ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΣΥΡΜΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΑΝΤΙΚΛΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

Υπάρχουν δύο κατηγορίες συναγερμού, ανάλογα με το μέσο μεταφοράς των πληροφοριών: Οι ενσύρματοι που χρησιμοποιούν ως μέσο τον χαλκό και οι ασύρματοι, που χρησιμοποιούν τον αέρα. 
Τα ενσύρματα συστήματα είναι τα πλέον χρησιμοποιούμενα, αλλά τα ασύρματα διεκδικούν ήδη σημαντικότερο μερίδιο στην αγορά. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να πούμε απόλυτα ποιο από τα δύο είναι «το καλύτερο». Μπορούμε, όμως, να εξετάσουμε κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να καταλάβει ο χρήστης ποιο από τα δύο ταιριάζει για να εγκαταστήσει στον χώρο του.
Κόστος
Το ασύρματο σύστημα συναγερμού έχει μεγαλύτερο κόστος περιφερειακών συσκευών σε σχέση με ένα αντίστοιχο ενσύρματο. Από την άλλη, εάν υπολογιστεί το κόστος της εγκατάστασης, της συντήρησης και των καλωδίων, το συνολικό κόστος του ασύρματου μετριάζεται σημαντικά.
Εγκατάσταση
Το ασύρματο σύστημα είναι πολύ πιο βολικό στην εγκατάσταση. Απαιτεί δύο καλώδια προς το δίκτυο ηλεκτροδότησης, σε αντίθεση με το ενσύρματο που απαιτεί σύνδεση καλωδίων σε όλους τους αισθητήρες και τις συσκευές. Δεν χρειάζεται ούτε να μετακινήσουμε έπιπλα, ούτε να στρώσουμε κάτι στο πάτωμα για τις σκόνες από τη διάνοιξη οπών στους τοίχους, τις οποίες μάλιστα, στη συνέχεια, θα κληθούμε και να τις κλείσουμε. Μετά από την εγκατάσταση, δεν υπάρχουν καλώδια να περνάνε μέσα από τους τοίχους, ενώ η αισθητική του κτηρίου παραμένει ίδια με εκείνη που υπήρχε πριν από την εγκατάσταση του συστήματος, ίσως και καλύτερη, εάν το πληκτρολόγιο είναι κομψά σχεδιασμένο. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι οι μπαταρίες που τοποθετούνται στις συσκευές, θα πρέπει να αντικαθίστανται ανά κάποια χρόνια.
Ωστόσο, ο εγκαταστάτης πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικός κατά την εγκατάσταση του ασύρματου συστήματος. Οι ασύρματοι πίνακες δεν είναι όπως οι περισσότεροι ενσύρματοι, που διατηρούν σε ξεχωριστή θέση τον πίνακα από το πληκτρολόγιο, αλλά είναι συστήματα «όλα σε ένα», με κομψό σχεδιασμό και σε πλαστικό κουτί, το οποίο είναι, όμως, πιο εκτεθειμένο στη βιαιοπραγία. Πρέπει ο πίνακας να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικός σε βανδαλισμούς, μακριά από μεγάλες μεταλλικές επιφάνειες για καλύτερο σήμα και έξυπνα τοποθετημένος (π.χ. μακριά από παράθυρα, ώστε να μην υπάρχει άμεση πρόσβαση μετά τη διάρρηξη). Θα πρέπει, επιπλέον, οι συσκευές να είναι καθαρά εντός εμβέλειας του πίνακα και όχι οριακά, αλλά από την άλλη να μην είναι πιο κοντά από μισό με ένα μέτρο (ανάλογα και με τον κατασκευαστή).
Ασφάλεια ασύρματου
Οι συσκευές στον ασύρματο συναγερμό επικοινωνούν με ραδιοσυχνότητες. Άλλες συσκευές εκτός συστήματος που λειτουργούν στην ίδια συχνότητα, μπορεί να διακόψουν την επικοινωνία, καθιστώντας το σύστημα μη λειτουργικό. Πολλά συστήματα παρέχουν την επιλογή να δίνεται συναγερμός σε μία τέτοια περίπτωση.
Επιπλέον υπάρχει πολλή συζήτηση για το «hacking» των ασύρματων συστημάτων. Ο ασύρματος συναγερμός μπορεί, θεωρητικά, να καταστεί μη λειτουργικός από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, αλλά ακόμα και σε πιο ακραίες περιπτώσεις, θα μπορούσε κανείς να κλέψει και κωδικούς που μεταδίδονται μέσω του αέρα. Πρόκειται, όμως, να καταβάλει κανείς πολύ μεγάλη προσπάθεια και να έχει πολύ εξειδικευμένες δεξιότητες για να το επιτύχει αυτό. Εάν κάποιος έχει τα προσόντα, το πιο πιθανό είναι ότι αυτά που θα κλέψει, να μην τα χρειάζεται για τα προς το ζην του. Η αποστολή του συναγερμού είναι να κάνει τη δουλειά του εχθρικού προσώπου όσο πιο δύσκολη γίνεται, σε σημείο που ο χρόνος και το κόστος ενός τέτοιου σεναρίου, να το καθιστούν ασύμφορο. Τα ασύρματα συστήματα παρόλα αυτά, οφείλουν να παρουσιάζουν ορθή συμπεριφορά ως συσκευές ηλεκτρομαγνητικής εκπομπής και λήψης δεδομένων. Έτσι κι αλλιώς, πρέπει να συμμορφώνονται με πρότυπα επάνω και στο ασύρματο κομμάτι.
Επίσης, για να μειωθεί η κατανάλωση των περιφερειακών συσκευών, η αποστολή ή λήψη των δεδομένων τους προς/από τον πίνακα, πραγματοποιείται ανά κάποια χρονικά διαστήματα, προκαλώντας έτσι καθυστέρηση στη μεταφορά δεδομένων. Αυτός ο «χρόνος αναμονής» ποικίλλει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.
Οι μπαταρίες τέλος, πρέπει να αλλάζονται στην ώρα τους, διότι εάν τελειώσουν μπορούν να αφήσουν απροστάτευτο το συγκεκριμένο χώρο, αλλά ακόμα και εάν είναι στα τελευταία τους, ενδέχεται να ανταλλάσσουν ψευδή στοιχεία από/προς τον πίνακα.
Κάλυψη
Τα ενσύρματα συστήματα έχουν πρακτικά πολύ λίγους περιορισμούς ως προς την ακτίνα κάλυψης, σε σχέση με τα ασύρματα. Από την άλλη, σε κτίρια με πολύ χοντρούς τοίχους, το να φτάσει κανείς ένα καλώδιο σε κάποιους αισθητήρες μπορεί να είναι δύσκολο. Η καλωδίωση ενός υπαίθριου κτιρίου με έναν ενσύρματο συναγερμό, θα είναι επίσης δύσκολη, λόγω και της απαιτούμενης καλωδίωσης.

 Ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού μπορεί να μας απαλλάξει από αυτό το πρόβλημα. Μπορεί ο αισθητήρας να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο, αρκεί να είναι εντός του εύρους του πληκτρολογίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναμεταδότες του σήματος, ώστε να  μπορεί να τοποθετηθεί ο ανιχνευτής πιο μακριά. Αυτό βέβαια, αυξάνει το κόστος. Επίσης υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί σχετικά με το πού μπορούν να τοποθετηθούν οι ανιχνευτές, που σημαίνει ότι μπορούν να καλυφθούν περισσότερες περιοχές. Τέλος, σε σημεία επικίνδυνα για καλωδίωση, όπως για παράδειγμα σε μέρη με εύφλεκτα υλικά, η χρήση του ασύρματου αποτρέπει τον κίνδυνο απανθράκωσης των καλωδίων και την εκ νέου εγκατάστασή τους.
Επεκτασιμότητα
Στον ασύρματο είναι πολύ πιο εύκολο να προσθέσει κανείς επιπλέον ανιχνευτές και αισθητήρες, ακόμα και σε μελλοντικό χρόνο από αυτόν της εγκατάστασης. Επίσης, τα είδη των ανιχνεύσεων μπορεί ενδεχομένως να αυξηθούν στο μέλλον. Υπάρχουν πρόσθετα όχι μόνο για τον εντοπισμό εισβολέων, αλλά και ανιχνευτές για άλλες έκτακτες ανάγκες στο σπίτι, όπως η πυρκαγιά και η διαρροή αερίων. Όλα αυτά μπορούν να αποτελούν μέρος ενός συστήματος συναγερμού. Ο ασύρματος αντικλεπτικός συναγερμός με το επίπεδο ασφαλείας του να βελτιώνεται συνεχώς, φαντάζει το μέλλον στην επεκτασιμότητα των ήδη εγκατεστημένων συστημάτων.
Επισκόπηση χαρακτηριστικών
Μεγαλύτερο κόστος περιφερειακών συσκευών στον ασύρματο συναγερμό, αλλά απαλλαγή από κόστος καλωδίωσης και μεγάλου μέρους της εγκατάστασης.
Ο ασύρματος απαιτεί προσοχή κατά την εγκατάσταση σε ό,τι αφορά στο ασύρματο κομμάτι. Από την άλλη, δεν αλλοιώνει την αισθητική του χώρου, αλλά οι μπαταρίες των συσκευών πρέπει να αλλάζονται στην ώρα τους.
Ο ασύρματος συναγερμός είναι πιο ευάλωτος στις παρεμβολές και παρουσιάζει μεγαλύτερη καθυστέρηση στη μεταφορά δεδομένων.
Μικρότεροι περιορισμοί στον ενσύρματο για μεγάλες αποστάσεις, αλλά δυσκολότερη πρόσβαση.
Επεκτασιμότητα σε μεγαλύτερο βαθμό στον ασύρματο συναγερμό.
Συμπεράσματα
Παρόλο που οι ασύρματοι πίνακες παρουσιάζουν κάποια μειονεκτήματα σε σχέση με τους ενσύρματους, έχουν χαρακτηριστικά που πολλοί θεωρούν ότι υπερκαλύπτουν τις αδυναμίες αυτές. 

Η σωστή εγκατάσταση μπορεί να βοηθήσει το σύστημα να αποφύγει τις παρεμβολές και να μειώσει δραματικά τις πιθανότητες αφοπλισμού από κακόβουλο εισβολέα. Υπάρχουν ασύρματα συστήματα στην αγορά, που προσπαθούν να προλάβουν τα μειονεκτήματα τους έναντι των ενσύρματων είτε μέσω έξυπνου λογισμικού, είτε κυρίως δίνοντας και κάποιες ενσύρματες ζώνες και εξόδους. Ο εγκαταστάτης μπορεί σε αυτήν την περίπτωση με κατάλληλο προγραμματισμό του συστήματος, να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα του ενσύρματου και ασύρματου συναγερμού, αποφεύγοντας παράλληλα σε μεγάλο βαθμό τα μειονεκτήματά τους. Πιθανότατα σε κάποιες περιπτώσεις, να αποτελεί τον κατάλληλο συνδυασμό κόστους-δυνατοτήτων της συσκευής.
πηγήelectrologos.gr Ο κ. Αλέξανδρος Τιντίνης είναι Μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης της OlympiaElectronics