ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ


Τι είναι η θέρμανση με ακτινοβολία;
Πάντως, δεν είναι σώματα τα οποία ζεσταίνουν τον αέρα και τον προωθούν μέσα στο χώρο μας. Η θέρμανση με ακτινοβολία είναι ένας τύπος θέρμανσης που παράγεται από σώματα που λειτουργούν με ρεύμα και εκπέμπουν κατευθυνόμενα υπέρυθρη ακτινοβολία, ζεσταίνοντας μόνο τον άνθρωπο, τα αντικείμενα στον χώρο, τους τοίχους και τα πατώματα.
Δεν ζεσταίνουν τον αέρα και δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα.

Απλά τα αντικείμενα - οι τοίχοι, κλπ, με τη σειρά τους, ζεσταίνουν τον αέρα στο χώρο κι έτσι σταδιακά έχουμε μία ομοιόμορφα ζεστή ατμόσφαιρα.
Βλάπτει η θέρμανση με ακτινοβολία;
Πολλές φορές η λέξη ακτινοβολία μας φοβίζει. Όταν ακούμε αυτή τη λέξη, ο νους μας πάει στο κακό και πολλοί από εμάς προβληματιζόμαστε μήπως βλάπτει η θέρμανση με ακτινοβολία.
 Στην πραγματικότητα όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες ακτινοβολίες στο σώμα μας, οι οποίες είναι εντελώς αβλαβείς.
Η θέρμανση γίνεται με υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία είναι εντελώς αβλαβής για τον οργανισμό μας. Για να σας δώσουμε να καταλάβετε, το φως που πέφτει στο σώμα μας από μία λάμπα μέσα στο σπίτι μας, βλάπτει περισσότερο (που στην ουσία είναι αβλαβές) σε σχέση με την υπέρυθρη ακτινοβολία!
Συμφέρει τέτοια θέρμανση στο σπίτι;

θέρμανση στο σπίτιΑυτού του τύπου θέρμανσης στο σπίτι, εκμεταλλεύεται το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί, χωρίς "παράπλευρες απώλειες".

Επίσης, καταναλώνει πολύ λίγη ηλεκτρική ενέργεια και το αποτέλεσμα που παράγει, είναι πολύ ικανοποιητική και ποιοτική θέρμανση στο χώρο.

Όταν ανοίξουμε ένα παράθυρο, δεν θα παγώσει αμέσως το σπίτι και όταν το κλείσουμε, τα ζεστά αντικείμενα θα ξαναζεστάνουν τον χώρο, χωρίς έτσι να χρειάζεται να λειτουργήσουμε τη θέρμανση... "στο φουλ"!

Δηλαδή, θα "δουλέψουν για εμάς" τζάμπα, τα αντικείμενα που έχουν πλέον γίνει "μικρά θερμαντικά σώματα"!

Επιπλέον, σε σχέση με άλλους τύπους θέρμανσης στο σπίτι, έχει ελάχιστα έως μηδενικά έξοδα συντήρησης, με ότι συνεπάγεται αυτό για την τσέπη μας...

Για την ακρίβεια μπορούμε να γλιτώσουμε έως και 70% σε σχέση με το πετρέλαιο!

Τα πλεονεκτήματα της θέρμανσης με ακτινοβολία, είναι λοιπόν τα εξής:

1) μεγάλος χρόνος ζωής,

2) πολύ οικονομικό για την τσέπη σας με πολύ καλή απόδοση θέρμανσης

3) κάνετε γρήγορη απόσβεση επειδή είναι αρκετά οικονομικό,

4) δεν υπάρχουν παράπλευρες απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας. Όλο το ρεύμα που ξοδεύετε, μετατρέπεται σε θέρμανση,

5) δεν απαιτούνται έξοδα συντήρησης,

6) εύκολη και πολύ απλή χρήση,

7) εύκολη εγκατάσταση και εύκολη μεταφορά σε   άλλο χώρο,

8) designάτο: επιλέγετε πως το σχέδιο που θέλετε και που ταιριάζει στο χώρο σας,

9) τα σώματα είναι αθόρυβα,

10) δεν ξηραίνει το χώρο,

11) εξαφανίζει την περιττή υγρασία,

12) δημιουργεί ευχάριστη ατμοσφαιρα στο χώρο σας

13) δυνατότητα διατήρησης ισορροπημένης θερμοκρασίας στο χώρο, χωρίς αυξομειώσεις και μεταβολές, ακόμα και μετά από άνοιγμα και κλείσιμο του παραθύρου

Αυτά λοιπόν είναι τα πλεονεκτήματα της θέρμανσης με ακτινοβολία. Μπορείτε να τα ζυγίσετε και να επιλέξετε ότι πιστεύετε ότι θα είναι καλύτερο για την τσέπη σας και για το σπίτι σας.

