ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΑΧΥΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ

Ταχυθερμοσίφωνες ή ταχυθερμαντήρες


Οι ταχυθερμοσίφωνες ή αλλιώς real time θερμοσίφωνες είναι συσκευές που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν μόνο τη στιγμή που περνάει το νερό από μέσα τους. Το στοιχείο αυτό τους κάνει ιδιαίτερα οικονομικούς στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον παρέχουν πολύ γρήγορα το ζεστό νερό καθώς δεν το αποθηκεύουν (όπως συμβαίνει με τους κλασικούς θερμοσίφωνες) και για αυτό το λόγο τους κάνει ιδανικούς σε περιπτώσεις όπου απαιτείται άμεση απόδοση.

Ο ταχυθερμοσίφωνας – ταχυθερμαντήρας είναι μια συσκευή που καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα ή υγραέριο ή κάποια άλλη μορφή ενέργειας και σκοπό έχει την άμεση θέρμανση και παροχή ζεστού νερού χρήσης σε διάφορες εγκαταστάσεις, οικιακές και επαγγελματικές. Οι ταχυθερμοσίφωνες σε σχέση με τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, έχουν μικρό μέγεθος αλλά από θέμα κατανάλωσης ισχύος αναλογικά είναι πολύ μεγαλύτεροι. Μπορούν να θερμάνουν νερό ακόμα και μέχρι τους 95°C σε ειδικές περιπτώσεις, σε ποσότητες από 2,5 ως και 12 l/min.

Ο ταχυθερμοσίφωνας ή ταχυθερμαντήρας, λειτουργεί με βέλτιστη ενεργειακή απόδοση, όταν λειτουργεί σε αποκεντρωμένο(τοπικό) σύστημα. Έτσι μπορούμε να έχουμε:

1. Ταχυθερμαντήρα για κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας
2. Μικρό ταχυθερμαντήρα στο νιπτήρα του μπάνιου
3. Ταχυθερμανρήρα για το ντούς
4. Κεντρικό ταχυθερμαντήρα για το μπάνιο

Λόγοι υγιεινής αλλά και για λόγους ποσότητας που απαιτείται για τις διάφορες χρήσεις, το νερό θερμαίνεται και στη συνέχεια αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 65°C. Οι συμβατικές συσκευές θερμοσιφώνων ή ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες δηλαδή, εκτελούν αυτή τη λειτουργία. Θερμαίνουν και αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες νερού. Στην πραγματικότητα όμως, το ζεστό νερό χρησιμοποιείται σε αρκετά χαμηλότερη θερμοκρασία αλλά και μικρότερη ποσότητα από αυτήν που θερμαίνουν και αποθηκεύουν οι θερμοσίφωνες. Κρίνεται λοιπόν πιο αποτελεσματικό και λιγότερο δαπανηρό ενεργειακά, να θερμαίνουμε το νερό ακριβώς στην ποσότητα και στη θερμοκρασία που επιθυμούμε και στο σημείο ακριβώς που το χρειαζόμαστε. Έτσι, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας, εξοικονόμηση νερού και αποφυγή θερμικών απωλειών από τις σωληνώσεις. Όλα τα παραπάνω τα κερδίζουμε με τη χρήση του ταχυθερμοσίφωνα ή ταχυθερμαντήρα νερού. Υπάρχουν ηλεκτρικοί ταχυθερμοσίφωνες και ταχυθερμοσίφωνες υγραερίου ή φυσικού αερίου. 

Πλεονεκτήματα ταχυθερμοσιφώνων


Παρακάτω παραθέτουμε κάποια από τα πλεονεκτήματα της επιλογής ταχυθερμοσίφωνα για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης:

- Έχουν μικρό μέγεθος
- Τοποθετούνται εύκολα και συνδέονται γρήγορα στο υπάρχον ηλεκτρικό και υδραυλικό δίκτυο
- Ζεσταίνουν ακριβώς την ποσότητα νερού που χρειάζεται
- Ακριβώς την ώρα που χρειάζεται, άρα δεν χρειάζεται να περιμένουμε
- Η τοποθέτησή τους στο σημείο χρήσης, απαλλάσσει από σωληνώσεις και απώλειες σε αυτές
- Είναι ιδιαίτερα οικονομικές λύσεις από θέμα εξοικονόμησης ενέργειας, μέχρι και 87% σε σχέση με τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα
- Η συνεχής ροή του νερού μέσα από τους ταχυθερμοσίφωνες, καθαρίζει συνεχώς τις αντιστάσεις, εμποδίζοντας τη δημιουργία αλάτων σε αυτές
- Γίνεται ρύθμιση της θερμοκρασίας εξόδου του νερού οπότε δεν απαιτείται ανάμιξη με κρύο

