ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018

Εξωθερμική συγκόλληση αγωγών γείωσης


Η μέθοδος της εξωθερμικής συγκόλλησης είναι ένας οικονομικός τρόπος ηλεκτρικών συνδέσεων. Η σύνδεση πραγματοποιείται με την τήξη των υπό σύνδεση αγωγών σε μία ενιαία μάζα και δεν έχει καμία σχέση με την συγκόλληση δύο αγωγών με λιωμένο μέταλλο ή μηχανικό σύνδεσμο έχοντας ικανότητα διελεύσεως ρεύματος μεγαλύτερη από τον αγωγό.

Η σύνδεση πραγματοποιείται με εξώθερμη αντίδραση που παράγει ένα υπέρθερμο λιωμένο χαλκό που τήκει τα άκρα των υπό σύνδεση μεταλλικών επιφανειών και συγκολλούνται μεταξύ τους σε μία ενιαία μάζα. Για να γίνει σύνδεση, χρησιμοποιείται ένα ελαφρύ καλούπι από γραφίτη μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η εξώθερμη αντίδραση δίνοντας την μορφή της σύνδεσης.


Οι συγκολλήσεις με αυτή την μέθοδο δεν μεταβάλλονται κατά την διάρκεια του χρόνου και αντέχουν κάτω από τις πλέον δυσμενείς περιβαντολλογικές συνθήκες. Από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου, είναι ότι πραγματοποιούνται με τον ίδιο τρόπο ηλεκτρικές συνδέσεις χαλκού-χαλκού, χαλκού-χάλυβα, χάλυβα-χάλυβα, αλουμινίου-χαλκού, αλουμινίου-αλουμινίου, χωρίς να απαιτείται εξωτερική πηγή θερμότητας ή ενέργειας. Το απαιτούμενο υλικό συγκόλλησης που είναι συσκευασμένο σε πλαστικά κυάθια τοποθετείται στο χώρο τήξεως του καλουπιού.

Το υλικό αυτό σκεπάζεται με το υλικό αρχικής εναύσεως που με την βοήθεια ειδικού αναπτήρα με τσακμακόπετρα αναφλέγεται και μεταδίδει την ανάφλεξη στο συγκολλητικό υλικό. Η αναπτυσσόμενη θερμότης, τήκει τον δίσκο που κλείνει την δίοδο στον χώρο όπου εθρίσκονται τα προς σύνδεση μεταλλικά μέρη που είναι κατάλληλα διαμορφωμένος να δεχθεί την απαιτούμενη ποσότητα του συγκολλητικού υλικού. Η αναπτυσσόμενη θερμότητα του τηκομένου υλικού που γεμίζει τον χώρο όπου βρίσκονται οι μεταλλικές επιφάνειες τήκει τα προς σύνδεση μέρη δημιουργώντας έτσι μία ομοιόμορφη εννιαία μάζα. Για να πραγματοποιηθεί μία σύνδεση απαιτείται ένα συγκεκριμένο καλούπι, μία συγκεκριμένη ποσότητα συγκολλητικού υλικού, μία χειρολαβή, για το κράτημα και το κλείσιμο του καλουπιού καθώς και ένα καθαριστικό καλουπιού.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

  • έχει ικανότητα διέλευσης ρεύματος μεγαλύτερης τιμής από το ρεύμα που διαρρέει τους συγκολλημένους αγωγούς
  • δεν διαβρώνεται με την πάροδο του χρόνου
  • είναι μόνιμη σύνδεση η οποία δεν κόβεται ή χαλαρώνει
  • αντέχει σε επαναλαμβανόμενα σφάλματα
  • έχει χαμηλό κόστος εγκατάστασης
  • εκτελείται με φθηνό και ελαφρύ εξοπλισμό
  • εκτελείται σε πολύ μικρό χρόνο στο χώρο του έργου
  • δεν απαιτείται ειδικευμένος τεχνίτης για τη πραγματοποίηση της συγκόλλησης
  • δεν απαιτείται εξωτερική πηγή ενέργειας (ρεύμα, φιάλη αερίου κ.λ.π.)
  • αρκεί μόνο οπτικός έλεγχος της ποιότητας της συγκόλλησης

Διαδικασία εκτέλεσης των ενώσεων


1)   Αφού θερμάνουμε το καλούπι τοποθετούμε κατάλληλα τους αγωγούς μέσα σε αυτό.


Κλείστε το καλούπι με τη βοήθεια της χειρολαβής


2)   Τοποθετούμε τον μεταλλικό δίσκο συγκράτησης της σκόνης στην αντίστοιχη υποδοχή καλουπιού.3)    Αδειάζουμε την σκόνη επάνω στον δίσκο συγκράτησης, γεμίζοντας τον αντίστοιχο θύλακα.4)   Αφού κλείσουμε το σκέπασμα «ανάβουμε» την σκόνη με τον κατάλληλο αναπτήρα.5)   Προκαλείται εξώθερμη αντίδραση και η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί την τήξη των προς συγκόλληση αγωγών.6)   Αφού πραγματοποιηθεί η κόλληση, καθαρίζεται το καλούπι.

Λόγω της μεγάλης ποικιλίας μορφών συνδέσεων που πρακτικά είναι απεριόριστες, παρακάτω εμφανίζονται οι συνηθέστερες.
πηγή :elemko.gr


Δείτε πως γίνεται στα παρακάτω video