ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

ΓΙΑΤΙ Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΕΛΑΣΜΑΤΑ


Γιατί ο πυρήνας των μετασχηματιστών είναι κατασκευασμένος από επιμέρους μεταλλικά ελάσματα και όχι από ένα κομμάτι μετάλλου?

Το σώμα του πυρήνα αποτελείται από λεπτά σιδερένια ελάσματα μονωμένα μεταξύ τους ηλεκτρικά





Επαγωγική θέρμανση

Επαγωγική θέρμανση είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα αγώγιμο υλικό (συνήθως μέταλλο) θερμαίνεται με την βοήθεια ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής.

Σε κάθε ηλεκτρικά αγώγιμο σώμα (π.χ μέταλλο) που βρίσκεται στον χώρο δράσης ενός μεταβαλλόμενου μαγνητικού πεδίου, σχηματίζονται κλειστά εσωτερικά ρεύματα που ονομάζονται ρεύματα Εddy (ή ρεύματα Foucault ή δινορεύματα).




Τα δινορεύματα  κινούνται σε κλειστές τροχιές  μέσα στο υλικό σχηματίζοντας δίνες. Για τον λόγο αυτό ονομάζονται δινορεύματα.

Σε έναν μετασχηματιστή το φαινόμενο της επαγωγικής θέρμανσης είναι ανεπιθύμητο.

 Όταν έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι μετάλλου (όπως ο πυρήνας ενός μετασχηματιστή για παράδειγμα), τα ρεύματα που σχηματίζονται είναι αρκετά μεγάλα. Μεγάλο ρεύμα όμως σε ένα μέταλλο σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας του.

Αν το ίδιο κομμάτι είναι κατασκευασμένο από επιμέρους μεταλλικά ελάσματα, τα δινορεύματα είναι μικρότερα και δεν έχουμε μεγάλη θέρμανση του πυρήνα.



Δείτε και σε video την υπερθέρμανση ενός μετάλλου λόγω επαγωγής για να καταλάβετε  γιατί ο πυρήνας των μετασχηματιστών θα υφίσταται υπερθέρμανση αν δεν αποτελείτο από πολλά ελάσματα