ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Πότε και ποιους συμφέρει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο net metering;

Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν κάνει στελέχη της αγοράς που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του ΣΕΦ, με την εφαρμογή της μεθόδου net metering το φωτοβολταϊκό παύει να είναι μόνο  μια επενδυτική ευκαιρία, αλλά καθίσταται ένα άριστο εργαλείο εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων.


net metering solar

Ας το δούμε μέσα από δυο παραδείγματα

Το πρώτο παράδειγμα αφορά ένα νοικοκυριό που εγκαθιστά ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 5 kWp και το δεύτερο μια μικρή επιχείρηση, η οποία εγκαθιστά ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 7 kWp.
Και για τα δυο παραδείγματα, θα δουλέψουμε στη βάση κάποιων εύλογων υποθέσεων, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες.
Στην περίπτωση του νοικοκυριού, το συνολικό κόστος συστήματος έστω ότι ανέρχεται στα  8.700 € (περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και κόστους σύνδεσης) και η ενεργειακή του απόδοση είναι 1.450 kWh/kWp, με  μέση ετήσια πτώση παραγωγικότητας 0,2%
Ας υποθέσουμε, επίσης, ότι η μέση ετήσια αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται στο 2% και το ετήσιο λειτουργικό κόστος στο 1,5% της αρχικής επένδυσης, με ετήσια αναπροσαρμογή 2%.
net metering
Το επιτόκιο του πενταετούς δανεισμού (επισκευαστικό δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις) για το 25% ας θεωρηθεί ότι είναι 6,12% και η ενδεικτική τιμή συμψηφισμού για το 1ο έτος 0,1155 €/kWh.
Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που προαναφέραμε, ο αυτοπαραγωγός έχει ένα συνολικό όφελος περί τα 12.470 € στην 25ετία,για όσο διάστημα, δηλαδή, διαρκεί η Σύμβαση Συμψηφισμού που υπογράφει ο καταναλωτής με τη ΔΕΗ ή άλλο εναλλακτικό προμηθευτή.

Ας περάσουμε τώρα στο παράδειγμα της μικρής επιχείρησης

Photovoltaic

Για την περίπτωση αυτή, ας υποθέσουμε ότι το ενδεικτικό κόστος του συστήματος είναι 9.400 € (περιλαμβανομένου του κόστος σύνδεσης) και η ενεργειακή του απόδοση 1.450 kWh/kWp
Το επιτόκιο του δεκαετούς δανεισμού του 50% ας θεωρηθεί ότι είναι 8% και η ενδεικτική τιμή συμψηφισμού για το 1ο έτος για τιμολόγιο Γ21 είναι 0,1256 €/kWh.
Τα υπόλοιπα στοιχεία τα κρατάμε ίδια με το προηγούμενο παράδειγμα. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, ο αυτοπαραγωγός έχει ένα συνολικό όφελος περί τις 16.130 € στην 25ετία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δυο περιπτώσεις οι αποδόσεις και ο χρόνος απόσβεσης είναι συνάρτηση του αρχικού κόστους, ενώ οι αποδόσεις βελτιώνονται και οι χρόνοι απόσβεσης μειώνονται αν τοποθετηθούν ταυτόχρονα και αντλίες θερμότητας σε αντικατάσταση κάποιου συμβατικού συστήματος θέρμανσης με πετρέλαιο.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι η μέθοδος net metering προσφέρει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να εξοικονομήσει ένα σημαντικό ποσοστό των χρημάτων που σήμερα πληρώνει σε λογαριασμούς ρεύματος. 

πηγή:http://kataskevesktirion.gr/