ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Βιντεοεπιτήρηση με την εγκατάσταση ενός λαμπτήρα


Η LightCam είναι μια νέα έξυπνη κάμερα σχεδιασμένη για ιδιωτικούς χώρους, με ανάλυση 1080p HD, καθώς και ένα ενσωματωμένο ηχείο και μικρόφωνο για αμφίδρομη επικοινωνία.

Η εμφάνιση always-connected οικιακών συσκευών τα τελευταία χρόνια, έχει μειώσει σημαντικά την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης εξοπλισμού οικιακής ασφάλειας. Λύσεις όπως οι κάμερες, οι ανιχνευτές κίνησης και τα πάνελ συναγερμού, που ήταν κάποτε αποκλειστική αρμοδιότητα των ειδικών της ασφάλειας, μπορούν σήμερα να ολοκληρωθούν με σχετική ευκολία από τον καθένα. Οι λύσεις do-it-yourself έχουν απλοποιηθεί, αλλά δεν θα μπορούσαν να γίνουν απλούστερες, από αυτήν που προσφέρει μια start-up με έδρα τη Γιούτα, που έχει αναπτύξει ένα προϊόν που κάνει την εγκατάσταση μιας κάμερας τόσο απλή, όσο το βίδωμα ενός λαμπτήρα.

Η LightCam είναι μια νέα έξυπνη κάμερα που διαθέτει ανάλυση 1080p HD, καθώς και ένα ενσωματωμένο ηχείο και μικρόφωνο για αμφίδρομη επικοινωνία. Το προϊόν είναι πνευματικό τέκνο του εφευρέτη Daniel Swiss, που συνέλαβε την ιδέα για τη LightCam, όταν δεν κατάφερε να βρει μια κάμερα κατάλληλη για το σχεδιασμό της σοφίτας του σπιτιού του.

Ήθελε μια κάμερα σε ένα σημείο του σπιτιού όπου η καλωδίωση θα ήταν δύσκολη. Έτσι, αγόρασε διάφορα εξαρτήματα και άρχισε να τα ταιριάζει, για να δει αν μπορούσε να βρει το σωστό συνδυασμό για να δημιουργήσει τη λύση που αναζητούσε. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός της LightCam δεν φαινόταν καλός, τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάστηκαν προκάλεσαν τη σταδιακή εξέλιξη του προϊόντος, γεγονός που δίνει την εντύπωση ότι τίποτα παρόμοιο με αυτό δεν έχει σχεδιαστεί προηγουμένως.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Swiss στο σχεδιασμό της LightCam, ήταν να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και η δυνατότητα καταγραφής βίντεο μέσα από ένα κλειστό γυάλινο φωτιστικό. Για να ξεπεράσει τα προβλήματα χρειάστηκε να αναπτύξει μερικές νέες πατέντες – εκκρεμούν άλλωστε μερικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Αντιμετωπίστηκαν διάφορες προκλήσεις που σχετίζονται με την ανίχνευση της κίνησης μέσα από το γυαλί, αξιοποιώντας πολλαπλές γωνίες θέασης και με αξιόπιστη συνδεσιμότητα, που οδήγησαν σε υψηλό επίπεδο καινοτομίας σε όλες σχεδόν τις πτυχές της LightCam.

Ο σχεδιασμός δεν έγινε αρχικά για να δημιουργηθούν έσοδα, αλλά για να εξυπηρετήσει τον χρήστη, οδηγώντας τελικά στη σκέψη της δημιουργίας ενός προϊόντος που πολλοί θα ήθελαν. Υπήρχε επίσης το ζήτημα του ίδιου του λαμπτήρα και του τρόπου αντιμετώπισης του περιορισμένου κύκλου ζωής. Η LightCam χρησιμοποιεί λαμπτήρες LED που έχουν διαβαθμιστεί για να διαρκέσουν μεταξύ 15 και 20 ετών, ενώ μπορούν να αντικατασταθούν.

Κάθε LightCam διαθέτει έναν μοναδικό κωδικό QR που εξασφαλίζει ότι το μόνο άτομο που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συσκευή είναι το πρόσωπο που την αγόρασε, ενώ υιοθετεί μια μοναδική προσέγγιση για την αποθήκευση βίντεο, προσφέροντας χωρητικότητα εγγραφών σχεδόν μιας εβδομάδας στη συσκευή, με δυνατότητα για τους χρήστες να την αυξήσουν, μεταφέροντας δεδομένα στο τηλέφωνο τους, σε υπολογιστή ή στο cloud. Ας μην ξεχνάμε, ότι οι περισσότεροι από αυτούς που επιλέγουν απλές, αυτόνομες λύσεις, είναι ιδιώτες που δεν επιθυμούν να πληρώσουν περισσότερα για χώρο αποθήκευσης. Η LightCam αναμένεται να κυκλοφορήσει με λιανική τιμή γύρω στα 190 δολάρια.

Η LightCam έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 360.000 δολάρια ως μέρος μιας δημόσιας εκστρατείας για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, ενώ το προϊόν αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα αυτό το καλοκαίρι. Εκτός από τους πελάτες DIY, ο δημιουργός ελπίζει ότι η LightCam θα προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών του κλάδου, καθώς έχει ήδη μιλήσει με αρκετές εταιρείες για τη διαλειτουργικότητα του προϊόντος με άλλες τεχνολογίες.

Αν και τέτοιου είδους λύσεις παρουσιάζουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επαγγελματικές λύσεις και εγκαταστάσεις για κάθε σύστημα όπου απαιτείται αξιοπιστία είναι σχεδόν επιβεβλημένες, ενώ οι δυνατότητες επέκτασης και συνεργασίας με άλλες συσκευές είναι κρίσιμο θέμα για το μέλλον και την αξία κάθε συστήματος. Οι πρώιμοι καταναλωτές πρέπει να εκπαιδευτούν σωστά και να μείνουν ικανοποιημένοι. Ένα έξυπνο σπίτι πρέπει να είναι ένα πραγματικά ασφαλές σπίτι. Τελικά, οι πρώτες εμπειρίες των καταναλωτών είναι κρίσιμες για το μέλλον, αφού θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την ταχύτητα της εξέλιξης και της αποδοχής του SmartHome.