ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Τα νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα φθηνότερα από τους υπάρχοντες σταθμούς άνθρακα και αερίου.



Οι νέες αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις πλέον ανταγωνίζονται το βραχυπρόθεσμο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υφιστάμενες εγκαταστάσεις άνθρακα και φυσικού αερίου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από τον άνθρακα όσο και από το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί από τις αρχές του 2017, ενώ οι τιμές των αιολικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων μειώνονται σταθερά, δήλωσαν οι αναλυτές του think tank Sandbag.

Τα νέα συμπίπτουν με την ευρωπαϊκή τιμή άνθρακα να ξεπερνάει τα €20/τόνο για πρώτη φορά από το 2008 και να φτάνει τα € 20,42 ανά τόνο στις αγορές στις 23 Αυγούστου 2018.

Στην πιο πρόσφατη γερμανική δημοπρασία για χερσαία  αιολικά που ολοκληρώθηκε νωρίτερα τον Αύγουστο, οι χαμηλότερες προσφορές ήταν €40/MWh, ενώ η τελευταία δημοπρασία φωτοβολταϊκών τον Ιούνιο έλαβε χαμηλότερες προσφορές στα €38,90/MWh.

Συγκριτικά, από τις αρχές του περασμένου έτους, οι τιμές παραγωγής του επόμενου έτους, από άνθρακα αυξήθηκαν κατά 72% στα €46/MWh, ενώ από φυσικό αέριο κατά 43% στα €49/MWh.

Ωστόσο, η Sandbag προειδοποίησε ότι οι εκτιμήσεις αυτές - που βασίζονται στις τιμές κλεισίματος της αγοράς στις 23 Αυγούστου όταν το κόστος CO2 είναι 20,42 € / τόνο - είναι πιθανό να είναι υποτιμημένες, δεδομένου ότι υπολογίζονται μόνο με τη χρήση κόστους πρώτης ύλης καυσίμων και άνθρακα.

Όμως, ακόμη και με το κόστος παραγωγής για άνθρακα και φυσικό αέριο υποτιμημένο, πάλι βρίσκονται σταθερά και άνετα πάνω από τις φθηνότερες προσφορές για ηλιακή και ηλιακή ενέργεια, κατέληξε η Sandbag.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής άνθρακα και φυσικού αερίου δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση της τιμής του άνθρακα - η οποία τετραπλασιάστηκε το τελευταίο έτος και έπιασε τα 20€ ανά τόνο τον Αύγουστο.

Η ετήσια ευρωπαϊκή τιμή άνθρακα επόμενου έτους αυξήθηκε κατά 30% από τον Ιανουάριο του 2017, ενώ κατά 28% για το φυσικό αέριο, επεσήμανε η Sandbag.

Ταυτόχρονα, ανάλυση από την Carbon Tracker εκτιμά ότι η τιμή του άνθρακα - και συνεπώς η παραγωγή από άνθρακα και φυσικό αέριο - μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στα 25€/τόνο μέχρι το τέλος του έτους και 35€/τόνο τον επόμενο χρόνο, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ της ΕΕ) αρχίζουν να επιδρούν.

Πάντως, ενώ η φθηνότερη προσφορά για ενέργεια από αιολικό πάρκο είναι χαμηλότερη από την υπάρχουσα τιμή για παραγωγή από άνθρακα και φυσικό αέριο, η μέση προσφορά από την πιο πρόσφατη γερμανική δημοπρασί (61,10€/MWh) εξακολουθεί να είναι ακριβότερη.

Ωστόσο, ο σταθμισμένος μέσος όρος των τιμών των φωτοβολταϊκών (45,90€/MWh), είναι πολύ χαμηλότερος τόσο της παραγωγής άνθρακα όσο και φυσικού αερίου.

24 Αυγούστου 2018

του Craig Richard

πηγή:e-mc2.gr