακα με θερμοσυσσωρευτές (με αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης)

Αιτήσεις για νυκτερινό ρεύμα και τηλεφωνικά στο 11500

Για σύνδεση νυχτερινού ρεύματος απαιτείται μόνο ΥΔΕ ηλεκτρολόγου (αν τοποθετηθεί πρόσθετος αγωγός εξυπηρέτησης) που περιλαμβάνει τα εξής.

5) ΜΟΝΟΓΡΑΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ (ΤΩΝ) ΠΙΝΑΚΑ
6) ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΟΨΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Εάν είστε νέος χρήστης (ενοικιαστής/ιδιοκτήτης) ακινήτου, πως μπορείτε να μάθετε αν έχετε Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο και ποιο είναι το ωράριο;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαπιστώσετε αν κάνετε χρήση του Οικιακού Τιμολογίου με Χρονοχρέωση.

Α) Ελέγχοντας το λογαριασμό που λαμβάνετε:

·  Στην μπροστινή όψη του λογαριασμού πάνω δεξιά, αναφέρεται το είδος του τιμολογίου, δηλαδή ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ:  Γ1Ν Οικιακό Τιμολόγιο 
·  Στην πίσω  όψη του ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ λογαριασμού εμφανίζεται αναλυτικά «η πάγια χρέωση νύχτας» και ακριβώς από κάτω η χρέωση των κιλοβατώρων (kWh) που έχουν καταναλωθεί τις ώρες του νυχτερινού.
·  Στην πίσω όψη του ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ λογαριασμού (πάνω αριστερά) εμφανίζονται αναλυτικά οι ενδείξεις του μετρητή.

 Β) Ελέγχοντας το μετρητή της παροχής σας. 

Καταρχήν μπορείτε να δείτε εάν διαθέτετε μετρητή διπλής εγγραφής δηλαδή αν υπάρχουν δυο Κοντέρ στο μετρητή σας. Το ένα φέρει την ένδειξη Κ και το άλλο την ένδειξη Μ. Στη συνέχεια να παρατηρήσετε εάν τις ώρες εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου ο μετρητής σας καταγράφει τις καταναλώσεις στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Μ.

 Γ) Ελέγχοντας τον πίνακα εγκατάστασης της οικίας

Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ένα ενδεικτικό λαμπάκι στον πίνακα εγκατάστασης της οικίας, η οποία συνδέεται με τον αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης. Αν τις ώρες εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου ανάβει το λαμπάκι, τότε κάνετε χρήση του νυχτερινού τιμολογίου.