ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Μερίδιο της ενέργειας από Ανανεώσιμες πηγές για τα κράτη μέλη της ΕΕ



Με το 2020 να είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε, ορισμένα κράτη-μέλη θα πρέπει να κάνουν τεράστια βήματα για να πιάσουν τον στόχο που έχουν θέσει για τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη συνολική κατανάλωση.

Πρόσφατη έκθεση της Eurostat παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στη συνολική κατανάλωση των 28 της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρονται οι στόχοι που έχει θέσει κάθε κράτος-μέλος για το 2020 και αφορούν το ποσοστό της κατανάλωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σε ποιο επίπεδο αυτοί είχαν επιτευχθεί μέχρι το 2016.

Χαρακτηριστικό των στοιχείων της έκθεσης είναι πως 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δεν έχουν καταφέρει να πλησιάσουν τον στόχο τους, ενώ 11 το έχουν επιτύχει και συνεχίζουν. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η κατανάλωση από ΑΠΕ στην ΕΕ μέχρι το 2016 είχε αγγίξει το 17% της συνολικής ενέργειας, μερίδιο διπλάσιο από το 2004 που ήταν μόλις στο 8,5%.

Κράτη-μέλη

Κάθε κράτος-μέλος έχει θέσει τον δικό του στόχο μέχρι το 2020, με βάση τις δυνατότητες που έχει, τις πολιτικές που ασκεί, αλλά και τις οικονομικές επιδόσεις του. Από το 2004, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην τελική κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά σε όλα τα κράτη-μέλη. Σε σύγκριση με το 2015, έχει αυξηθεί σε 15 από τα 28 κράτη μέλη.

Η Σουηδία είχε το μεγαλύτερο μερίδιο το 2016, καθώς το 53,8% της ενέργειας που καταναλώνει προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ακολουθούν η Φινλανδία με 38,7%, η Λετονία με 37,2%, η Αυστρία με 33,5% και η Δανία με 32,2%. Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, καταγράφηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο (5,4%), στη Μάλτα (6%) και στις Κάτω Χώρες (6%).

Η Αυστρία βρίσκεται λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα μακριά από την επίτευξη του στόχου της. Αντίθετα, η Ολλανδία είναι η χώρα που βρίσκεται πιο μακριά από την επίτευξη του στόχου της, καθώς πρέπει να συμπληρώσει ακόμα οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Ακολουθούν η Γαλλία με επτά, η Ιρλανδία με 6,5, το Ηνωμένο Βασίλειο με 5,7 και το Λουξεμβούργο με 5,6 μονάδες.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πως το 2020 το 18% της ενέργειας που καταναλώνει θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Μέχρι το 2016 είχε καταφέρει να φτάσει στο 15,2%, ενώ το 2004 βρισκόταν στο 6,9%.


Στην προσπάθεια των κρατών-μελών να φτάσουν τους ενεργειακούς τους στόχους συμβάλλει η απόφαση της Επιτροπής να επενδύσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά κονδύλια του προγράμματος εργασίας Horizon 2018-2020 στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας, της ηλεκτρομαγνητικής ικανότητας, της αποκεντροποίησης των αποθεμάτων κτηρίων και της ενσωμάτωσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καθαρής ενέργειας), η καινοτομία που θα προωθήσει τη χρήση των ΑΠΕ στην Ευρώπη θα αποτελέσει το «κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα. Βασική προτεραιότητα της Κομισιόν είναι η δημιουργία ενός νομικού πλαισίου που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της καινοτομίας, απλουστεύοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση στο κομμάτι της έρευνας και ενισχύοντας τη μετατροπή της γνώσης σε εμπορικά βιώσιμα προϊόντα. Επιπλέον, σκοπός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η προώθηση της συνεργασίας και των σχέσεων μεταξύ των ερευνητών, των παραγωγών, αλλά και των συναφών εταιρειών και βιομηχανιών του αγροδιατροφικού τομέα για την περαιτέρω διάδοση της καινοτομίας στις ΑΠΕ.

Επίσης, στην έκθεση γίνεται ειδική μνεία στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις διάφορες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και εστιάζει στην προώθηση καθαρών λύσεων και τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας βιολογικών πρώτων υλών.

Η Ευρώπη ποντάρει στις ανανεώσιμες πηγές και επενδύει στα αιολικά πάρκα

Ο οργανισμός του κλάδου WindEurope δημοσιοποίησε στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία πέρυσι εισήλθαν στο δίκτυο 3,1 γιγαβάτ, χάρη στην εγκατάσταση 13 νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Ένα απ’ αυτά, το Hywind Scotland, είναι το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο.

Οι περισσότερες εγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ενώ ακολουθούν το Βέλγιο, η Φιλανδία και η Γαλλία. Συνολικά, 4.149 ανεμογεννήτριες σε 11 χώρες παρέχουν δυναμικότητα 15,78 γιγαβάτ.

Η WindEurope ανέφερε ότι προβλέπει πως η συνολική δυναμικότητα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ευρώπη θα ανέλθει στα 25 γιγαβάτ μέχρι το 2020.

Ο μεγαλύτερος μηνιαίος «δείκτης δυναμικότητας» για το 2017 – που αντιπροσωπεύει την ενέργεια που παρήχθη από ανεμογεννήτριες ως ποσοστό της μέγιστης δυναμικότητάς τους – ήταν 67,9% και καταγράφηκε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο. Ένα Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου με θυελλώδεις ανέμους, οι ανεμογεννήτριες στη Γερμανία παρήγαγαν τόσο πολύ ηλεκτρισμό που οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να πληρώσουν τους καταναλωτές ώστε να βγει ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο.

Η μέση ανεμογεννήτρια είναι μεγαλύτερη σήμερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, μία ανεμογεννήτρια το 2017 ήταν δυναμικότητας 5,9 μεγαβάτ κατά μέσο όρο, δηλαδή η δυναμικότητά της ήταν αυξημένη κατά 23% σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν το 2016.

«Η υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας είναι πλέον ένα βασικό κομμάτι του ενεργειακού μας συστήματος. Και τα κόστη έχουν μειωθεί δραματικά. Η επένδυση στην υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας δεν κοστίζει περισσότερο από την επένδυση στη συμβατική παραγωγή ενέργειας» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το 2030 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύπτουν τουλάχιστον το 27% της κατανάλωσης ενέργειας. Όπως επισημαίνει ο Dickson, η αύξηση στη δυναμικότητα δείχνει ότι ακόμα και ένα ποσοστό της τάξης του 35% θα είναι «εύκολα επιτεύξιμο».
πηγή:b2green.gr