Τεχνικά χαρακτηριστικά ταχυθερμοσιφώνων


Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας του ταχυθερμοσίφωνα – ταχυθερμαντήρα είναι:

• Ανοίγουν με διακόπτη και ενεργοποιούνται αυτόματα όταν υπάρξει ζήτηση νερού
• Όταν η ροή του νερού σταματήσει, γίνεται αυτόματη διακοπή της ηλεκτρικής τροφοδοσίας από το πιεζοστατικό σύστημα της συσκευής
• Υπάρχει συνεχής ροή του νερού όταν απαιτείται
• Σε κάποια μοντέλα η ηλεκτρονική ρύθμιση αποτρέπει αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού όταν μεταβληθεί η πίεση ή συμβούν μεταπτώσεις τάσεως στο ηλεκτρικό ρεύμα

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ταχυθερμοσιφώνων.
Οι ελεύθερης ροής και οι κλειστού κυκλώματος. Οι ελεύθερης ροής συνδέονται σε σειρά με την παροχή του νερού και το νερό ρέει απ αυτούς ελεύθερα, χωρίς διακόπτη. Οι κλειστού κυκλώματος, τοποθετούνται παράλληλα με την παροχή του νερού και τοποθετείται σε μη εμφανές σημείο. Είναι κατάλληλοι για κεντρική θέρμανση νερού.

Να σημειωθεί ότι σε μεγάλες εγκαταστάσεις, με πολύ μεγάλες απαιτήσεις σε ζεστό νερό χρήσης, οι ταχυθερμοσίφωνες – ταχυθερμαντήρες, μπορούν να τοποθετηθούν σε συστοιχίες ώστε να επαρκούν για να παράγουν αυτή την αυξημένη ποσότητα ζεστού νερού.


Δείτε τον υπολογισμό της κατανάλωσης με θερμοσίφωνα VS ταχυθερμαντήρα που αποδεικνύει το απίθανο … ως 87 % της εξοικονόμησης των ταχυθερμαντήρων έναντι των κλασικών θερμοσιφώνων!


*Ντούσ με κλασικό θερμοσίφωνα 80 λίτρων-Ισχύς4000W
Θερμοκρασία κρύου νερού15°C
Επιθυμητή θερμοκρασία ζεστού νερού65°C
Χρόνος αναμονής1 ώρα & 10 λεπτά
Κατανάλωση 4660 W
 
Ντούσ με ταχυθερμαντήρα κεντρικό-Ισχύς 7000W
Θερμοκρασία κρύου νερού 15°C
Επιθυμητή θερμοκρασία ζεστού νερού 45°C
Χρόνος αναμονής 7 δευτερόλεπτα
Κατανάλωση για 5 λεπτά χρήσης: 600 W*
Κατανάλωση για 10 λεπτά χρήσης:1200 W


Σημείωση: Ο υπολογισμός γίνεται με τους ειδικούς μηχανολογικούς τύπους οι οποίοι χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για τέτοιου είδους εφαρμογές.

*Συμπέρασμα:
Αν χρησιμοποιήσουμε Ταχυθερμαντήρα για ντούσ 1 ατόμου, αντί για θερμοσίφωνα, τότε θα έχουμε οικονομία στο ρεύμα από: 74% ως 87% *
……. Ταχυθερμαντήρας για ντούσ 2 ατόμων, αντί για θερμοσίφωνα, τότε θα έχουμε οικονομία στο ρεύμα από: 48,5% ως 74%
……..Ταχυθερμαντήρας για ντούσ 3 ατόμων, αντί για θερμοσίφωνα, τότε θα έχουμε οικονομία στο ρεύμα από: 23% ως 61,4%
(συνήθως ο κλασικός θερμοσίφωνας δεν επαρκεί για 3 άτομα) 


Επιπλέον:
α) Με το θερμοσίφωνα αν δεν μπουν σχεδόν την ίδια ώρα τα 2 άτομα για ντούσ , αργότερα το νερό θα κρυώσει.
β) Ο θερμοσίφωνας πολλές φορές ξεχνιέται αναμμένος και χωρίς να χρησιμοποιηθεί ούτε 1 λίτρο και έτσι όλη αυτή την ενέργεια που χρησιμοποιήσατε, απλά την πληρώνετε…. Με τον Ταχυθερμαντήρα δε συμβαίνει αυτό.


Ταχυθερμοσίφωνες κεντρικοί

Ταχυθερμοσίφωνες Ντους

Ταχυθερμοσίφωνες Νιπτήρα-Κουζίνας

πηγή:Thermosifones.gr