ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Τα πέντε αναπτυσσόμενα πράσινα επαγγέλματα


Το κλίμα της γης αλλάζει συνεχώς διαμέσου των αιώνων. Με τα σημερινά δεδομένα οι επιστήμονες καταλήγουν πως ο πλανήτης βρίσκεται στην εποχή της υπερθέρμανσης. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως πέραν των συνηθισμένων κλιματικών αλλαγών, η βασικότερη αιτία της μετατόπισης των καιρικών συνθηκών οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Οι ενέργειες που γίνονται παγκόσμια για να αντιστραφούν τα δεδομένα αυτά επικεντρώνονται στην μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα επιστρατεύοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η προσπάθεια αντιμετώπισης  των νέων περιβαλλοντικών δεδομένων οδήγησε στην ανάγκη νέων τομέων εξειδίκευσης. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνή Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA) υπάρχουν 10,3 εκ. θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως – αύξηση 5,3% από το 2017.

Οι «πράσινες» θέσεις εργασίας που αυξάνουν συνεχώς την δημοτικότητα τους:

Μηχανικός περιβάλλοντος

Σύμφωνα με στοιχεία του LinkedIn το επάγγελμα του μηχανικού περιβάλλοντος βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα κορυφαία του περασμένου έτους στις ΗΠΑ. Ένας μηχανικός περιβάλλοντος έχει διάφορες δεξιότητες, από την  διαχείριση των καταιγίδων, την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, μέχρι και την διαχείριση της κυκλοφορίας.

Οι περιβαλλοντικοί μηχανικοί εργάζονται για τη βελτίωση της ανακύκλωσης, της διάθεσης απορριμμάτων, της δημόσιας υγείας και του ελέγχου της ρύπανσης σε νερό και αέρα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα collegegrad.com, ο μέσος ετήσιος μισθός ενός μηχανικού περιβάλλοντος αγγίζει τα 84.890 δολάρια.

Τεχνικός ανεμογεννητριών

Οι ανεμογεννήτριες έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αιολική ενέργεια. Η βιομηχανία ανέμου πρόσθεσε πάνω από 52 gigawatts (GW) αιολικής ενέργειας το 2017, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC).

Η ανάπτυξη αυτή έχει αυξήσει κατακόρυφα την ζήτηση επαγγελματιών που ασχολούνται με την κατασκευή και την συντήρηση των στροβίλων. Το Αμερικανικό Γραφείο Στατιστικής Εργασίας (BLS) ανέφερε ότι ο μέσος ετήσιος μισθός για τεχνικούς ανεμογεννητριών έφτασε τις 53.880 δολάρια για το Μάιο του 2017.

Περιβαλλοντικός επιστήμονας

Η ευαισθητοποίηση του περιβάλλοντος και η διαμόρφωση της αποτελεί ένα από τους κυριότερους ρόλους του περιβαλλοντικού επιστήμονα. Η ζήτηση για το επάγγελμα αυτό στο Ηνωμένο βασίλειο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 157%.

Οι περιβαλλοντικοί επιστήμονες αναμένεται να υπολογίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να αναπτύξουν συστήματα για να τις αντιμετωπίσουν. Το BLS έχει εκτιμήσει ότι οι προοπτικές απασχόλησης του επαγγέλματος θα αυξηθούν σε ποσοστό 11% μεταξύ του 2016 και του 2026.

Εργάτης ανακύκλωσης

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ανάγκη για εργοδότηση εργατών ανακύκλωσης έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια αποδεικνύοντας πως ο διαχωρισμός των σκουπιδιών έχει γίνει μέρος της ζωής μας.

Οι εργάτες αμείβονται με μέσο μισθό περίπου £ 7.89 ($ 10.05) ανά ώρα. Η ίδια έκθεση υποδηλώνει ότι όσοι κάνουν την εργασία αυτή συνήθως παραμένουν για λιγότερο από ένα έτος.

Εργάτες εγκατάστασης ηλιακών φωτοβολταϊκών

Οι ηλιακοί φωτοβολταϊκοί πίνακες μετατρέπουν το φως του ήλιου σε ηλεκτρικό ρεύμα. Ανάλογα με τους νόμους της πολιτείας, οι ηλιακοί συλλέκτες μπορούν να συνδεθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την BLS, η απασχόληση των εργατών που εγκαθιστούν ηλιακά φωτοβολταϊκά  αναμένεται να αυξηθεί κατά 105% από το 2016 έως το 2026, πολύ πιο γρήγορα από τον μέσο όρο για όλα τα επαγγέλματα. Το 2017, ο μέσος μισθός για κάποιον που εργάζεται στο επάγγελμα αυτό στις  Η.Π.Α. έφτασε τα $ 49.010.
πηγή: inbusinessnews.reporter.com.cy