ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACΕBOOK (Ηλεκτρολογικές Ενημερώσεις) ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ LIKE

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Youtube

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΥΠΑΝΙΩΝ



Υπάρχουν πολλά είδη τρυπανιών καθώς και άλλων εξαρτημάτων τα οποία μας βοηθούν να ανοίξουμε τρύπα σε κάθε υλικό.
Όσοι ασχολείστε με μαστορέματα είναι σημαντικό να τα γνωρίζετε καθώς και να ξέρετε ποιο είναι για κάθε δουλειά.
1. Ξεκινάμε με τα κλασικά τρυπάνια για τούβλο ή μπετόν. Τα αναγνωρίζουμε από την χαρακτηριστική όψη της κεφαλής τους. Βασικό εδώ ότι τρυπάμε τσιμέντο μόνο με κρουστικό δράπανο.


2. Τρυπάνια ξύλου. Τα αναγνωρίζουμε από την μύτη τους που είναι σαν βελόνα. Έχουν αυτή την μύτη για να διευκολύνουν στο κεντράρισμα αλλά έχουν και τα 2 αυτάκια για να κόβουν σωστά το ξύλο.


3. Τρυπάνια μετάλλου. Τα αναγνωρίζουμε από τις κοφτερές άκρες της κεφαλής τους. Κάποιοι τα χρησιμοποιούν και για το τρύπημα ξύλου.


4. Τρυπάνια SDS και SDS-Plus. Τα αναγνωρίζουμε από τις εγκοπές στην βάση τους. Είναι τρυπάνια για τούβλο, πέτρα ή τσιμέντο τα οποία μπαίνουν μόνο σε ειδικά δράπανα με την ένδειξη SDS. Το χαρακτηριστικό τους είναι η εύκολη τοποθέτηση και αφαίρεση με μια κίνηση και χωρίς την χρήση εργαλείου.


5. Τρυπάνια φτερού (Wood Spade or Paddle Bits). Τα συγκεκριμένα είναι μόνο για ξύλο και τα μεγέθη τους συνήθως ξεκινάνε από 12 χλστ. Χρησιμεύουν στο άνοιγμα μεγάλων τρυπών σε ξύλο.


6. Οφιοειδή τρυπάνια (Auger Drill Bits). Χρησιμοποιούνται μόνο σε ξύλο και στις περιπτώσεις που πρέπει να ανοιχτούν βαθιές τρύπες. Το σχήμα τους διευκολύνει την απομάκρυνση των πριονιδιών καθώς ανοίγει η τρύπα.


7. Τρυπάνια Forstner. Χρησιμοποιούνται μόνο σε ξύλο και κυρίως για τυφλές τρύπες. Π.χ. με αυτά ανοίγουμε τις τρύπες στα πορτάκια των ντουλαπών για να μπουν οι μεντεσέδες (κυριώς το 35 χλστ.). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για διαμπερές τρύπες. Είναι χρήσιμα γιατί βγαίνουν σε διάφορα μεγάλα μεγέθη (από 15 χλστ. και πάνω).


8. Τρυπάνια για τζάμι.


9. Τρυπάνι ρυθμιζόμενο. Χρησιμοποιείται για μεγάλες τρύπες σε ξύλο.


10. Κατηγορία ποτηροτρύπανα. Χρησιμοποιούνται για μεγάλες τρύπες σε διάφορα υλικά.
α. Ποτηροτρύπανα ξύλου. Αυτά της δεύτερης εικόνας να μην τα προτιμάτε, δεν αξίζουν. Υπάρχουν φθηνά σετ από τα κανονικά.



β. Ποτηροτρύπανα μετάλλου


γ. Ποτηροτρύπανα τοίχου. Χρησιμοποιούνται από τους ηλεκτρολόγους για να ανοίγουν τρύπες στον τοίχο για να βάζουν διακόπτες και πρίζες.


11. Κωνικά τρυπάνια ή κλιμακωτά (unibits). Πολύ χρήσιμα για το γρήγορο άνοιγμα τρυπών σε πλαστικά. Αν και έχω δει να τα χρησιμοποιούν και σε λεπτά μέταλλα (λαμαρίνες κτλ). Το μέγιστο πάχος του υλικού που μπορούν να τρυπήσουν εξαρτάται από το ύψος του σκαλοπατιού τους. Υπάρχουν διάφορα σετ με διαφορετικό ύψος.


12. Φρεζοτρύπανο. Με αυτό τρυπάς κάθετα και μετά διευρύνεις την οπή με οριζόντιες κινήσεις. Για παράδειγμα θέλουμε να ανοίξουμε μια τρύπα 8,2 χλστ. Ανοίγουμε με 8 χλστ. τρυπάνι και μετά «τρώμε» εσωτερικά την τρύπα με το φρεζοτρύπανο για άλλα 0,2 χλστ.


13. Ρομποτρύπανο (Plug Cutter). Χρησιμεύει να κόβει στρογγυλές καβίλιες για να χρησιμοποιούνται ως τάπες που καλύπτουν τις κεφαλές βιδών. Δεν αποκλείεται να βολεύουν στο άνοιγμα τρυπών στην ζώνη 🙂




14. Ειδικά τρυπάνια για τετράγωνες τρύπες (2 είδη). Και τα 2 θέλουν ειδικό αντάπτορα (δλδ δεν μπορούν να μπουν απευθείας στο παγκοτρύπανο).
α. Mortising Chisel Bits


β. Reuleaux triangle drill bit


15. Αν και δεν είναι τρυπάνι, το Countersink χρησιμοποιείται για το άνοιγμα της οπής όπου θα χωθεί το κεφάλι της βίδας. Είναι χρήσιμο σχεδόν σε όλα τα είδη ξύλου αλλά απαραίτητο στα μέταλλα.
Το αγαπημένο μου είναι το παρακάτω. Δουλεύει σε ξύλο αλλά και σε μέταλλο και το συγκεκριμένο κεντράρει σωστά.



Υπάρχουν άλλα 2 είδη απ’ όσο ξέρω
Αυτά που είναι μόνο για ξύλο δεν τα προτιμώ διότι τις περισσότερες φορές δεν κεντράρουν σωστά


αυτά που είναι μαζί με το τρυπάνι (δεν τα προτιμώ διότι έχουν μικρό μήκος τρυπήματος)


Τέλος τα παρακάτω λέγονται τρυπάνια κεντραρίσματος και είναι μόνο για μέταλλο


πηγή:eftiaxa.gr