Έξυπνοι τρόποι εφαρμογής της υπερυθρης θερμανσης

Όπως είπαμε και στο προηγούμενο μέρος, μπορούμε να πετύχουμε οικονομία στη θέρμανση με τα ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ και με έναν διαφορετικό, έξυπνο τρόπο χρήσης:

Με την υπέρυθρη θέρμανση είναι δυνατό να νιώθουμε την ίδια περίπου θερμική άνεση ακόμη και με τη θερμοκρασία του αέρα γύρω στους 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από ότι συνήθως (για παράδειγμα στους 18o-19o C αντί για τους 21o C), αφού το σώμα μας και τα γύρω αντικείμενα θερμαίνονται απ΄ ευθείας από τα πάνελ υπερύθρων.
Οπότε, σε μεγάλους χώρους, πολλές φορές δεν ενδιαφέρει να θερμάνουμε ολόκληρο το χώρο αν κυρίως κινούμαστε ή καθόμαστε σε κάποιο μικρότερο τμήμα του. Μπορούμε λοιπόν να πετύχουμε τεράστια οικονομία, που μπορεί να φτάσει ακόμη και το μισό ή και το ένα τρίτο του συνολικού κόστους για θέρμανση με πετρέλαιο ή με αερόθερμα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, τοποθετούμε απλά ένα ή δύο πάνελ υπερύρθρων με τέτοιο τρόπο που να θερμαίνουν εμάς και τα αντικείμενα, στο μικρότερο τμήμα του χώρου που βρισκόμαστε κυρίως. 
Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί για παράδειγμα:

1.Σε καταστήματα όπου θερμαίνουμε μόνο τους διαδρόμους όπου κινούνται οι πελάτες, καθώς και το ταμείο όπου βρίσκεται ο ιδιοκτήτης ή/και οι υπάλληλοι.

2.Σε άλλους επαγγελματικούς χώρους όπου θερμαίνουμε μόνο τα γραφεία που κάθονται και εργάζονται υπάλληλοι.

3.Σε αποθήκες όπου θερμαίνουμε μόνο τους πάγκους ή άλλους χώρους εργασίας.

4.Στο σπίτι όπου θερμαίνουμε μόνο τον καναπέ στο καθιστικό ή το τραπέζι στην κουζίνα όπου καθόμαστε, χωρίς να ανάβουμε την κεντρική θέρμανση αν στα υπόλοιπα δωμάτια δεν βρίσκεται κανείς.

5.Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο, όπου μερικές φορές – κυρίως σε παλαιότερα σπίτια – η θέρμανση είναι ανεπαρκής.

6.Σε εκκλησίες και άλλους τέτοιους μεγάλους χώρους όπου θερμαίνουμε μόνο το χώρο όπου βρίσκονται άνθρωποι.

7.Σε καφετέριες και εστιατόρια όπου θερμαίνουμε μόνο το χώρο με τα τραπέζια που κάθονται οι πελάτες.

8.Ή ακόμη και σε ανοικτούς χώρους όπου δεν θα είχαμε και πολλές άλλες επιλογές θέρμανσης (εκτός από το ανάψουμε μια …φωτιά)!

Σημαντικό επίσης είναι να τοποθετούμε τα πανελ υπερυθρων όσο το δυνατό πιο κοντά στο σημείο που βρισκόμαστε τον περισσότερο χρόνο.
Η θερμότητα που εκπέμπουν είναι πολύ αισθητή στο πρώτο ένα-ενάμιση μέτρο (όπως όταν καθόμαστε μπροστά σε ένα τζάκι ή πολύ κοντά σε ένα καλοριφέρ). Στα δύο-δυόμιση μέτρα έχει εξασθενήσει σημαντικά, αλλά είναι ακόμη μια καλή απόσταση. Μέχρι τα τρία-τρισήμιση μέτρα είναι ακόμη αισθητή για ένα ισχυρό πάνελ (άνω των 650W). Μετά τα τέσσερα μέτρα απόστασης, η ζέστη δεν γίνεται ιδιαίτερα αισθητή – τα πάνελ όμως κάνουν τη δουλειά τους ζεσταίνοντας τα αντικείμενα που βρίσκονται πιο κοντά τους τα οποία με τη σειρά τους ζεσταίνουν τον αέρα του χώρου.
Γι΄ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να βρίσκονται μπροστά στα πάνελ αρκετά – ή μεγάλα – αντικείμενα που μπορούν να απορροφήσουν θερμότητα για να την απελευθερώσουν στο χώρο.

Τέλος, στην αρχή απαιτείται λίγη υπομονή. Πολλοί απογοητεύονται, περιμένοντας να ζεσταθεί ένας χώρος αμέσως με την πρώτη ημέρα λειτουργίας. Τα πάνελ υπερύθρων, μετά την πρώτη τοποθέτηση, χρειάζονται συνήθως (ανάλογα με τη μόνωση και την υγρασία ενός χώρου) λίγες ημέρες σε πλήρη λειτουργία μέχρι να αρχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Αυτό αφορά τη θέρμανση του χώρου, αφού το σώμα μας αισθάνεται την θερμότητα που εκπέμπουν τα πάνελ αμέσως.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αν θέλουμε να ζεσταθούμε σε ένα μικρό χώρο τοποθετώντας απλά ένα ή δύο πάνελ υπερύθρων δίπλα στο γραφείο μας ή αλλού όπως είδαμε, τότε τα πάνελ αυτά είναι μια καλή λύση με χαμηλό κόστος χρήσης, αλλά σχετικά υψηλό κόστος απόκτησης.
Αν μάλιστα έχουμε ένα μεγάλο χώρο στον οποίο όμως δεν κινούμαστε σε όλη του την επιφάνεια, τότε τα πανελ υπερυθρων μπορούν να προσφέρουν μεγάλη οικονομία αν τοποθετηθούν σωστά και μόνο στα σημεία που έχει νόημα να ζεστάνουμε.
Αν θέλουμε να ζεστάνουμε όλο μας το σπίτι ομοιόμορφα, όπως για παράδειγμα με τα καλοριφέρ και το πετρέλαιο, τότε το πράγμα γίνεται λίγο πιο σύνθετο και χρειάζεται μελέτη.


πηγή: coolweb.gr και iqsolarpower